Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 10. júna 2022 – 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vrátila do Národnej rady SR na opätovné prerokovanie zákon o financovaní voľného času dieťaťa.
Ilustračné foto.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

BratislavaOpozičný Smer-SD podal včera žiadosť na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, na ktorej by sa mali poslanci zaoberať odvolaním ministra hospodárstva Richarda Sulíka.



BratislavaV pondelok bude parlamentný výbor pre kultúru a médiá počas verejného rokovania vypočúvať kandidátov na post šéfa verejnoprávneho RTVS.



BratislavaGenerálneho riaditeľa štátnej lotériovej spoločnosti Tipos Mareka Kaňku obvinila Národná kriminálne polícia spolu s ďalšími 24 osobami a šiestimi firmami pre podozrenie z majetkovej a hospodárskej trestnej činnosti.
Marek Kaňka, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti TIPOS, národná lotériová spoločnosť, a. s., foto z archívu.
Foto: Andrej Hrušovský



Bratislava - Mestskí policajti by mohli získať nové kompetencie. Svoju prácu by mohli vykonávať aj v civilnom oblečení, v obciach by mohli merať rýchlosť statickými radarmi. Navrhované zmeny by sa mali premietnuť do legislatívy o mestských a obecných políciách.
Na snímke zľava prezident Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií Ján Andrejko a náčelník Mestskej polície Bratislava Miroslav Antal počas tlačovej konferencie na tému navrhované zmeny v legislatíve o obecných a mestských políciách a ich dopad na život ľudí na Slovensku v Bratislave 9. júna 2022.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Brusel - Európska únia včera vyčlenila ďalších 205 miliónov eur na humanitárnu pomoc Ukrajine.



Ženeva - Takmer päť miliónov utečencov z Ukrajiny už bolo v dôsledku ruskej invázie zaregistrovaných v európskych krajinách.
Na archívnej snímke z 22. marca 2022 ukrajinská rodina čaká na transport po úteku pred vojnou zo susednej Ukrajiny na železničnej stanici v poľskom Przemysli.
Foto: TASR/AP

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval na vylúčenie Ruska z Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal dekrét o uvalení sankcií, vrátane zmrazenia aktív a zákazu cestovania, voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a desiatkam ďalších ruských predstaviteľov.



Kyjev - Najvyšší súd Ruskom podporovanej samozvanej separatistickej Doneckej ľudovej republiky odsúdil na trest smrti dvoch Britov a jedného Maročana, ktorých zajali pri bojoch na Ukrajine.



Houston - Požiar v závode americkej spoločnosti Freeport, ktorý je jedným z najväčších exportných závodov na výrobu skvapalneného zemného plynu, spôsobí meškanie dodávok do Európy. Očakáva sa, že odstávka potrvá najmenej tri týždne, čo vyvolá ďalší stres na európskom kontinente.



Moskva - Rusko nepredpokladá, že by plynárenská spoločnosť Gazprom mala zastaviť dodávky plynu ďalším európskym zákazníkom. Systém platieb za plyn totiž funguje ako má. Od začiatku júna zastavil Gazprom dodávky plynu dánskej energetickej spoločnosti Orsted aj britskej firme Shell Energy Europe. Plyn už skôr prestal prúdiť do Poľska, Bulharska a Fínska.
Na archívnej snímke z 21. júna 2010 muž nesie kosu, keď prechádza okolo symbolického pamätníka plynovodu Gazprom Jamal, ktorým sa prepravuje ruský plyn do Európy v bieloruskom Slonime.
Foto: TASR/AP

Helsinki - Fínska vláda plánuje zmeniť legislatívu o štátnych hraniciach s cieľom povoliť výstavbu bariér na hraniciach s Ruskom na východe krajiny. Nová legislatíva by povolila výstavbu plotov, a aj cestných komunikácií na uľahčenie hliadkovania.



Varšava - Poľský parlament schválil návrh zákona o zrušení kontroverzného disciplinárneho senátu Najvyššieho súdu, ktoré je kľúčovou podmienkou pre uvoľnenie peňazí z európskeho plánu obnovy vo výške 35,4 miliardy eur.



Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan včera oznámil, že sa bude uchádzať o znovuzvolenie v prezidentských voľbách naplánovaných na jún 2023.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, foto z archívu.
Foto: TASR/AP



Atény - Zamestnanci verejného sektora v Grécku už nemôžu svoje kancelárske priestory ochladzovať na menej než 26 stupňov Celzia. Grécka vláda sa takto snaží znížiť výdavky na energiu vo verejnom sektore o desať percent v porovnaní s predošlým rokom.



Bangkok - Thajská vláda dekriminalizovala domáce pestovanie a vlastníctvo konopy na liečebné účely. Snaží sa tak podporiť výrobu a distribúciu liekov s výťažkom tejto rastliny.



Christchurch - Vedci po prvý raz objavili v čerstvo napadanom snehu na Antarktíde mikroplasty.



Lisabon - Portugalský parlament včera už tretíkrát za uplynulý rok hlasoval za legalizáciu eutanázie a asistovanej samovraždy.



Rustenburg - Slovenská reprezentantka Ivana Horná získala bronz na MS v klasickom silovom trojboji federácie IPF.



Mníchov - Slovenský lukostrelec Jozef Bošanský zabojuje na ME v Mníchove o bronz v kladkovom luku.



Baku - Dnes nastúpia slovenskí futbalisti na stretnutie Ligy národov na pôde Azerbajdžanu proti domácemu mužstvu o 18.00 hod.