Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. mája - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 24. mája 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v piatok stretne na Pražskom hrade s českým prezidentom Milošom Zemanom. Prezidentka cestuje do Českej republiky, aby si pripomenula 80. výročie útoku československých výsadkárov na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha.

Bratislava - Minister financií Igor Matovič na nedeľnej koaličnej rade navrhol zmeny pri politických diskusných reláciách tak, aby sa zastúpenie v nich určovalo podľa toho, či strany prešli parlamentnými voľbami. Opozičný Hlas-SD zámer kritizuje a hovorí o cenzúre médií. Koaliční partneri Matovičov zámer zrejme nepodporia.

Bratislava - Predpisy EÚ neumožňujú zníženie DPH na motorové palivá. Ministerstvo financií preto nemôže súhlasiť s návrhom SaS využiť mimoriadne zdanenie spracovania ruskej ropy na zníženie DPH na palivá z 20 na osem percent. Povedal to minister financií Igor Matovič.

Bratislava - K štrajkovej pohotovosti vyhlásenej Združením miest a obcí Slovenska sa pridalo všetkých 17 bratislavských mestských častí.

Bratislava - Slovensko by sa v nasledujúcom období malo zamerať na zmeny v daňovej politike, pokračovanie v implementácii Plánu obnovy a odolnosti SR a dokončenie prípravy na programové obdobie 2021 - 2027. V energetike je jednou z hlavných úloh zníženie závislosti od fosílnych palív, ale aj urýchlenie zavádzania obnoviteľných zdrojov energie. Vyplýva to z odporúčaní, ktoré zverejnila Európska komisia.

BratislavaPolročné prázdniny, ktoré sú predelom medzi prvým a druhým polrokom na základných a stredných školách a trvajú jeden deň, sa od nasledujúceho školského roka zrušia. Vyplýva to z novely vyhlášky rezortu školstva.

Davos - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval na uvalenie maximálnych možných sankcií voči Rusku a žiadal aj poskytnutie ďalších zbraní pre ukrajinskú armádu. Zelenskyj na tento apel využil svoj príhovor k účastníkom Svetového ekonomického fóra, ktoré sa koná vo švajčiarskom horskom stredisku Davos.

Davos - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera uviedol, že spomedzi ruských predstaviteľov je ochotný sa stretnúť a rokovať o ukončení vojny na Ukrajine iba s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Kyjev - Ruský prezident Vladimir Putin na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu údajne prežil pokus o atentát. Povedal to šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky generálmajor Kyrylo Budanov.

Ženeva - Dlhoročný ruský diplomat Boris Bondarev, ktorý pôsobil v ruskej misii pri Úrade OSN v Ženeve, rezignoval na svoju funkciu.

Moskva - Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova globálnu potravinovú krízu vyvolal Západ uvalením najprísnejších sankcií v moderných dejinách na Rusko pre vojnu na Ukrajine.

Brusel - Estónsko, Litva, Lotyšsko a Slovensko budú dnes na stretnutí ministrov financií členských krajín EÚ žiadať zhabanie ruských aktív zmrazených Európskou úniou s cieľom použiť ich na obnovu Ukrajiny.

Moskva - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol, že Moskva zváži ponuky na opätovné nadviazanie vzťahov so Západom, no premyslí si, či je takýto krok potrebný. Moskva sa podľa Lavrova teraz sústredí predovšetkým na vzťahy s Čínou.

Ženeva - Viac než 6,5 milióna ľudí už opustilo Ukrajinu s cieľom ujsť pred vojnou, vyplýva z údajov, ktoré zverejnil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov. Podľa týchto údajov sa na Ukrajinu od začiatku vojny vrátili takmer dva milióny ľudí.

Paríž - Slovenský tenista Norbert Gombos neuspel v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. V pozícii kvalifikanta prehral s argentínskym "lucky loserom" Pedrom Cachinom 1:6, 6:3, 2:6 a 3:6.

Paríž - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. V úvodnom kole zdolala na parížskej antuke svoju krajanku Kristínu Kučovú po trojsetovej bitke 4:6, 7:6 (1), 6:2.

Seattle
- Najproduktívnejší hráč uplynulej sezóny hokejovej Tipos extraligy Samuel Buček už údajne podpísal zmluvu s klubom zámorskej NHL Seattle Kraken. Klub o podpise kontraktu zatiaľ oficiálne neinformoval.