Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 16. júna 2022 – 5.45 h.


Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová chce byť vo svojom ďalšom pôsobení viac hlasom tých, ktorých nie je počuť. Uviedla to v deň tretieho výročia svojej inaugurácie. Deklarovala snahu o hodnotovú politiku.
Na snímke z 15. júna 2022 účastníci protestu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku - Protest za vyššie platy zamestnancov a za lepšie podmienky v školách pre deti, žiakov a študentov, ale aj pedagogických a odborných zamestnancov, učiteľov vysokých škôl a nepedagogických zamestnancov pred budovou Národnej rady SR v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Bratislava - Poslanci Národnej rady za Sme rodina ani Za ľudí nebudú hlasovať za odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka z funkcie. Poslanci OĽANO oznámia svoj postup tesne pred hlasovaním. O opozičnom návrhu má plénum rokovať dnes.



Bratislava - Platy v štátnej a verejnej službe sa zvýšia od 1. júla o 3 percentá. Návrh schválila vláda.



Bratislava - Sestrám a pôrodným asistentkám by sa v budúcom roku mohol zvýšiť plat o stovky eur. Vyplýva to z návrhu rezortu zdravotníctva, ktorý mal predložiť na odvetvovej tripartite.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Lepšie podmienky v školstve, ale aj vyššie platy o 10 percent žiadalo viac ako 10 tisíc pracovníkov školstva na včerajšom protestnom zhromaždení v Bratislave. Trojpercentné zvýšenie platov zamestnancov škôl od 1. júla je finančne kryté, uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling. O ďalšom zvýšení sa podľa jeho slov rokuje. Požiadavky na primerané ohodnotenie ľudí v školstve podporuje aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.



Bratislava - Odborári zo štátnych záchraniek v Bratislave a Košiciach vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Odôvodňujú to dlhodobým neriešením problémov v poskytovaní neodkladnej zdravotnej starostlivosti i legislatíve, ale aj absenciou diskusie o finančnom ohodnotení zdravotníckeho personálu.



Bratislava - Možnosť blokovania škodlivých webov sa predĺži do 30. septembra. Vyplýva to z novely zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorú schválili poslanci Národnej rady SR.



Banská BystricaViac ako 100 ľudí vrátane zástupcov samospráv z Podpoľania, Kremnických vrchov či Liptova protestovalo pred sídlom Štátnej ochrany prírody SR v Banskej Bystrici. Žiadali regulovaný odstrel medveďa hnedého i odstúpenie ministra životného prostredia Jána Budaja.



DonovalyNa záchranára Horskej záchrannej služby z oblastného strediska Veľká Fatra, ktorý sa počas služby vracal po turistickom chodníku z Novej hole na Donovaloch, zaútočil včera popoludní medveď.



Štrasburg - Poradný výbor Rady Európy pre Rámcový dohovor o ochrane národnostných menšín vyzval slovenské orgány, aby odstránili diskrimináciu rómskych detí vo vzdelávaní a zlepšili mechanizmus podpory kultúr národnostných menšín.
Na snímke rómske dieťa počíta na počítadle počas hodiny matematiky, foto z archívu.
Foto: TASR - Michal Svítok



Brusel - Americký minister obrany Lloyd Austin vyzval spojencov, aby zintenzívnili dodávky zbraní pre Ukrajinu brániacu sa pred ruskými inváznymi silami.



Washington - Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc vo výške jednej miliardy dolárov. Včera to oznámil americký prezident Joe Biden.



Moskva - Rusko oznámilo, že jeho sily zničili na západe Ukrajiny sklad obsahujúci zbrane dodané Severoatlantickou alianciou.



Konstanca - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho spolupracovníci budú musieť v nejakom bode rokovať s Ruskom v rámci snáh o ukončenie vojny. Vyhlásil to francúzsky prezident Emmanuel Macron.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že prijal pozvania na summit skupiny G7 v Nemecku a summit Severoatlantickej aliancie v Madride. Obe tieto podujatia sa uskutočnia v júni.



Moskva - Rusko včera oznámilo, že ukrajinské sily zablokovali evakuáciu civilistov z chemickej továrne Azot v obliehanom východoukrajinskom meste Severodoneck.



Peking - Peking bude aj naďalej podporovať Moskvu pri záležitostiach týkajúcich sa "suverenity a bezpečnosti". Uviedol to čínsky prezident Si Ťin-pching počas telefonátu s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Spojené štáty upozornili Čínu, že krajiny, ktoré v rusko-ukrajinskom konflikte stoja na strane ruského prezidenta Vladimira Putina, sa ocitnú "na nesprávnej strane histórie".



Ľubľana - Slovinsko odstráni zo svojich hraníc protimigračný plot, pretože neslúži svojmu účelu a zbytočne ohrozuje životy migrantov. Oznámil to nový slovinský premiér Robert Golob.



Bratislava - Craig Ramsay povedie slovenskú hokejovú reprezentáciu aj v sezóne 2022/23. Včera podpísal zmluvu, ktorej súčasťou je aj opcia na ročník 2023/24.