Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 23. júna 2022 – 5.45 h.



Bratislava - Konštruktívna a partnerská komunikácia medzi odbormi a štátom je predpokladom zvládnutia ekonomicky a sociálne náročnej doby. Na spoločnom stretnutí sa na tom včera zhodli prezidentka SR Zuzana Čaputová a nová šéfka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová, ktorá je prvou ženou v tejto funkcii.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) prijala novú prezidentku Konfederácie odborových zväzov Moniku Uhlerovú (vľavo) v Bratislave 22. júna 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský

Bratislava - Národná rada SR včera prelomila veto prezidentky SR Zuzany Čaputovej v prípade zákona o financovaní voľného času dieťaťa. Zákon schválilo plénum v pôvodnom znení a odmietlo pripomienky hlavy štátu. Prezidentka SR rešpektuje prelomenie jej veta poslancami v prípade protiinflačnej pomoci. Obráti sa však na Ústavný súd SR so žiadosťou o posúdenie ústavnosti legislatívneho procesu prijatého balíčka zákonov.



Bratislava - Premiér Eduard Heger vyzýva ministra financií Igora Matoviča a ministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby sa miernili vo vyjadreniach a namiesto vyostrovania napätia si k sebe našli cestu tak ako už viackrát v minulosti. Spor v koalícii sa opäť vyostril potom, ako plénum Národnej rady SR včera prelomilo veto prezidentky pri tzv. protiinflačnom balíku z dielne Matoviča. SaS a Matovič sa následne obviňovali zo spolupráce s opozíciou a fašistami. SaS oznámila, že sa opäť nebude zúčastňovať na koaličných radách a Matovič SAS upodozrieva, že hľadá zámienky na predčasné voľby.



Bratislava Dnes po 17.00 hod bude mimoriadna schôdza Národnej rady SR k cenám potravín, ktorú inicioval Smer-SD. Po nej by malo nasledovať odvolávanie ministra životného prostredia Jána Budaja.



Bratislava - Minister životného prostredia Ján Budaj je pripravený zaviesť reguláciu medveďa hnedého. Potrebuje však na to výsledky zo sčítania medveďov. Predpokladá, že ak by mal výsledky v septembri, regulácia by sa mohla stihnúť ešte v tohtoročnej sezóne.
Na archívnej snímke z 18. januára 2022 medveď hnedý v košickej zoologickej záhrade.
Foto: TASR - František Iván

Bratislava - V rámci Národnej rady SR sa má zriadiť parlamentná stráž, ktorá bude zabezpečovať ochranu poriadku a bezpečnosti v budove NR SR a v ďalších priestoroch, kde bude parlament a jeho orgány rokovať. Nová legislatíva má byť účinná od januára 2023.



Bratislava - Slovensko je pripravené poskytnúť Ukrajine sovietsku techniku, no iba s adekvátnou náhradou od spojencov. "Rokujeme a hľadáme riešenie, ale už nie je veľmi jednoduché hľadať veci, ktoré sú nad rámec našich aktuálnych potrieb v skladoch," uviedol minister obrany Jaroslav Naď.
Na archívnej snímke z 15. júna 2022 minister obrany SR Jaroslav Naď pred zasadnutím vlády SR v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Bratislava - Ministerstvo obrany SR odmieta, že by namiesto nákupu stíhacích lietadiel F-16 zvažovalo objednanie modernejších F-35.



Brusel- Slovenský premiér Eduard Heger sa dnes a zajtra zúčastní na zasadnutí Európskej rady, ktorá bude rokovať o žiadostiach Ukrajiny, Moldavska a Gruzínska o členstvo v Európskej únii.



Bratislava - Ministerka spravodlivosti a bývalá podpredsedníčka strany Za ľudí Mária Kolíková vstúpila do SaS.
Na archívnej snímke vľavo minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) a vpravo ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (klub SaS) prichádzajú na rokovanie 82. schôdze vlády SR 1. júna 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava - V materských, základných a stredných školách bude vďaka projektu z plánu obnovy zdravotník. Jeho úlohou bude viesť poradenské aktivity o prevencii onkologických chorôb, starostlivosti o chrup a prvej pomoci.



Brusel- Slovensko v spore o ochranu hlucháňa hôrneho porušilo smernice o biotopoch a o vtáctve. Rozhodol o tom Súdny dvor EÚ.
Na snímke hlucháň hôrny, foto z archívu.
Foto: SOS/BirdLife Slovensko



Paríž - Rusko môže úplne prerušiť dodávky plynu do Európy, keďže sa snaží posilniť svoju politickú páku uprostred ukrajinskej krízy. Povedal to šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku Fatih Birol.



Brusel - Rada EÚ zašle budúci týždeň Európskemu parlamentu návrh rozhodnutia o začlenení Chorvátska do schengenského priestoru od 1. januára 2023. Konečné rozhodnutie by mohlo padnúť na jeseň.



New York - Generálny tajomník OSN António Guterres by sa budúci týždeň v Turecku mal stretnúť s predstaviteľmi Ruska a Ukrajiny, aby sa dohodli na sprostredkovaní vývozu obilia z blokovaných ukrajinských prístavov.



Londýn - Slovenská tenistka Rebecca Šramková neuspela v kvalifikácii o postup do hlavnej súťaže dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. V 2. kole kvalifikácie vypadla aj Viktória Kužmová.