Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 14. septembra 2022 - 5.45 h.

Bratislava – Prezidentka SR Zuzana Čaputová včera prijala demisiu ministrov, ktorí vo vláde zastupovali stranu Sloboda a solidarita. Zároveň vymenovala nových. Rezort hospodárstva po Richardovi Sulíkovi povedie Karel Hirman, rezort spravodlivosti po Márii Kolíkovej prevezme Viliam Karas a na ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí nahradí Ivana Korčoka Rastislav Káčer. Dočasným vedením rezortu školstva poverila prezidentka premiéra Eduarda Hegera.
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok 13. septembra 2022 v Prezidentskom paláci vymenovala nových ministrov.
Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová poslala referendovú otázku týkajúcu sa podania demisie vlády na Ústavný súd Slovenskej republiky.

Bratislava – Minister spravodlivosti Viliam Karas nevidí dôvod na zastavenie reformy súdnej mapy, pokiaľ je organizačne a technicky pripravená. Okrem súdnej mapy má za jednu z priorít aj reformu trestných kódexov.
Prezidenta SR Zuzana Čaputová (vpravo) prijala v utorok 13. septembra 2022 v Prezidentskom paláci demisiu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (SaS). Vo funkcii ju vystriedal Viliam Karas (vľavo).
Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava - Post šéfa diplomacie nesie mnoho rizík, je však kľúčová doba, uhnúť by bola zbabelosť. Vyhlásil to minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.
Prezidenta SR Zuzana Čaputová (vpravo) v utorok 13. septembra 2022 v Prezidentskom paláci prijala demisiu ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivana Korčoka (nominant SaS). Vo funkcii ho vystriedal Rastislav Káčer (vľavo).
Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava - Poslanci Národnej rady za SaS pripravujú návrh na odvolanie lídra OĽANO Igora Matoviča z funkcie ministra financií.

Bratislava - Poslanci Národnej rady SR budú dnes o 11.00 pravdepodobne hlasovať o vyslovení nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi.
Na snímke sprava poslanec NR SR Robert Fico (SMER-SD) a minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) počas 71. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 13. septembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislava - SaS si chce pri otváraní plánovanej riadnej schôdze Národnej rady urobiť akýsi prieskum o tom, ktorí opoziční poslanci budú podporovať menšinovú vládu. Na prvý pokus neplánuje rokovanie otvoriť.

Bratislava - Poslanci Národnej rady za ĽSNS nepodporia žiaden koaličný návrh, zároveň chcú blokovať parlament počas troch mesiacov tak, aby prezidentka musela Národnú radu rozpustiť.

Bratislava - Vláda bude po odchode ministrov zo SaS dnes rokovať v novom zložení. Kabinet bude okrem iného riešiť aj presun peňazí na bojovú techniku.

Bratislava – Jednota dôchodcov na Slovensku odovzdala predsedovi Národnej rady Borisovi Kollárovi petíciu. Požiadavky zahŕňajú mimoriadnu valorizáciu dôchodkov o 8 percent do konca tohto roka, rozmrazenie minimálnych starobných dôchodkov či výplatu 14. dôchodku v novembri.
Na snímke predseda Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) Michal Kotian prichádza odovzdať predsedovi Národnej rady SR Borisovi Kollárovi (Sme rodina) podpisy k petícii na presadenie pomoci pre seniorov v Bratislave v utorok 13. septembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Prokurátor Generálnej prokuratúry SR podal žalobu na žilinský krajský súd pre názov Ulice Dr. Jozefa Tisu v obci Varín v okrese Žilina. Urobil tak potom, ako obecné zastupiteľstvo nevyhovelo protestu prokurátora, ktorý navrhol zrušiť alebo zmeniť názov ulice pomenovanej po prezidentovi vojnovej Slovenskej republiky.

Bratislava - Spoločnosť Google na Slovensku testuje novú metódu boja proti fake news. Pozostáva z minútových videoreklám na sociálnych sieťach. Chce tak zvýšiť odolnosť dospelých ľudí voči dezinformáciám.

Brusel - Európska komisia plánuje zaviesť pre elektrárne mimo plynových strop na ceny elektrickej energie na 180 eur za megawatthodinu.

Kyjev – Spojenci Ukrajiny by sa mali právne zaviazať, že budú krajine poskytovať veľké dodávky zbraní a niekoľko desaťročí investovať do jej obrany. Uvádza sa to v správe, ktorá skúma alternatívy k vstupu Ukrajiny do NATO. Správu z poverenia Volodymyra Zelenského vypracovali bývalý generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Anders Fogh Rasmussen a vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

Washington - Ukrajina sa v čase vojny rozpútanej Ruskom stala efektívnym testovacím miestom pre celý rad moderných technológií - od mobilných aplikácií až po satelitné komunikačné systémy. Uviedol to bývalý generálny riaditeľ Google Eric Schmidt.

Washington - Rusko od roku 2014 tajne poslalo najmenej 300 miliónov dolárov zahraničným politickým stranám a kandidátom vo viac než 20 krajinách s cieľom získať vplyv. Informáciu zverejnila agentúra AP, ktorá sa odvoláva na odtajnenú správu amerického ministerstva zahraničných vecí.

Bratislava - Michal Handzuš odstúpil z pozície člena Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja v dôsledku rozhodnutia nezakázať hráčom z KHL reprezentovať.