Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 8. septembra 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa včera vrátila z oficiálnej návštevy Grécka a Severného Macedónska.

Bratislava - Premiér Eduard Heger dnes navštívi Taliansko. Spolu s ním pocestuje do Talianska aj podnikateľská delegácia, ktorej súčasťou budú aj predstavitelia Slovenského plynárenského priemyslu.

Bratislava - Politickú zodpovednosť za odborníkov, ktorí majú vo vláde nahradiť ministrov SaS, bude niesť vláda. Politické strany v koalícii by si voľné rezorty nemali rozdeľovať. Vyplýva to z vyjadrenia premiéra Eduarda Hegera.

Senec - Riešením pre samosprávy pri zvládnutí energetickej krízy a vysokých cien by mohlo byť spoločné verejné obstarávanie pri nákupe energií. Na 33. sneme Združenia miest a obcí Slovenska to uviedol premiér Eduard Heger.

Bratislava - Vláda predloží komplexný balík opatrení na boj s vysokými cenami energií a ich stabilizáciu pre všetky zložky spoločnosti. Teda nielen pre občanov, ale aj pre podnikateľov a verejnú správu.

Bratislava - Platy sa majú zvyšovať i ostatným zdravotníkom v nemocniciach. Rezorty zdravotníctva a financií o návrhoch úpravy miezd rokujú. Na stole má byť už konkrétny návrh, ktorý sa má týkať 24 ďalších profesií.

Bratislava - Vybrané subjekty potravinárskeho priemyslu by sa mali začleniť medzi chránených odberateľov energií. Vyplýva to z návrhu ministerstva pôdohospodárstva na zabezpečenie dostatočného množstva energií a ich dodávok do potravinárskeho priemyslu.

Bratislava – Minister práce Milan Krajniak počíta s tým, že v priebehu budúceho roka by mali byť minimálne dôchodky "rozmrazené". V tejto súvislosti už rezort práce pripravuje novelu zákona o sociálnom poistení. Dotkne sa to približne 72.000 dôchodcov.

Košice - Oceliarne U. S. Steel Košice začali s plánovaným odstavením jednej z troch vysokých pecí. V oceliarňach naďalej trvá štrajková pohotovosť a prebieha hlasovanie o vyhlásení štrajku.

Kyjev - Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj priznal, že za sériou nedávnych útokov na ruské základne na anektovanom Kryme bola ukrajinská armáda.

Vladivostok - Rusko prestane dodávať ropu a plyn krajinám, ktoré zavedú cenové stropy. Vyhlásil to ruský prezident Vladimir Putin.

Washington - Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu násilím deportovalo stovky tisíc Ukrajincov do odľahlých oblastí Ruskej federácie. Včera to vyhlásila veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová.

Praha - Európska únia chce vrátiť dôveru ľudí v očkovanie a zlepšiť komunikáciu v tejto oblasti. Zhodli sa na tom ministri zdravotníctva členských krajín EÚ na neformálnom zasadnutí v Prahe.

Brusel - Európska komisia v mene Európskej únie navrhla uvoľniť ďalších päť miliárd eur vo forme pôžičiek na makrofinančnú pomoc Ukrajine.

Vilnius - Estónsko, Litva a Lotyšsko dosiahli dohodu o obmedzení vstupu ruských občanov cestujúcich z Ruska a Bieloruska.

Vladivostok - Rusko svojím konaním na Ukrajine nič nestratilo, práve naopak – posilnilo svoju suverenitu, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin na Východnom ekonomickom fóre vo Vladivostoku. Priklonenie sa Ruska smerom k Ázii odôvodnil tým, že Západ upadá, zatiaľ čo Ázia je podľa neho budúcnosť.

Berlín – Nemecká vláda uvažuje o tom, že cudzincom začne udeľovať občianstvo už po piatich rokoch pobytu na svojom území namiesto súčasných ôsmich. Toto opatrenie má pokryť očakávaný nedostatok kvalifikovaných pracovníkov v rôznych priemyselných odvetviach, ktorých má do roku 2026 chýbať približne štvrť milióna.
Na snímke radosť slovenských volejbalistiek v zápase E-skupiny kvalifikácie ME 2023 vo volejbale žien Slovensko - Španielsko v Poprade 7. septembra 2022.
Foto: TASR - Veronika Mihaliková

Poprad - Slovenské volejbalistky uspeli v piatom dueli v E-skupine kvalifikácie ME 2023, keď v Poprade zdolali včera Španielsko 3:0 na sety. Na konte majú dvanásť bodov a dostali sa na prvé miesto v tabuľke.