Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 7. júla 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Strana SaS vypovedá koaličnú zmluvu. Od premiéra Eduarda Hegera očakáva vypracovanie novej, ktorá bude reflektovať na aktuálne politické reálie a z ktorej vyplynie, že minister financií Igor Matovič nebude členom vlády. Ak k tomu nedôjde do konca augusta, ministri SaS podajú demisiu. Predsedníctvo OĽANO aj premiér Heger apelovali počas včerajšieho dňa na SaS, aby v koalícii zotrvala. Odchod Matoviča z vlády predsedníctvo hnutia odmieta. Nesúhlasí ani s predčasnými voľbami.
Na snímke uprostred minister hospodárstva SR a predseda SaS Richard Sulík počas tlačovej konferencie strany k stanovisku SaS po mimoriadnom zasadnutí republikovej rady a poslaneckého klubu v Bratislave 6. júla 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislava - Hnutie Sme rodina chce, aby aktuálny spor v koalícii vyriešili tí, ktorí ho spôsobili. Hnutie zároveň deklaruje, že je pripravené pokračovať v spoločnom vládnutí do riadnych volieb, ale aj zahlasovať za predčasné voľby.

Valaliky - Príchod automobilky Volvo na východné Slovensko vyvolá masívne investície aj v Košiciach a ich okolí. Počas odovzdávania zmlúv o spolupráci medzi mestom Košice, Košickým samosprávnym krajom, obcou Valaliky a štátnymi orgánmi o tom informovali zástupcovia samospráv.

Bratislava - Na Slovensku chýba 400 všeobecných lekárov pre dospelých a 223 primárnych pediatrov. Najkritickejšia situácia so všeobecnými lekármi je v okresoch Považská Bystrica, Zlaté Moravce, Krupina a Poltár. V odbornosti pediatria patria medzi najviac kriticky nedostatkové okresy Krupina, Veľký Krtíš, Gelnica a Malacky.

Bratislava - Pokuty za priestupky sa majú zvýšiť. Zároveň by sa mala znížiť hranica zodpovednosti za priestupok na 14 rokov. Avizuje to Ministerstvo vnútra SR.

Brusel - Takmer 96 miliónov eur získajú Slovensko, Nemecko a Fínsko v rámci nástroja REACT-EU na podporu obnovy po koronavírusovej pandémii, na digitálnu a zelenú transformáciu, ako aj na pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny.

Londýn - Britský premiér Boris Johnson stráca rýchlo podporu v radoch vlastnej vlády. Od utorkového večera už podalo demisiu vyše 40 členov vlády vrátane troch ministrov, ďalšieho odvolal samotný Johnson.

Brusel - Európsky parlament zamietol návrh časti poslancov, aby bol vetovaný zámer Európskej komisie zahrnúť jadrovú energiu a plyn medzi environmentálne udržateľné hospodárske činnosti.

Brusel - Európska únia sa musí pripraviť na ďalšie prerušenia dodávok plynu z Ruska, ba dokonca aj na jeho úplné odpojenie. V Európskom parlamente to vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Londýn - Na výcvik do Spojeného kráľovstva pricestovala v týchto dňoch prvá rotácia vojakov ukrajinskej armády. Celkovo by mohlo byť v Británii vycvičených až 10.000 ukrajinských brancov.

Berlín - Nemecký kancelár Olaf Scholz oznámil dodávku zbraní pre východoeurópskych spojencov, ktorí zasa pošlú zbrane Ukrajine. Nemecko o tomto podľa agentúry DPA rokuje s Českom, Gréckom, Poľskom a Slovinskom.

Kyjev - Ukrajinská armáda zrušila opatrenie, ktoré mužom v brannom veku zakazovalo opustiť vojenský obvod, v ktorom sú zaregistrovaní.

Kyjev - Ukrajina obvinila včera Rusko zo šírenia nepravdivých informácií po tom, ako Moskva oznámila, že v Doneckej oblasti zničila raketové odpaľovacie systémy HIMARS americkej výroby. Prezident Volodymyr Zelenskyj vyzdvihol a pochválil presnosť ťažkých zbraní, ktoré Ukrajine poslali západné krajiny. Podľa neho už "naplno" pracujú.

Moskva - Ruský parlament schválil prísne tresty za vyzývanie ku konaniu, ktoré ohrozuje národnú bezpečnosť, a za "tajnú" spoluprácu s cudzincami.

Kyjev - Už viac ako 8,79 milióna ľudí opustilo Ukrajinu od začiatku ruskej invázie z konca februára. Oznámil to Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

Nikózia - Cyprus od zajtra zavádza povinnosť nosenia ochranných rúšok v interiéri pre všetky osoby staršie ako 12 rokov.

Peking - Desiatky miliónov Číňanov sú opäť v lockdowne po tom, čo sa objavili nové ohniská šírenia koronavírusu na viacerých miestach v krajine vrátane Pekingu a Šanghaja.

Wimbledon - Slovenský tenista Filip Polášek s Austrálčanom Johnom Peersom neuspeli vo štvrťfinále štvorhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone.

Bratislava - Futbalisti ŠK Slovan Bratislava remizovali v úvodnom zápase 1. predkola Ligy majstrov s FC Dinamo Batumi 0:0.