Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 12. augusta 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Líder OĽANO Igor Matovič zostane ministrom financií aj po uplynutí ultimáta od strany SaS. Uznieslo sa na tom predsedníctvo hnutia OĽANO, ako aj jeho poslanecký klub. OĽANO zároveň pozvalo predstaviteľov strán "pôvodnej" koalície na dnešné stretnutie.

Bratislava – Nový generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj sa chce stretnúť s predsedom vlády SR Eduardom Hegerom. O stretnutie požiadal pri včerajšej návšteve Úradu vlády SR. Témou stretnutia majú byť financie pre RTVS a zabezpečenie zdrojov najmä na pokrytie výroby a vysielania spravodajstva do konca roka.

Bratislava - Všetky tri zdravotné poisťovne na Slovensku boli ku koncu júna v strate. Vyplýva to z výsledkov ich hospodárenia, ktoré zverejnil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Platobná schopnosť zdravotných poisťovní je podľa úradu zabezpečená.

Bratislava – Prezident Policajného zboru Štefan Hamran odmieta kritiku opozičných politikov Denisy Sakovej (Hlas-SD) a Roberta Fica (Smer-SD). Podľa neho dôvera v políciu stúpa, najnovšie prieskumy agentúry AKO ukázali, že polícii dôveruje 62 percent ľudí.

Bratislava - Hlasovať poštou by sa mohlo dať aj vo voľbách do Európskeho parlamentu. Predchádzať tomu musí precízne nastavený proces tak, aby nevzniklo riziko zneužitia štatútu a duplicitného hlasovania. V súčasnosti sa pripravuje návrh európskeho nariadenia, ktorý má upraviť proces eurovolieb.

Bratislava - Na predpísanie lieku Paxlovid na liečbu ochorenia COVID-19 by mal po novom stačiť aj antigénový test vykonaný na mobilnom odbernom mieste. Zmena sa očakáva po 15. auguste, keď by mali na Slovensko doručiť 21.000 balení lieku.

Vatikán – Vo vatikánskej Bazilike sv. Petra sa včera predpoludním uskutočnila posledná rozlúčka so zosnulým kardinálom Jozefom Tomkom. Záverečný rozlúčkový obrad vykonal osobne pápež František. Pozostatky kardinála Tomka sú už na Slovensku. Verejnosť sa s ním bude môcť rozlúčiť dnes a v nasledujúcich dňoch v Bratislave aj Košiciach.

Moskva - Rusko oznámilo, že Švajčiarsko stratilo charakter neutrálnej krajiny, a preto nemôže diplomaticky zastupovať Ukrajinu v Rusku. Moskva vyčíta Bernu jeho rozhodnutie uvaliť na Rusko sankcie.

Vilnius – Lotyšský parlament označil dnes Rusko v súvislosti s vojnou na Ukrajine za štát, ktorý podporuje terorizmus.

Tallinn - Estónsko sa rozhodlo zakázať vstup na svoje územie Rusom s turistickými vízami.

Bratislava - Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov sa poďakoval Slovensku za susedskú podporu počas ruskej vojenskej agresie na Ukrajine, ktorá trvá od konca februára. Slovensko je podľa neho správnym susedom.

Kodaň - Spojené kráľovstvo, Nemecko a Dánsko poskytnú Ukrajine ďalšiu finančnú a vojenskú pomoc. Oznámili to na darcovskej konferencii pre Ukrajinu, ktorá sa konala v Kodani za účasti ministrov obrany z 26 krajín EÚ a NATO.

Berlín - Nemecko sa chystá usporiadať medzinárodnú konferenciu zameranú na diskusiu o obnove Ukrajiny po ruskej invázii.

Kyjev - Ruské ostreľovanie Záporožskej jadrovej elektrárne poškodilo niekoľko senzorov radiácie, uviedol ukrajinský jadrový úrad Enerhoatom. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby "okamžite reagovalo" a prinútilo ruské ozbrojené sily opustiť komplex okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne.

New York - Záporožská jadrová elektráreň v súčasnosti nepredstavuje bezpečnostné riziko aj napriek pokračujúcemu ostreľovaniu. Uviedol to generálny tajomník Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi počas zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku. Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia prisľúbil, že Moskva umožní expertom z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu prístup k Záporožskej jadrovej elektrárni.

Bratislava - Slovenským hokejistom roka 2022 sa stal Juraj Slafkovský. Získal aj ocenenia pre najlepšieho útočníka a najlepšieho hráča do 20 rokov v sezóne 2021/22. Včera takisto získal Cenu Piotra Nurowského pre druhého najlepšieho mladého športovca Európy v zimných športoch.

Bratislava - Futbalisti FC Spartak Trnava ukončili v sezóne 2022/23 svoje pôsobenie v európskych súťažiach. V odvete 3. predkola Európskej konferenčnej ligy včera prehrali na pôde Rakówu Čenstochová 0:1. Prehrali aj futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda, ktorý v odvete 3. predkola Európskej konferenčnej ligy podľahli na ihrisku rumunského tímu FCSB 0:1.

Bratislava - Futbalisti ŠK Slovan Bratislava prehrali s gréckym Olympiakosom Pireus v jedenástkovom rozostrele po remíze 2:2 v odvetnom zápase 3. predkola Európskej ligy. Slovan zabojuje o miesto v skupine Európskej konferenčnej ligy proti HŠK Zrinjski Mostar z Bosny a Hercegoviny.

Edmonton - Slovenskí hokejisti do 20 rokov prehrali aj vo svojom druhom zápase na MS v kanadskom Edmontone. Dnes v noci dostali od domáceho výberu debakel 1:11 a stále sú bez bodu. Už o necelých 24 hodín ich čaká zápas s Lotyšskom.