Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 21. septembra 2022 - 5.45 h.



New York - Reakcia medzinárodného spoločenstva na ruskú okupáciu častí Gruzínska a Ukrajiny bola nedostatočná, keďže jeho odhodlanie oslabili obavy o vlastný komfort. Táto slabosť povzbudila Rusko k ďalšej agresii. Vo všeobecnej rozprave na 77. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN to včera uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.



Bratislava - Súčasťou Ústavy SR by mohla byť možnosť skrátiť volebné obdobie Národnej rady SR ústavným zákonom alebo referendom. Vyplýva to z návrhu novely Ústavy SR, ktorý včera posunuli poslanci do druhého čítania.
Na archívnej snímke Ústava Slovenskej republiky.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Minister vnútra Roman Mikulec ostáva vo funkcii. Poslanci Národnej rady SR ho včera neodvolali.

Na snímke zľava minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) počas hlasovania o vyslovení nedôvery členovi vlády SR ministrovi vnútra SR Romanovi Mikulcovi (OĽaNO) na rokovaní 72. schôdze NR SR v Bratislave 20. septembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislava - Plniť úlohy v rámci mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku by malo do 40 príslušníkov Ozbrojených síl SR a Vojenskej polície. Ich pôsobenie by sa mohlo začať 1. októbra. Návrh Ministerstva obrany SR včera odsúhlasila Národná rada SR.



Bratislava - Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský predloží dnes na rokovanie vlády návrh na zvýšenie platov zdravotníkov. Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby.



Bratislava - Národný onkologický ústav v Bratislave otvorí v septembri certifikované centrum pre inovatívne formy terapie onkologických ochorení. Slovenskí pacienti v ňom môžu absolvovať CAR-T terapiu, čo dosiaľ mohli len výnimočne v Českej republike.



Bratislava - Ministerstvo financií SR sa zaoberá žiadosťou o finančnú pomoc pre vysoké školy z dôvodu nárastu cien energií.



Lešť – Nástupom cvičiacich jednotiek z Českej republiky, Nemecka, Slovinska, Spojených štátov amerických a Ozbrojených síl Slovenskej republiky sa včera začalo v Centre výcviku v Lešti certifikačné cvičenie Strong Cohesion 2022.



Bratislava – Na bratislavskom Hodžovom námestí sa včera podvečer konal protest, ktorý zorganizoval Smer-SD. Opozícia a protestujúci volali po demisii vlády či riešeniach energetickej krízy.
Na snímke účastníci protivládneho stretnutia občanov SR na Hodžovom námestí 20. septembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar



Bratislava - Na Slovensku sa spustila registrácia na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 vakcínami adaptovanými na variant nového koronavírusu omikron.



Bratislava - Štát sa ospravedlnil finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi za nezákonné vedenie trestného stíhania a väzbu. Haščák ospravedlnenie od štátu prijal.



Brusel - Komisárka pre rovnosť Helena Dalliová dnes a zajtra navštívi viaceré regióny Slovenska. Bude sa zaujímať o otázky rovnosti, najmä pokiaľ ide o Rómov.



Madrid - Španielsko dočasne zníži daň z predaja zemného plynu z 21 % na 5 %. Aj holandská vláda oznámila "bezprecedentný" balík v hodnote 17,2 miliardy eur na pomoc občanom, ktorí čelia prudko rastúcim cenám energií a dvojcifernej inflácii v dôsledku vojny na Ukrajine.



Kyjev – Ruskom podporovaní separatisti na východe Ukrajiny oznámili, že v Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike sa v termíne 23. – 27. septembra uskutočnia referendá o pripojení sa k Ruskej federácii. Moskvou dosadení predstavitelia okupovaných častí Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny usporiadajú referendum o pripojení sa k Rusku v rovnakom termíne.



Brusel - Európska únia nikdy neuzná referendá nanútené ruskými okupantmi na Ukrajine. Aj Severoatlantická aliancia a Spojené štáty americké odsúdili plánované referendá a vyhlásili, že ich výsledky neuznajú.



Washington - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že jeho krajina je stále proti rozšíreniu NATO o Fínsko, ale predovšetkým o Švédsko. Zdôraznil, že najmä Švédsko je hniezdom terorizmu.



New York - Štáty nedokážu poriadne fungovať, uviazli na mŕtvom bode a nie sú pripravené či ochotné čeliť výzvam, ktoré ohrozujú budúcnosť ľudstva a celej planéty. Počas otváracieho príhovoru všeobecnej rozpravy 77. Valného zhromaždenia OSN to uviedol jej generálny tajomník António Guterres.



Boston - Slovenský hokejový obranca Zdeno Chára vo veku 45 rokov ukončil hráčsku kariéru. Uzavrel ju ako hráč Bostonu Bruins, s ktorým podpísal jednodňový kontrakt.