Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. mája - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 27. mája 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová bude pri posudzovaní tzv. protiinflačného balíka komunikovať s odborníkmi v danej téme a zaoberať sa bude aj kvalitou legislatívneho procesu. Zdôraznila, že chce rozhodnúť kvalitne.

Bratislava - Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková tvrdí, že neparticipuje na žiadnom podaní na Ústavný súd SR v súvislosti s protiinflačným balíkom ministra financií Igora Matoviča. Poznamenala, že návrh je procesne pochybný a bol by vhodný na to, aby sa ním ÚS zaoberal.

Bratislava - Rozvedení rodičia by sa mohli na podmienkach starostlivosti o dieťa dohodnúť aj bez toho, aby im podmienky určil súd. Umožniť to má zavedenie nového inštitútu - spoločná osobná starostlivosť obidvoch rodičov. Včera ho odobrila vláda.

Bratislava - Novela zákona, ktorá má zjednodušiť vstup inovatívnych liekov na slovenský trh, podľa ministra financií Igora Matoviča nemá finančné krytie.

Bratislava - Minister financií Igor Matovič kritizuje socializmus v zdravotníctve a navrhuje vniesť do sektora trochu kapitalizmu. "Solidarita by mala byť zachovaná, ale musíme byť efektívni vo vnútri."

Bratislava - Dva týždne plateného voľna pre otcov, aj keď matka poberá súčasne materské alebo rodičovský príspevok. Túto novinku prináša novela Zákonníka práce a ďalších predpisov, ktorú pripravilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

BratislavaVládna koalícia sa musí dohodnúť na schválení dane zo spracovanej ruskej ropy, a tiež na jej použití do konca júna. Odložením rozhodnutia o jeden mesiac už Slovensko stratilo približne 30 miliónov eur. Povedal to premiér Eduard Heger.

Bratislava Dnes sa začnú záchranné práce na zastavenie znečistenia rieky Slaná v okrese Rožňava. Zastaviť sa má prívod povrchovej vody do bane v Nižnej Slanej, ktorá následne vyviera z bane a spôsobuje tak znečistenie rieky.

BratislavaCeny za chlieb a ďalšie pekárenské výrobky sa budú zvyšovať. Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov upozorňuje, že za posledné dva mesiace náklady na ich výrobu stúpli opäť v dvojciferných číslach.

Vysoké Tatry V prípade opičích kiahní, ktoré sa začali šíriť v Európe, nie je podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa dôvod na paniku. Vakcína proti pravým kiahňam, ktorou sa v minulosti očkovalo aj na Slovensku, poskytuje ochranu aj proti opičím kiahňam.

Washington - Americký prezident Joe Biden nominuje na post mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca na Slovensku amerického diplomata indického pôvodu Gautama A. Ranu.

Budapešť - Od dnes budú môcť v Maďarsku tankovať pohonné látky za regulované ceny, ktoré sa týkajú základných druhov benzínu a nafty, iba vozidlá s maďarským evidenčným číslom.

Kyjev - Bojová situácia na východe Ukrajiny je ešte horšia, než ľudia hovoria, a krajina teraz potrebuje ťažké zbrane, aby mohla efektívne bojovať proti Rusku. Vyhlásil to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že ofenzíva Moskvy v tejto oblasti môže skončiť tak, že tento región zostane "neobývaný".

Davos - Ak by Rusko zvíťazilo vo vojne na Ukrajine, bude postupovať ďalej a mohlo by ohroziť aj Slovensko. Vo švajčiarskom Davose to povedal slovenský premiér Eduard Heger.

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dôrazne odmieta návrhy, aby sa Ukrajina v záujme dosiahnutia mierovej dohody s Ruskom vzdala kontroly nad oblasťami okupovanými ruskými silami.

Moskva - Moskva je pripravená "výrazne prispieť" k odvráteniu hroziacej potravinovej krízy, ak Západ odvolá sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s vojenskou inváziou na Ukrajinu. Vyhlásil to ruský prezident Vladimir Putin počas telefonátu s talianskym premiérom Mariom Draghim. Ten nevidí v tejto chvíli nádej na mier pre Ukrajinu.

Tampere - Slovenskí hokejisti prehrali v štvrťfinálovom zápase MS s Fínskom 2:4. Na 85. MS vo Fínsku tak rovnako ako vlani obsadili 8. miesto.