Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 21. júna 2022 – 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala do funkcie osem sudkýň a troch sudcov všeobecných súdov.



BratislavaPrelomenie veta pri tzv. protiinflačnom balíčku bude znamenať likvidačný zásah do fungovania samospráv. Včera to zdôraznili predstavitelia SaS, ktorí zároveň apelovali na koaličných poslancov, aby za prelomenie veta nehlasovali.
Na snímke v popredí predseda SaS Richard Sulík, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba (druhý sprava), primátor Nitry a poslanec NR SR za SaS Marek Hattas (vpravo) a kandidát na primátora mesta Martin Michal Uherčík (vľavo) počas tlačovej konferencie strany Sloboda a Solidarita (SaS) na tému: Posledná výzva pre poslancov od zástupcov samospráv za SaS 20. júna 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Bratislava - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský predstavil včera koaličným partnerom materiál k výstavbe a rekonštrukcii nemocníc z plánu obnovy. Návrh uznesenia má na rokovanie vlády predložiť zajtra.



Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva SR predstavilo podmienky, podľa ktorých sa nemocnice v rámci reformy rozdelia na päť úrovní. Prvé reálne zmeny v praxi by mali ľudia pocítiť v nemocniciach v roku 2024.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Minister školstva Branislav Gröhling navrhuje dorovnanie platov zamestnancom v školstve od 1. júla, respektíve od 1. septembra, k desiatim percentám. V budúcom roku od 1. januára o ďalších desať percent. Vôľu na septembrové dorovnanie podľa neho prejavil aj minister práce Milan Krajniak.



BratislavaAdvokáta Mareka P. prepustili z väzby. Včera o tom rozhodol dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Národná kriminálna agentúra ho zadržala 20. apríla. Obvinený je zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.
Na archívnej snímke z 2. mája 2022 advokát Marek P. prichádza na hlavné pojednávanie na Najvyšší súd SR v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian



BratislavaRuská plynárenská spoločnosť Gazprom pokračovala aj včera vo výraznom krátení dohodnutých dodávok zemného plynu pre Slovenský plynárenský priemysel.



Záhreb - Chorvátska vláda v snahe o zmiernenie vplyvu prudkého rastu cien na spotrebiteľov zaviedla strop na ceny motorových palív. Obmedzenie cien sa netýka čerpacích staníc na diaľniciach. Úradne stanovená cena predstavuje 13,50 HRK (1,79 eura) za liter 95-oktánového benzínu a 13,08 HRK za liter dieselu.



Moskva - Rusko opäť sprísnilo svoju kontrolu nad dodávkami zemného plynu do Európy. Odmietlo totiž ponuku Ukrajiny na rezerváciu väčšej tranzitnej kapacity cez jej územie, aby tým kompenzovalo znížené toky cez kľúčový plynovod Nord Stream 1 do Nemecka.



Essen - Ceny plynu a elektrickej energie zostanú na vysokej úrovni ešte tri až päť rokov. Povedal to šéf nemeckého energetického koncernu RWE Markus Krebber, pričom ako dôvod uviedol dôsledky vojny na Ukrajine.



Sevastopol - Ukrajinská armáda včera údajne zasiahla vrtné plošiny v Čiernom mori.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj upozornil, že ruské sily tento týždeň môžu zintenzívniť útoky na ukrajinské územie. Európska rada bude vo štvrtok a piatok v Bruseli rokovať o prípadnom udelení kandidátskeho štatútu Európskej únie Ukrajine.



Kodaň - Dánsko sa včera oficiálne pripojilo k spoločnej obrannej a bezpečnostnej spolupráci krajín Európskej únie.



Berlín - Nemecko nepredpokladá, že lídri, ktorí sa na budúci týždeň stretnú na summite Severoatlantickej aliancie v Madride, odklepnú vstup Fínska a Švédska do NATO.



Brusel - Približne 70.000 Belgičanov vyšlo včera do ulíc Bruselu a žiadalo od vlády opatrenia na riešenie prudko rastúcich životných nákladov.



Londýn - V Spojenom kráľovstve sa bude dnes, vo štvrtok a v sobotu konať najväčší štrajk pracovníkov železničnej dopravy za posledné desaťročia po tom, ako sa odborom a železničným spoločnostiam nepodarilo dohodnúť na platoch a záležitostiach v oblasti istoty zamestnania.



Budapešť - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán súhlasí s návrhom Európskej únie udeliť štatút čakateľa na členstvo v EÚ Ukrajine a Moldavsku, avšak navrhuje súčasne udeliť tento štatút aj Gruzínsku a Bosne a Hercegovine.
Maďarský premiér Viktor Orbán, foto z archívu..
Foto: TASR/AP



Budapešť - Maďarsko ponúka svoje územie ako alternatívnu trasu na prevoz ukrajinského obilia, oznámil v Luxemburgu maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.



Brusel - Sankcie EÚ zavedené proti ruským oligarchom po ruskej agresii voči Ukrajine viedli k zmrazeniu aktív v hodnote takmer 12,5 miliardy eur.



LondýnSlovenskí tenisti Andrej Martin a Lukáš Klein sa prebojovali do 2. kola kvalifikácie o postup do hlavnej súťaže dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone.