Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 24. júna 2022 – 5.45 h.



Brusel - Lídri európskych krajín udelili na summite EÚ v Bruseli Ukrajine a Moldavsku štatút kandidátskych krajín. Gruzínsku bola zatiaľ ponúknutá perspektíva členstva v EÚ. Zároveň väčšina lídrov vyjadrila nespokojnosť so situáciou, v akej sa z hľadiska prístupového procesu nachádzajú Albánsko a Severné Macedónsko.



Brusel - Udelenie štatútu kandidátskych krajín pre Ukrajinu a Moldavsko privítal aj predseda vlády SR Eduard Heger, ktorý pripomenul, že za úspechom Ukrajiny treba vidieť aj diplomatický úspech Slovenska.
Na archívnej snímke z 23. júna 2022 slovenský premiér Eduard Heger odpovedá na otázky novinárov počas príchodu na summit EÚ v Bruseli.
Foto: TASR/AP



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala štyroch rektorov vysokých škôl. Žilinskú univerzitu v Žiline povedie Ján Čelko, Slovenskú poľnohospodársku univerzitu v Nitre bude druhé funkčné obdobie viesť Klaudia Halászová. Rektorom Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre sa stal Libor Vozár a Akadémie Policajného zboru v Bratislave Lucia Kurilovská.
Na snímke z 23. júna 2022 menovanie rektoriek a rektorov štyroch vysokých škôl prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava - Národná rada schválila zmeny v preplácaní drahých moderných liekov z verejného zdravotného poistenia. Pacientom ich tak po novom nebudú schvaľovať zdravotné poisťovne na výnimky.



Bratislava Poslanec parlamentu, ktorého budú musieť pre narúšanie poriadku vyviesť z rokovacej sály, príde o dva mesačné zárobky. Zmeny prináša schválená novela zákona o rokovacom poriadku Národnej rady. Zavádza sa ňou aj parlamentná stráž.
Na snímke z 23. júna 2022 poslanci Národnej rady (NR) SR počas mimoriadnej schôdze parlamentu v Bratislave.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislava - Poslanci Národnej rady SR majú v debate o návrhu na odvolanie ministra životného prostredia Jána Budaja pokračovať dnes ráno. Sme rodina zrejme nepodporí odvolanie šéfa envirorezortu. Povedal to predseda poslaneckého klubu hnutia Peter Pčolinský. Nezaradení poslanci pôsobiaci v Hlase-SD podporia návrh na odvolanie ministra životného prostredia Jána Budaja pri hlasovaní v parlamente.



Bratislava - Národná rada SR včera nediskutovala o vysokých cenách potravín. Plénum neschválilo program mimoriadnej schôdze, ktorú iniciovala opozičná strana Smer-SD. Predseda strany Robert Fico avizoval, že ak nebude schválený program schôdze, Smer-SD pôjde do odvolania agroministra Samuela Vlčana.



Bratislava - Plénum Národnej rady SR včera odmietlo mimoriadnu jednorazovú valorizáciu dôchodkov. Návrh predložili nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD.



Bratislava - Pokiaľ vládne strany nebudú vedieť komunikovať, alternatívou sú predčasné voľby. Hnutie Sme rodina by v prípade odchodu koaličného partnera z koalície do menšinovej vlády nešlo. Vyplýva to z vyjadrení predsedu poslaneckého klubu Sme rodina Petra Pčolinského.
Peter Pčolinský, archívna snímka.
Foto: TASR/Martin Baumann

Bratislava - Na riešenie situácie s medveďom sa má do 31. júla zriadiť pracovná skupina. Vyplýva to z uznesenia Výboru Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, ktorý to odporučil envirorezortu.



Bratislava - Slovensko bude musieť finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi zaplatiť 9750 eur. Rozhodol o tom Európsky súd pre ľudské práva po jeho sťažnosti v súvislosti s odpočúvaním v rámci akcie Gorila.
Na snímke spolumajiteľ finančnej skupiny Penta a predvolaný svedok Jaroslav Haščák, foto z archívu.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Brusel - Platnosť digitálnych COVID preukazov EÚ, takzvaných covidpasov, sa predĺži o jeden rok.



Viedeň - Rakúsko zruší povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Washington - Najvyšší súd USA rozhodol, že Američania majú základné právo nosiť na verejnosti strelnú zbraň. Toto historické rozhodnutie zabráni jednotlivým štátom obmedzovať nosenie strelnej zbrane.



Praha - Česko v podstate vyčerpalo zásoby zbraní zo sovietskej éry, aké mohlo poslať na pomoc Ukrajine brániacej sa voči ruskej agresii. Povedal to český premiér Petr Fiala po rokovaní s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.



Berlín - Nemecko varuje, že kroky Ruska na zníženie dodávok zemného plynu do Európy môžu vyvolať kolaps na energetických trhoch, čo je paralela s krachom americkej banky Lehman Brothers, ktorý odštartoval globálnu finančnú krízu.



Štrasburg - Ukrajina urobila symbolický krok – oznámila, že oficiálne podala sťažnosť proti Rusku na Európskom súde pre ľudské práva, aby nariadil ukončiť "masové a hrubé porušovanie ľudských práv" silami Moskvy počas vojny na Ukrajine.



Londýn - Slovenský tenista Lukáš Klein sa prebojoval do hlavnej súťaže dvojhry na treťom grandslamovom turnaji roka vo Wimbledone.