Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 4. júla 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Premiér Eduard Heger predstavil koaličným partnerom reformu fungovania koaličnej rady. Chce ňou sprehľadniť procesy a priniesť viac pokoja. Povedal to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Bratislava - Líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini víta iniciatívu šéfa Sme rodina Borisa Kollára, ktorý avizoval predloženie ústavného zákona, ktorý by umožnil skrátenie volebného obdobia. Pellegrini si myslí, že Kollárovi tento návrh v koalícii neprejde.

Bratislava - Hnutie Sme rodina sa nebráni predčasným voľbám, ak nedôjde k dohode medzi lídrami koaličných strán SaS a OĽANO. Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka hnutie v koalícii zotrvá, kým bude vláda ľuďom prinášať pomoc.

Bratislava - Voliči budú mať hlasovanie v jesenných spojených voľbách odlíšené farebne. Na hlasovanie za poslancov obecných, respektíve mestských zastupiteľstiev a starostu, respektíve primátora bude slúžiť biela obálka. Hlasovacie lístky na voľbu poslancov krajských zastupiteľstiev a šéfa samosprávneho kraja bude potrebné vložiť do modrej obálky. Ak volič vloží lístok do nesprávnej obálky, bude jeho hlas neplatný.

Bratislava - Udalosť v cestnej premávke, ktorá sa stane v priamej súvislosti s premávkou vozidla a pri ktorej dôjde len k hmotnej škode v akejkoľvek výške na niektorom z vozidiel, sa po novom nebude považovať za dopravnú nehodu, ale len za škodovú udalosť. Vplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorá nadobudla účinnosť v závere minulého týždňa.

Bratislava - Minulý týždeň v piatok sa skončilo prechodné obdobie na dopredaj nezálohovaných nápojových obalov. V obchodoch sa budú môcť predávať len zálohované fľaše a plechovky s označením "Z".

Praha - Česko od septembra pomôže Slovensku s ochranou vzdušného priestoru.

Bratislava - Pápež František vymenoval nového apoštolského nuncia na Slovensku. Stal sa ním doterajší apoštolský nuncius v Peru Nicola Girasoli.

Moskva – Moskva včera obvinila západné krajiny z toho, že bránia mierovým rokovaniam s Ukrajinou a tak predlžujú vojnu.

Moskva - Ruské sily obsadili mesto Lysyčansk a celú Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny, oznámil to včera ruský minister obrany Sergej Šojgu. Ukrajina sa ničoho nevzdáva a územia, o ktoré prišla, získa späť vďaka taktike a dodávkam moderných zbraní. Vo svojom pravidelnom príhovore, to včera večer povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal o medzinárodnú pomoc s povojnovou obnovou Ukrajiny. Zelenskyj sa virtuálne zúčastní na medzinárodnej konferencii o obnove Ukrajiny, ktorá sa bude konať dnes a zajtra vo švajčiarskom Lugane.

Rím - Najmenej šesť ľudí zahynulo v lavíne, ktorú včera vyvolal zosun ľadovca v Alpách na severe Talianska. Záchranári uviedli, že pri páde sa zranilo ďalších osem osôb, pričom dve osoby utrpeli vážne zranenia.

Kodaň – Troch mŕtvych a rovnaký počet zranených, ktorí sú v kritickom stave, si vyžiadala včerajšia streľba v nákupnom centre Field’s v dánskej metropole Kodaň. Polícia oznámila, že páchateľom je 22-ročný Dán, ktorého zatkla.

Tbilisi — V gruzínskej metropole Tbilisi sa včera konala ďalšia demonštrácia, ktorej účastníci požadovali odstúpenie vlády pre jej neschopnosť formálne zabezpečiť kandidatúru na členstvo v Európskej únii.

Sönderborg - Slovenský cyklista Peter Sagan bojoval vo včerajšej tretej etape 109. ročníka Tour de France do poslednej chvíle o víťazstvo, napokon obsadil štvrté miesto. Na 182 km dlhej rovinatej trati z Vejle do Sönderborgu triumfoval Holanďan Dylan Groenewegen, prvenstvo jazdca tímu BikeExchange-Jayco potvrdila až cieľová fotografia.

Londýn - Slovenský tenista Filip Polášek so Slovinkou Andrejou Klepačovou neuspeli v 2. kole mixu na grandslamovom turnaji vo Wimbledone.

Levice - Slovenskí basketbalisti zakončili účinkovanie v A-skupine kvalifikácie majstrovstiev sveta 2023 prehrou, vo svojom záverečnom zápase podľahli v Leviciach Lotyšsku 60:93. Slováci tak skončili v tabuľke na poslednom štvrtom mieste.