Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 6. júla 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Jadro a plyn budú zrejme prechodne udržateľným zdrojom energie, konštatuje premiér SR Eduard Heger pred dnešným hlasovaním Európskeho parlamentu. Hlasovanie k danej téme označil za kľúčové pre národné záujmy Slovenska. Zdôrazňuje tiež zintenzívnenie zelenej transformácie.

Nitra – Stovky veriacich sa včera zišli v Nitre na celonárodnej Cyrilo-metodskej púti. Slávnostnú svätú omšu celebroval Bernard Bober, arcibiskup metropolita Košickej diecézy. Súčasnej svetskej moci najmä v Európe vytkol, že nestojí o služby cirkvi, na prácu ktorej sa pozerá s opovrhovaním a iróniou. Apeloval na predstaviteľov štátu, aby už nikdy v budúcnosti nepovolili definovať bohoslužby ako obyčajné hromadné podujatie, aby sa nikdy nevrátil plošný zákaz bohoslužieb, ako to bolo počas zavedenia pandemických opatrení. Na bohoslužbe v Nitre sa zúčastnil aj premiér Eduard Heger.

Prievidza - Opozícia si včera v Prievidzi pripomenula výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda akciou, na ktorú prišli stovky ľudí. Predseda strany Robert Fico zdôraznil, že vzdelanosť, múdrosť a spravodlivosť sú odkazom sv. Cyrila a Metoda. Opätovne útočil na prezidentku Zuzanu Čaputovú, vládu a vyzýval na referendum a stabilitu.

Bratislava - Na dnešnej 90. schôdzi má vládny kabinet schváliť osvedčenie o významnej investícii pre projekt Priemyselný park Rimavská Sobota. Prostredníctvom tohto osvedčenia sa bude realizovať príprava budúceho využitia strategického územia v katastri Rimavskej Soboty a obci Čerenčany.

Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva SR posúdi možnosť zmeny legislatívy pre zavedenie očkovania v lekárňach. Avizuje to v súvislosti s novelizáciou zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach. Vo verejných lekárňach sa podľa lekárnikov očkuje minimálne v 14 krajinách Európy.

Bratislava - Už niekoľko týždňov s výnimkou niekoľkých dní v štatistikách prevažuje počet Ukrajincov, ktorí sa vracajú zo Slovenska späť domov. Upozornil na to minister vnútra Roman Mikulec.

Banská Bystrica - Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR v pondelok vo večerných hodinách usmrtil problémového jedinca medveďa hnedého v extraviláne osady Iviny obce Dúbravy v okrese Detva.

Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu včera v Štrasburgu vyjadrili súhlasné stanovisko s tým, aby sa Chorvátsko od 1. januára 2023 stalo najnovším členom eurozóny.

Brusel - Medzinárodná policajná organizácia Interpol by mala vylúčiť Rusko zo svojho systému databáz. Uvádza sa to v sérii odporúčaní pre eurokomisiu, ktoré prijal Európsky parlament. Podľa europoslancov by to zaručilo lepšiu ochranu údajov.

Lugano - Ukrajina a jej spojenci sa včera dohodli na súbore zásad obnovy vojnou zničenej krajiny, ktoré zahŕňajú aj potrebu rozsiahlych reforiem na zvýšenie transparentnosti a odstránenie korupcie. Ukrajinci okrem iného navrhli, aby si spojenecké krajiny "adoptovali" konkrétne regióny Ukrajiny a organizovali tam obnovu zničených objektov, aby bola efektívnejšia.

Riga - Lotyšsko sa vráti k povinnej vojenskej službe a má v pláne aj výstavbu vojenskej základne, ktorá bude k ruským hraniciam bližšie ako už existujúca základňa Ádaži.

Brusel - Predstavitelia 30 členských štátov NATO podpísali včera prístupové protokoly Fínska a Švédska k Severoatlantickej zmluve.

Moskva - Ruský energetický gigant Gazprom si nerezervoval tranzitnú kapacitu na export plynu cez plynovod Jamal-Európa na 12 mesiacov od 1. októbra 2022. Taktiež si nerezervoval dodatočnú kapacitu na tranzit plynu do Európy cez ukrajinskú stanicu Sudža na obdobie od októbra 2022 do septembra 2023 alebo cez Veľké Kapušany na slovensko-ukrajinskej hranici na rovnaké obdobie.

Calais - Belgický cyklista Wout van Aert triumfoval vo včerajšej 4. etape 109. ročníka Tour de France, zvýšil svoj náskok v boji o žltý dres a pripísal si ďalších 50 bodov do boja o zelený. Peter Sagan v drese TotalEnergies obsadil v následnom špurte piate miesto.

Bratislava - Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu poveril prezidenta Jána Kováčika, aby začal rokovania s talianskym trénerom Francescom Calzonom. Ten by sa podľa facebookovej stránky Šport v RTVS mohol stať novým kormidelníkom slovenskej reprezentácie.