Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 10. augusta 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Predseda koaličnej SaS Richard Sulík odmieta tvrdenia o tom, že by obvolával opozičných poslancov s tým, aby bol odvolaný minister financií Igor Matovič. Strana SaS sa ohradila voči informáciám, ktoré sa podľa jej slov šíria na sociálnych sieťach a ktoré majú prezentovať aj niektorí poslanci Národnej rady SR.

Bratislava - Rokovania k zvyšovaniu platov zdravotníkov budú na Úrade vlády pokračovať v pondelok. Konkrétny návrh rastu platov lekárov a sestier ich zástupcovia na včerajšom stretnutí nedostali. Oznámil to šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Bratislava - Spôsob, akým rokujú predseda vlády Eduard Heger a minister financií Igor Matovič s predstaviteľmi zdravotníkov, je nedôstojný a neslušný. Ide len o politickú hru s naťahovaním času. Uviedla to podpredsedníčka mimoparlamentnej strany Hlas-SD Zuzana Dolinková.

Bratislava - Ruská ropa na Slovensko v súčasnosti neprichádza. Jej dodávky južnou vetvou ropovodu Družba cez územie Ukrajiny do Maďarska, na Slovensko a do Českej republiky boli 4. augusta zastavené. Uviedol to ruský prevádzkovateľ ropovodov Transnefť. Počas včerajšieho dňa to potvrdila aj spoločnosť Transpetrol, podľa ktorej prepravu ropovodom Družba pozastavila ukrajinská spoločnosť UkrTransNafta. Ruskej spoločnosti Transnefť bola bankou vrátená platba za prepravu ropy ukrajinským územím.

Bratislava - Stavebné práce na výstavbe električkovej trate v bratislavskej Petržalke v úseku od Jungmannovej po Janíkov dvor by sa mali po niekoľkomesačnom útlme čoskoro opäť rozbehnúť. Mesto Bratislava totiž podpísalo s konzorciom, ktoré trať stavia, dodatok k zmluve o dielo, ktorý reflektuje na rozsiahle zdražovanie cien energií a stavebných materiálov.

Brusel – Včera vstúpil do platnosti plán EÚ na zníženie spotreby plynu v celom bloku o 15 % v snahe vyrovnať sa s redukciou jeho dodávok a s krízou cien energií v dôsledku ruskej vojny na Ukrajine.

Moskva - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval západných lídrov, aby ruským občanom zakázali cestovať na svoje územie v rámci trestu za vojenský útok na Ukrajinu. Kremeľ označil takýto nápad za nerozumný. Podobný názor, že európske krajiny by mali prestať vydávať víza ruským občanom prezentovala aj estónska premiérka Kaja Kallasová a fínska premiérka Sanna Marinová.

Kyjev - Rusko má na okupovaných územiach na juhovýchode Ukrajine čoraz väčšie problémy s partizánskymi jednotkami vernými Kyjevu. Ich členovia zabíjajú dosadených promoskovských predstaviteľov, vyhadzujú do vzduchu mosty a vlaky a pomáhajú ukrajinskej armáde identifikovať kľúčové ciele.

Kyjev - Konflikt s Ruskom na Ukrajine sa neskončí dovtedy, kým nebude oslobodený Moskvou anektovaný Krymský polostrov v Čiernom mori, vyhlásil v noci na dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

New York - Ostreľovaním Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine sa má na základe iniciatívy Ruska zaoberať Bezpečnostná rada OSN. Rusko včera požiadalo o schôdzku najvplyvnejšieho grémia svetovej organizácie.

Washington - Americký prezident Joe Biden podpísal prelomový zákon o dotáciách vo výške 52,7 miliardy USD (51,49 miliardy eur) na podporu výroby a výskum polovodičov v USA. Cieľom Chips and Science Act je zvýšiť konkurencieschopnosť USA voči Číne v tejto oblasti.

Vilnius - Líderka exilovej bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská prijala rozhodnutie o vytvorení dočasnej exilovej vlády, ktorej úlohou bude zaistiť prechod k moci v Bielorusku.

Brusel - Európska únia sa dohodla s farmaceutickou spoločnosťou Moderna na odložení dodávok vakcín proti ochoreniu COVID-19. Urobila tak v snahe zvýšiť pravdepodobnosť, že dodané vakcíny budú účinné aj voči variantu omikron.

Washington - Americký prezident Joe Biden včera pridal svoj podpis k rozhodnutiu Kongresu ratifikovať vstup Fínska a Švédska do NATO.

Edmonton - Slovenskí hokejisti do 20 rokov prehrali včera v prvom zápase na MS v kanadskom Edmontone. Česku podľahli 4:5, rozhodujúci gól padol necelé dve minúty pred koncom.