Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 5. septembra 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Minister financií a šéf hnutia OĽANO Igor Matovič tvrdí, že strana SaS dnes povalí vládu. Uviedol to na sociálnej sieti. Liberáli zo svojho odchodu z koalície vinia Matoviča.

Bratislava - Minister práce a podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak pripúšťa možnosť predčasných volieb, ak nebude menšinová vláda fungovať, resp. ak nebude v parlamente možné prijímať zákony na pomoc ľuďom. Uviedol to včera v diskusnej relácii RTVS. Podpredseda parlamentu a opozičného Smeru-SD Juraj Blanár reagoval, že Smer by v prípade menšinovej vlády podporil zákony na pomoc ľuďom.

Bratislava – Predseda vlády SR Eduard Heger by mal požiadať o dôveru v parlamente, ak chce vládnuť v menšinovej vláde. V diskusnej relácii TA3 to včera uviedol predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Bratislava - Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár si myslí, že by novým ministrom hospodárstva mal byť odborník v energetike. Poslanec OĽANO a predseda parlamentného hospodárskeho výboru Peter Kremský nie je podľa neho vhodným kandidátom na túto funkciu. Povedal to včera v diskusnej relácii televízie Markíza.

Bratislava – Dnes sa po dvoch mesiacoch otvárajú brány základných a stredných škôl. V novom školskom roku ich bude navštevovať viac ako 704.000 žiakov.

Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová pri príležitosti nového školského roka 2022/2023 dnes navštívi Spojenú školu Mokrohájska v Bratislave. Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling zavíta do priestorov Základnej školy Dr. Jozefa Dérera v Malackách.

Bratislava – Dieťa, ktoré od septembra nastúpi prvýkrát do prvého ročníka základnej školy, má nárok na zvýšený prídavok. Jeho celková výška bude 136,33 eura, pričom rodičom prvákov bude zvýšený prídavok vyplatený v októbri.

Bratislava - Na dodatočnom zdanení monopolov, ku ktorému sa pridá aj špeciálny odvod bánk, sa poslanci v Národnej rade SR určite budú vedieť dohodnúť. Myslí si to minister práce Milan Krajniak. Doteraz to vo vládnej koalícii vetovala strana SaS.

Praha - Na pražskom Václavskom námestí sa v sobotu popoludní zišlo približne 70.000 ľudí, aby tak vyjadrili nespokojnosť so súčasnou českou vládou aj situáciou v krajine. Organizátori dali vláde ultimátum, aby odstúpila do 25. septembra, v opačnom prípade pohrozili nátlakovými akciami.

Moskva - Rusko zastavilo dodávky plynu do Nemecka cez kľúčový plynovod Nord Stream 1 na neurčitý čas po tom, čo v piatok oznámilo, že našlo problémy na turbíne. To ešte zhorší európsku energetickú krízu. Trhy s plynom v EÚ sa pripravujú na prudký nárast cien po odstavení plynovodu.

Berlín - Nemecká vláda včera schválila plán pomoci vo výške 65 miliárd eur na zmiernenie tlaku na domácnosti a firmy. Zároveň uvažuje, že by mohla využiť nečakané zisky energetických spoločností na poskytnutie úľav.

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera požiadal EÚ, aby urýchlene Ukrajine poskytla ďalšiu finančnú pomoc a aby uvalila nové sankcie na Rusko.

Kyjev – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil cieľ opätovného ovládnutia čiernomorského polostrova Krym, ktorý v roku 2014 anektovalo Rusko.

Lisabon – Katolícka cirkev musí preukázať nulovú toleranciu voči sexuálnym útokom zo strany duchovných. Pápež František to povedal v rozhovore pre portugalskú televíziu.

Koge - Slovenské volejbalové reprezentantky sa prebojovali na ME 2023. Definitívne o tom rozhodli víťazstvom 3:0 nad domácimi Dánkami v dueli kvalifikačnej E-skupiny.

Seu d'Urgell - Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Matej Beňuš obsadil siedme miesto vo finále C1 na záverečných pretekoch SP v španielskom Seu d'Urgell. V celkovom hodnotení disciplíny obsadil tretie miesto.

Hazewinkel - Slovenský veslár Peter Strečanský získal na ME do 23 rokov v belgickom Hazewinkeli bronzovú medailu v skife ľahkých váh.