Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. mája - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 23. mája 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Protiinflačný balík, o ktorom aktuálne rokuje aj Národná rada SR, je výsledkom kompromisu troch koaličných strán, pri rokovaniach chýbali návrhy SaS. Uviedol to premiér Eduard Heger v diskusnej relácii TA3. Dodal, že liberáli na koaličných radách len kritizovali a nepriniesli riešenia.

Bratislava - Dá sa očakávať aj to, že žiaden sociálny balík nebude, pretože proces je veľmi pochybný a legislatíva môže skončiť na Ústavnom súde SR. V diskusnej relácii TV Markíza to povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Poslanci parlamentu okolo Petra Pellegriniho žiadajú do balíka zakomponovať jednorazovú pomoc, aby sa týkala aj pracujúcich ľudí a aby garantovali dôchodcom, že pred Vianocami dostanú ešte ďalší dôchodok.

Bratislava - Premiér Eduard Heger skonštatoval, že justícia na Slovensku sa uberá správnym smerom. Reagoval tak na najnovšiu správu Európskej komisie, ktorá v závere týždňa zverejnila desiaty porovnávací prehľad EÚ v oblasti justície. Slovensko sa ocitlo na deviatom mieste spomedzi 27 členských krajín.

Bratislava Dnes budú členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR rokovať o téme tzv. Mečiarových amnestií. O mimoriadne zasadnutie požiadal poslanec Za ľudí Juraj Šeliga. Na diaľku by sa mali pripojiť predseda Súdnej rady SR Ján Mazák, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Bratislava - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku má od zajtra pokračovať proces v kauze objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v prípade plánovanej vraždy prokurátorov.

KyjevLen Ukrajina má právo rozhodnúť o svojej budúcnosti, povedal včera poľský prezident Andrzej Duda poslancom ukrajinského parlamentu v Kyjeve. Susednej krajine tiež prisľúbil ďalšiu podporu v snahe stať sa členom EÚ.

Paríž - Ukrajina nevstúpi do Európskej únie skôr ako o "15 až 20 rokov", vyhlásil to včera štátny tajomník francúzskeho ministerstva zahraničných vecí pre európske záležitosti Clément Beaune.

Londýn - Spojené kráľovstvo zaznamenáva nové prípady opičích kiahní na dennej báze a to aj u ľudí, ktorí nemajú cestovnú anamnézu z krajín západnej Afriky, kde sa táto choroba obvykle vyskytuje. V súčasnosti sa toto ochorenie v Británii šíri najmä v komunitách LGBTI. Americký prezident Joe Biden uviedol, že prípady opičích kiahní zaznamenané v Európe a USA sú niečím, čo by nás malo znepokojovať. Dodal, že v súčasnosti vedci posudzujú, ktorá vakcína by proti tomuto ochoreniu mohla byť účinná. Svetová zdravotnícka organizácia očakáva, že celosvetovo pribudnú ďalšie prípady nákazy opičími kiahňami.

Kyjev Ukrajina predĺžila o ďalších 90 dní stanné právo, ktoré v krajine vyhlásili koncom februára. Parlament v Kyjeve odhlasoval aj predĺženie všeobecnej mobilizácie rovnako do 23. augusta.

Kyjev - Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak vylúčil dosiahnutie prímeria s Ruskom s tým, že Kyjev neprijme žiadnu dohodu s Moskvou, ktorá by zahŕňala odovzdanie časti územia.

Moskva - Rusko je ochotné pokračovať v mierových rozhovoroch s Ukrajinou, no iniciatívu na ich obnovenie musí prejaviť Kyjev. Povedal to včera poradca ruského prezidenta Vladimir Medinskij.

Berlín Ruský prezident Vladimir Putin sa podľa bývalého nemeckého veľvyslanca v Rusku Rüdigera von Fritscha snaží cielene vyvolať potravinové krízy na Blízkom východe a v Afrike. Zámerom je destabilizovať Európu masovými pohybmi utečencov.

Washington - Spojené štáty zrejme v dohľadnej dobe ponechajú v európskych krajinách svojich 100.000 vojakov. Ak by však došlo k eskalácii napätia zo strany Ruska a prípadného ohrozenia Švédska, Fínska či členských krajín NATO, mohli by tento počet ešte zvýšiť.

Prešov - Hádzanári Tatrana Prešov získali 17. majstrovský titul v slovenskej extralige. V treťom finálovom zápase zdolali HK Košice 38:22 a vo finálovej sérii triumfovali 3:0 na zápasy.