Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 8. augusta 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Líder SaS Richard Sulík odmieta, že by rokoval s nezaradeným poslancom Národnej rady SR Miroslavom Sujom. Reaguje tak na informácie, ktoré sa objavili na sociálnej sieti. Tvrdenia označil za klamstvá.

Bratislava – Dalo by sa vládnuť aj bez SaS, keby v parlamente podporovala "dobré návrhy", s ktorými súhlasila. Myslí si to poslanec Národnej rady SR Milan Vetrák. Predčasné voľby podľa neho pre zákonné lehoty zmysel nedávajú. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V Politike.

Bratislava – Minister obrany Jaroslav Naď zvažuje odchod z politiky, podľa vlastných slov je z nej znechutený. Povedal to v diskusii na festivale Atmosféra. Oznámiť to mal už aj premiérovi Eduardovi Hegerovi a tiež lídrovi hnutia Igorovi Matovičovi. Predstavitelia hnutia vidia za úvahami šéfa rezortu obrany o odchode z politiky neprestávajúcu zbytočnú kampaň SaS proti OĽANO i vláde Eduarda Hegera.

Bratislava – Petičná akcia k referendu o páde vlády je nastavená tak, že zákonné lehoty ho umožnia organizovať spolu s komunálnymi a regionálnymi voľbami 29. októbra. V TASR TV to povedal podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár.

Bratislava - Na ohlásenie svojej kandidatúry do tohtoročných jesenných volieb do orgánov samosprávnych krajov a do komunálnych volieb majú záujemcovia ešte 23 dní. Kandidátnu listinu môžu kandidáti alebo politické strany podávať do 30. augusta. Spojené voľby sa budú konať 29. októbra.

Bratislava - Do konca roka by malo v Centre výcviku Lešť vzniknúť kontajnerové mestečko s kapacitou 2444 lôžok. Ministerstvo obrany SR zaň zaplatí 20 miliónov eur.

Bratislava - Pri tragickej dopravnej nehode, ktorá sa stala v piatok (5. 8.) v Maďarsku, zahynuli dvaja občania Slovenska. Ďalší Slovák bol zranený.

Londýn - Organizácia Amnesty International sa včera ospravedlnila za "rozrušenie a hnev", ktoré vyvolala svojou nedávnou správou týkajúcou sa Ukrajiny. Tvrdila v nej, že ukrajinská armáda ohrozuje civilistov nasadením svojich vojakov v obývaných oblastiach. Amnesty uviedla, že si za svojimi zisteniami stojí, avšak mrzí ju "bolesť, ktorú správou vyvolala".

Záhreb - Pri nehode poľského autobusu severne od chorvátskeho hlavného mesta Záhreb prišlo v sobotu nadránom o život 12 ľudí a ďalších 32 utrpelo zranenia. Autobus viezol veriacich na katolícke pútnické miesto v bosnianskom Medžugorí.

Teherán - Irán včera odmietol tvrdenia, že jeho družicu na diaľkový prieskum Zeme, ktorú vynesie na obežnú dráhu ruská raketa, bude využívať Moskva v rámci vojny na Ukrajine.

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Moskva nebude môcť v budúcnosti viesť mierové rozhovory s Kyjevom či jeho medzinárodnými partnermi v prípade, ak sa rozhodne na okupovaných územiach Ukrajiny usporiadať referendá o ich pripojení k Rusku.

Viedeň - Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi vyjadril hlboké znepokojenie nad piatkovým ostreľovaním Záporožskej atómovej elektrárne, ktoré podľa neho predstavuje riziko jadrovej katastrofy. Generálny tajomník OSN António Guterres dnes povedal, že akýkoľvek útok na jadrovú elektráreň by bol "samovražedný". Záporožská jadrová elektráreň je najväčšia v Európe.

Washington — Americký Senát schválil rozsiahly súbor opatrení v hodnote 430 miliárd dolárov, zameraných na ochranu klímy, sociálnu oblasť či zvýšenie daní pre korporácie.

Teruel - Slovenskí volejbalisti neuspeli vo svojom druhom dueli v F-skupine kvalifikácie o postup na ME 2023. Včera v Terueli prehrali s favorizovaným Španielskom hladko 0:3.

Dartmouth - Slovenský dvojkajak v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák obsadil vo finále na 1000 m na MS v kanadskom Dartmouthe piate miesto. Slovenský dvojkajak v zložení Erik Vlček, Adam Botek skončil vo finále K2 na 500 m deviaty. Slovenský reprezentant Milan Dörner skončil deviaty vo finále K1 na 5000 m na MS v kanadskom Dartmouthe.