Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 11. mája 2022 - 5.45 h.


Bratislava - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa Slovensku poďakoval za solidaritu a pomoc, ktorú poskytuje Ukrajine. Vo videopríhovore poslancom Národnej rady vyzval na pokračovanie pomoci, a to v obrannej oblasti, v téme sankcií i v podpore európskej perspektívy Ukrajiny. Vyzval Slovensko, aby bolo hlasom Ukrajiny v Európskej únii.
Na snímke poslanci NR SR tlieskajú počas virtuálneho príhovoru ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v rámci 65. schôdze Národnej rady SR 10. mája 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Bratislava - Ukrajine budeme naďalej pomáhať, či už humanitárne, vojenskou pomocou, ako aj podporou jej členstva v Európskej únii. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla v reakcii na videopríhovor ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského poslancom Národnej rady SR.



Bratislava - Poslanci Národnej rady prijali uznesenie, ktorým odsúdili činy Ruskej federácie, prezidenta Ruska Vladimira Putina, ako aj ruských ozbrojených síl a ich veliteľov voči Ukrajine. Označili to za akt bezdôvodnej vojenskej agresie vrátane zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov.



Bratislava - Voľby do orgánov samosprávnych krajov a samospráv obcí sa budú môcť konať skôr. Ľudia s nariadenou karanténou alebo izoláciou pre ochorenie COVID-19 budú môcť voliť. Vyplýva to zo zákona o špeciálnom spôsobe hlasovania pre tieto spojené voľby, ktorý schválila Národná rada.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR Milan Kapusta

Bratislava - Poslanci Národnej rady SR včera schválili novelu zákona o Policajnom zbore z dielne Ministerstva vnútra SR. Tá zavádza základnú štruktúru Policajného zboru, ruší menovky na rovnošatách policajtov. Polícii takisto pribudnú nové právomoci.



BratislavaAj keď sú rokovania koaličných strán o pomoci občanom postihnutých vysokou infláciou mimoriadne ťažké a zdĺhavé, nakoniec dôjde k dohode a vláda nepadne. V diskusii v TASR TV to vyhlásil podpredseda hnutia Za ľudí a poslanec Národnej rady SR Juraj Šeliga.



BratislavaNa slovenských školách sa vzdeláva 9732 žiakov z Ukrajiny. Najviac z nich navštevuje základné školy v Bratislavskom a najmenej v Banskobystrickom kraji.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

KomárnoMinisterstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR bude podporovať všetky opatrenia, ktoré pomôžu Žitnému ostrovu udržať si postavenie obilnice Slovenska. Na Žitný ostrov by sa malo vrátiť aj pestovanie ovocia a zeleniny.



Bratislava - Štát má záujem byť vopred informovaný o exporte agrokomodít zo SR. Uviedol to minister pôdohospodárstva SR Samuel Vlčan. Slovenskí poľnohospodári a potravinári dôrazne odmietajú najnovší návrh poslanca Národnej rady SR Martina Fecka, ktorým chce obmedziť vývoz agrokomodít a potravín zo Slovenska.



Washington - Americkí zákonodarcovia včera odobrili balík pomoci Ukrajine v hodnote 40 miliárd dolárov.



Kyjev - Ukrajinský prevádzkovateľ plynovodov GTSOU uviedol, že tranzit ruského plynu do Európy cez jeden z kľúčových vstupných bodov na ukrajinskom území, stanicu Sochranovka, bude od dnes zastavený. Dôvodom sú aktivity ruských okupačných síl na Donbase, kam patrí aj Sochranovka.



Kyjev - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková počas návštevy Kyjeva povedala, že Nemecko sa chce v budúcnosti zaobísť úplne bez dodávok energie z Ruska. Nemecko sa tak potichu pripravuje na prípadné náhle zastavenie dodávok plynu z Ruska. Súčasťou núdzového plánu by malo byť aj prevzatie kontroly nad kritickými podnikmi zo strany štátu.
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková (vpravo) a ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová sa rozprávajú neďaleko masového hrobu 10. mája 2022 v Buči.
Foto: TASR / AP

Kyjev - Vo veku 88 rokov zomrel Leonid Kravčuk, ktorý bol od decembra 1991 prvým prezidentom nezávislej Ukrajiny.
Leonid Kravčuk (druhý vpravo), archívne foto.
Foto: TASR/AP



Helsinki - Výbor fínskeho parlamentu pre obranu odporučil, aby Fínsko požiadalo o prijatie do Severoatlantickej aliancie. Podľa výboru je vstup do NATO tou najlepšou možnosťou ako zaistiť bezpečnosť štátu, ktorý zdieľa s Ruskom 1300-kilometrovú hranicu.



Ženeva - Českú republiku včera oficiálne zvolili do Rady Organizácie Spojených národov pre ľudské práva. Česko tak nahradilo v 47-člennom orgáne Rusko.



Washington - Republikánsky senátor Rick Scott zastupujúci americký štát Florida označil včera amerického prezidenta Joea Bidena za mentálne "nespôsobilého" a vyhlásil, že by mal odstúpiť.



Bratislava – Dnes popoludní odletí slovenská hokejová reprezentácia na majstrovstvá sveta vo Fínsku. Slováci vstúpia do bojov na šampionáte v piatok 13. mája proti Francúzsku.