Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 19. septembra 2022 - 5.45 h.

Londýn - Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa včera večer spolu s ďalšími pozvanými svetovými lídrami zúčastnila na recepcii podávanej novým britským kráľom Karolom III. v Buckinghamskom paláci. Čaputová bude dnes zastupovať Slovensko na štátnom pohrebe britskej kráľovnej. Potom prezidentka priamo z Londýna odcestuje do New Yorku, kde zajtra vystúpi s prejavom v rámci všeobecnej rozpravy na 77. Valnom zhromaždení OSN. Okrem toho sa zúčastní aj na slávnostnej recepcii podávanej americkým prezidentom Joeom Bidenom a prvou dámou Jill Bidenovou. New Yorku späť na Slovensko prezidentka odletí vo štvrtok večer. V USA ju bude sprevádzať aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer.

Bratislava - Predseda Národnej rady SR a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár navrhne rokovať o zmene ústavy k predčasným voľbám na začiatku najbližšej parlamentnej schôdze. Zároveň vláda na najbližšom rokovaní v stredu prerokuje návrh zákona, ktorý by mal riešiť stropovanie cien energií pre domácnosti aj firmy na Slovensku, uviedol Kollár v diskusnej relácii RTVS.

Bratislava - V prípade, že menšinová vláda nebude vedieť presadiť okamžité riešenie energií a inflačnej krízy, tak pre hnutie Sme rodina nemá zmysel ostávať v koalícii. V diskusnej relácii TA3 to uviedol šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský s tým, že potom budú predčasné voľby.

Bratislava - Premiér Eduard Heger podporí zo svojej rezervy sumou 300.000 eur projekty na popularizáciu vedy a inovácie. Spolu zafinancuje 48 projektov.

Bratislava – Dnes má po dvojmesačnej pauze pokračovať na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, a tiež v kauze prípravy vrážd prokurátorov.

Bratislava - Lekárske odborové združenie pokračuje v zbieraní výpovedí lekárov. Podľa Ministerstva zdravotníctva SR platy lekárov nemožno zvýšiť do takej miery, ako požadujú odborári. "Požiadavke Visolajského na základný plat lekára až do 5800 eur nie je možné vyhovieť," konštatuje rezort.

Bratislava - Materiál na odvolanie ministra financií Igora Matoviča by mohol byť hotový budúci týždeň. Uviedla to šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová v relácii RTVS Sobotné dialógy. Návrh má podľa nej už teraz istú podporu 23 poslancov.

Brusel – Európska komisia včera odporučila znížiť finančné prostriedky vyplácané Maďarsku zo spoločného rozpočtu EÚ. Pozastavených by malo byť približne 7,5 miliardy eur, a to pre porušovanie zásad právneho štátu a nedostatky v boji proti korupcii. Premiér Eduard Heger v reakcii na toto odporučenie uviedol, že Európska komisia koná v zmysle toho, na čom sa dohodli členské krajiny EÚ pri schvaľovaní rozpočtu EÚ na sedem rokov. Návrh eurokomisie odmieta predseda Národnej rady SR Boris Kollár aj predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Zhodli sa na tom, že Slovensko by malo rozhodnutie vetovať.

Praha - Česká vláda chce zastropovanie cien energií zaplatiť zo zvýšenej dividendy plynúcej z podielu v štátom vlastnených spoločnostiach vrátane spoločnosti ČEZ a z mimoriadnych ziskov niektorých firiem. Povedal to včera v mimoriadnom prejave český premiér Petr Fiala.

Kyjev - Vo svojom včerajšom videopríhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina získa späť celé Ruskom okupované územie na Ukrajine.

Washington - Americký prezident Joe Biden v rozhovore pre americkú televíziu CBS uviedol, že pandémia ochorenia COVID-19 sa v Spojených štátoch skončila. Na otázku či by americké jednotky bránili Taiwan, Biden odpovedal "áno", ak by išlo o "bezprecedentný útok".