Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 22. júna 2022 – 5.45 h.


Bratislava - Slovensko plánuje na budúcotýždňovom samite NATO v Madride podporiť posilnenie východného krídla NATO zmenou súčasnej predsunutej prítomnosti na dlhodobú predsunutú obranu. Dnes o tom bude rokovať vláda.



Bratislava - Vláda sa dnes návrhom výstavby nemocníc z plánu obnovy, ako to pôvodne avizovalo ministerstvo zdravotníctva, zaoberať nebude. Koaliční partneri si chcú návrh preštudovať.



Bratislava - Premiér Eduard Heger hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o príležitostiach, ktoré sa pri plánovanej obnove Ukrajiny vytvárajú aj pre slovenské firmy, podnikateľov i zamestnancov.



Bratislava - Premiér SR Eduard Heger hovoril včera na Úrade vlády SR s delegáciou zo Spojených arabských emirátov o vytvorení spoločného investičného fondu. Vďaka nemu by sa mohli financovať slovenské projekty a inovácie s vysokým dosahom na ekonomiku.



Bratislava - Predseda Národnej rady SR Boris Kollár hovoril v pondelok s premiérom Eduardom Hegerom a lídrom SaS a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom. Premiér mal prisľúbiť Sulíkovi, že osobné útoky zo strany ministra financií a lídra OĽANO Igora Matoviča sa skončia. Kollár trvá na potrebe riešenia situácie v koalícii a návrate SaS k rokovaniam na koaličnej rade.
Na archívnej snímke zľava predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS).
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislava - Slovensko zabrzdilo plán, podľa ktorého malo poslať na Ukrajinu 30 tankov typu T-72, pričom z Nemecka malo za to dostať ako náhradu 15 tankov Leopard-2A4. Slovenské ministerstvo obrany totiž navrhovaný počet tankov z Nemecka považuje za nedostatočný.



Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva SR chce určiť maximálne čakacie doby na operácie. Na tie, ktoré nie sú akútne, by sa čakalo od siedmich do 365 dní. Napríklad na operáciu kolenného či bedrového kĺbu by pacienti nemali čakať dlhšie ako rok, na operáciu sivého zákalu dlhšie ako 90 dní. Vyplýva to z návrhu vyhlášky, ktorá definuje podmienky rozdelenia nemocníc v rámci ich reformy.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

BratislavaNapriek negatívnym dosahom pandémie sa zisk Národnej banky Slovenska v roku 2021 viac než zdvojnásobil a dosiahol 63 miliónov eur. Vyplýva to zo správy o hospodárení Národnej banky Slovenska.



Bratislava - Jednorazová finančná pomoc pre 660.000 rodín s deťmi mieri do domácností. V týchto dňoch dostávajú na účty jednorazovú pomoc aj ďalšie skupiny, ako sú rodiny v hmotnej núdzi, náhradní rodičia či opatrovatelia.



Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva apeluje na opatrnosť pred ochorením COVID-19. Rezort zdravotníctva totiž poukázal na skutočnosť, že nárast pozitívnych prípadov v rámci PCR testov eviduje aj Slovensko.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Bratislava - V prípade štyroch webov, ktoré pre škodlivý obsah dosiaľ zablokoval Národný bezpečnostný úrad, bude po uplynutí 30. júna potrebné nové konanie. Novela umožňujúca úradu blokovať škodlivý obsah až do konca septembra totiž nepredĺžila platnosť súčasných rozhodnutí.



OčováKompetentné orgány by mali čo najskôr podať Európskej únii žiadosť o výnimku na regulovaný odstrel medveďa hnedého. Na stretnutí v Očovej v okrese Zvolen po tom volali zástupcovia samospráv, lesníkov, poľnohospodárov a poľovníckych združení na Podpoľaní.



Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán ubezpečil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že Maďarsko podporí kandidatúru Ukrajiny na členstvo v Európskej únii.



Varšava - Varšava dodala Kyjevu viac ako 240 tankov a 100 obrnených vozidiel. Poľsko celkovo Ukrajine poskytlo vojenské vybavenie a materiál v hodnote viac ako 1,5 miliardy eur.
Na archívnej snímke z 22. mája 2022 zľava poľský prezident Andrzej Duda a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si podávajú ruky počas tlačovej konferencie v Kyjeve.
Foto: TASR/AP



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Európsku úniu, aby čo najrýchlejšie prijala ďalší balík sankcií voči Rusku.



Kyjev - Ukrajina uviedla, že v Čiernom mori zasiahla plošinu na ťažbu ropy, ktorú ruské jednotky využívali ako vojenské zariadenie.



Brusel - Európska komisia oznámila, že vyčlenila 600 miliónov eur z rezerv Európskeho rozvojového fondu na riešenie súčasnej potravinovej krízy pre africké, karibské a tichomorské krajiny.



Londýn - Slovenské tenistky Rebecca Šramková a Viktória Kužmová sa prebojovali do 2. kola kvalifikácie na grandslamovom turnaji vo Wimbledone.
Rebecca Šramková, archívne foto.
Foto: TASR - Martin Baumann