Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 22. septembra 2022 - 5.45 h.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin včera vyhlásil čiastočnú mobilizáciu pred uskutočnením referend v štyroch ukrajinských regiónoch o pripojení k Rusku. Mobilizovaných bude 300.000 záložníkov ruských ozbrojených síl. Putin taktiež avizoval, že Rusko — ktoré je jadrovou veľmocou — je na ochranu svojho územia odhodlané použiť "všetky dostupné prostriedky". Vyhlásil, že sa nenechá nikým "vydierať ani zastrašovať".



Bratislava - Slovensko odsúdilo avizované kroky Ruska smerujúce k anexii ďalších častí územia Ukrajiny a neuzná referendá, ktoré by mali tomuto procesu dodať legitimitu.



Vilnius - Pobaltské štáty Litva, Lotyšsko a Estónsko nebudú poskytovať azyl ruským občanom, ktorí zo svojej vlasti utekajú po vyhlásení čiastočnej mobilizácie obyvateľstva.



Moskva - Počas protestov proti čiastočnej mobilizácii už včera v Rusku zatkli najmenej 1332 ľudí.
Policajti zatýkajú ženu počas protestu proti mobilizácii 21. septembra 2022 v ruskom Jekaterinburgu. Viac než 650 demonštrantov už zatkli v 30 mestách v Rusku na protestoch proti čiastočnej mobilizácii, ktorú v stredu vo svojom prejave oznámil prezident Vladimir Putin.
Foto: TASR - AP



Budapešť - Vojna medzi Ukrajinou a Ruskom už nie je lokálna, sankcie z nej urobili globálnu ekonomickú vojnu. Vyhlásil to predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.



New York - Americký prezident Joe Biden a britská premiérka Liz Trussová sa zhodli, že konanie ruského prezidenta Vladimira Putina len umocňuje potrebu, aby spojenci pokračovali v poskytovaní ekonomickej a vojenskej pomoci Ukrajine.



Bratislava - Vláda včera schválila návrh na zvýšenie platov zdravotníkov. Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby.
Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas 104. schôdze vlády SR 21. septembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava - Premiér Eduard Heger vyzval lekárov, aby prehodnotili podanie výpovedí. V súčasnej dobe na to podľa neho nie je vhodný čas.



Bratislava - Z návrhu novely zákona o energetike, ktorý včera schválila vláda, vyplýva, že kompetencie štátu v stave energetickej núdze sa posilnia. Ceny elektriny a plynu v situácii núdzového stavu má určovať vláda nariadením.



Bratislava - Plénum Národnej rady posunulo do druhého čítania novelu zákona o prídavku na dieťa, na základe ktorej by sa mal prídavok zvýšiť na 50 eur mesačne. Opätovne by sa tiež malo zaviesť jednorazové zvýšenie prídavku v sume 110 eur pre deti pri nástupe do prvého ročníka základnej školy.



Bratislava - Poslanci Národnej rady odmietli novelu Trestného poriadku z dielne OĽANO, ktorej cieľom bolo obmedziť využívanie paragrafu 363 na najzávažnejšie prípady a pochybenia. Na posunutie novely do 2. čítania chýbal jeden hlas.



Košice - Ústavný súd posúdi ústavnosť v prípade prvej referendovej otázky, ktorá sa týka podania demisie vlády. Návrh prezidentky Zuzany Čaputovej v tejto veci prijal včera Ústavný súd na neverejnom zasadnutí pléna na ďalšie konanie v celom rozsahu.



Košice - Európska komisárka pre rovnosť Helena Dalliová včera navštívila rómsku osadu Habeš v Sečovciach a obec Kecerovce. Na základe svojej skúsenosti konštatovala, že je potrebné ešte veľa vecí zmeniť. Za zásadné považuje vzdelávanie rómskych detí, ale aj dospelých, ako aj dobré projekty.
Na snímke vľavo európska komisárka pre rovnosť Helena Dalliová a vpravo europoslanec Peter Pollák (EPP, SK) počas návštevy rómskej osady v Sečovciach.
Foto: TASR - Roman Hanc



Bratislava - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora víta kompenzácie za extrémne sucho, ktoré včera schválila vláda SR v celkovej výške 50 miliónov eur.



Brusel - Európska komisia schválila balík právnych opatrení voči 24 členským štátom Európskej únie, ktoré neoznámili opatrenia, čo mali prijať na zavedenie desiatich smerníc EÚ do svojho vnútroštátneho práva. Slovensko si nesplnilo povinnosti pri troch smerniciach.



Berlín - Nemecko urobilo historický krok a rozhodlo o znárodnení kľúčového dovozcu plynu Uniper.



New York - Spojené štáty podporujú rozšírenie Bezpečnostnej rady OSN o nových stálych členov. Lepšie zastúpenie by mala mať Afrika či Latinská Amerika.



Malaga – Basketbalisti Patriotov Levice postúpili do semifinále kvalifikačného turnaja Ligy majstrov v španielskej Malage. Vo štvrťfinále zdolali maďarský Egis Körmend 79:70.