Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 12. mája 2022 - 5.45 h.


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová a poľský prezident Andrzej Duda plánujú spoločne navštevovať lídrov krajín, najmä západnej Európy, so zdržanlivejším postojom voči kandidátskemu statusu Ukrajiny v Európskej únii. Slovenská prezidentka to navrhla počas včerajšieho prijatia poľského prezidenta v Bratislave.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a poľský prezident Andrzej Duda počas prijatia v rámci jeho pracovnej návštevy SR 11. mája 2022 v Prezidentskom paláci v Bratislave.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislava - Hlavnými bodmi stretnutia predsedu Národnej rady Borisa Kollára a poľského prezidenta Andrzeja Dudu boli vojenský konflikt na Ukrajine, doterajšia pomoc pre Ukrajinu či ukončenie energetickej závislosti od Ruskej federácie. Poľský prezident ponúkol pomoc s dodávkami plynu a ropy pre Slovensko.



Bratislava - Premiér Eduard Heger a prezident Andrzej Duda sa na stretnutí zhodli na tom, že podporujú jednotný prístup Európskej únie voči ruskej invázii na Ukrajine, ale aj sankcie voči Rusku.



Kyjev - Tranzit ruského plynu do Európy cez jeden z kľúčových vstupných bodov na ukrajinskom území, stanicu Sochranovka, sa včera zastavil. Je to prvýkrát, čo ruská invázia spôsobila narušenie dodávok cez Ukrajinu.



Bratislava - Príspevky náhradným rodičom, ľuďom v hmotnej núdzi, na opatrovanie a príspevky osobným asistentom sa za máj jednorazovo zvýšia o 100 eur. Vyplýva to z materiálov, ktoré včera schválila vláda.
Na snímke návštevníci Zoologickej záhrady v Bratislave 10. novembra 2020.
Foto: TASR Dano Veselský

Bratislava - Balík pomoci rodinám nepredložila koalícia na včerajšie rokovanie vlády, pretože SaS oznámila, že vetuje zdroje príjmov. Uviedol to minister financií Igor Matovič, ktorý SaS označil za advokátov zbohatlíkov, oligarchov a bohatých firiem. Podľa neho koalícia stráca zmysel, ak by SaS zablokovala pomoc rodinám.



Bratislava - Minister obrany Jaroslav Naď predpokladá, že Poľsko by mohlo začať strážiť vzdušný priestor Slovenska počas leta alebo začiatkom jesene.



Bratislava - Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií Národnej rady začal konanie voči poslancovi Petrovi Pellegrinimu v súvislosti s kauzou týkajúcou sa jeho šoféra.



Bratislava - Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku vyhlásil štrajkovú pohotovosť. Orgány zväzu rozhodli, že 15. júna sa v Bratislave uskutoční protestné zhromaždenie zamestnancov školstva.



Kyjev - Na Ukrajine sa má začať súdny proces s prvým ruským vojakom, ktorý je v súvislosti s prebiehajúcou ruskou inváziou obvinený zo spáchania vojnového zločinu. Oznámila to ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová, ktorú citovala spravodajská stanica Sky News.



Soul - Severná Kórea potvrdila, po viac ako dvoch rokoch pandémie, prvé prípady ochorenia COVID-19. Tamojšie štátne médiá to označili za závažný incident "národnej núdze", pričom severokórejský vodca Kim Čong-un vyzval na na zavedenie čo najprísnejších opatrení, uvádzajú agentúry AP a AFP.



Helsinki - Britský premiér Boris Johnson a fínsky prezident Sauli Niinistö podpísali novú bezpečnostnú dohodu. Tá zaväzuje Britániu i Fínsko, aby si navzájom pomohli v prípade, ak bude jedna z krajín napadnutá alebo v nej dôjde k nejakej katastrofe.

Kyjev - Od začiatku ruskej invázie bolo zabitých 561 príslušníkov ukrajinskej Národnej gardy a ďalších 1697 utrpelo zranenia. Uviedol to najvyšší predstaviteľ tohto bezpečnostného orgánu, ktorý priamo spadá pod ukrajinské ministerstvo vnútra. TASR správu prevzala od agentúry Reuters. Ide o vôbec prvú oficiálnu bilanciu obetí, keďže ukrajinské úrady, podobne ako tie ruské, o stratách na bojisku takmer nehovoria.
Na snímke z 10. mája 2022, ktorú poskytol pluk Azov Národnej gardy Ukrajiny, príslušník ukrajinskej jednotky špeciálneho určenia Azov, zranený počas bojov protu ruským jednotkám, pózuje fotografovi v oceliarni Azovstaľ v Mariupole.
Foto: TASR/AP

Moskva - Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov na platforme Telegram uviedol, že v dôsledku ukrajinského ostreľovania ruskej dediny Solochi v tejto pohraničnej oblasti prišiel o život jeden civilista a šiesti ďalší utrpeli zranenia. Informovala o tom agentúra AP.



Rím - Milan Škriniar získal s Interom Miláno Taliansky pohár. Jeho tím zdolal vo včerajšom finále obhajcu trofeje Juventus Turín 4:2 po predĺžení. Inter vyhral Taliansky pohár ôsmykrát v histórii.



Bratislava - Obranca Adam Jánošík sa na poslednú chvíľu dostal do záverečnej nominácie slovenskej hokejovej reprezentácie na majstrovstvá sveta. V nominácii nahradil Martina Gernáta.