Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v štvrtok 29. septembra 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová včera podpisom ratifikovala prístupové protokoly Fínska a Švédska do NATO.
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok 13. septembra 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava - Predseda vlády SR Eduard Heger pre Financial Times uviedol, že rast cien po ruskej invázii na Ukrajinu môže "zabiť" ekonomiku krajiny, pokiaľ nedostane podporu v miliardách eur z Bruselu. Upozornil, že ak sa tak nestane, bude nútený znárodniť dodávky elektriny v krajine.
Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) počas tlačovej konferencie po rokovaní 104. schôdze vlády SR 21. septembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava - Minister financií Igor Matovič čelí v Národnej rade SR pokusu o odvolanie z funkcie. Vláda nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady na jeho odvolanie. Poslanci budú v rozprave o návrhu na odvolanie Igora Matoviča pokračovať dnes od 9.00 h.



Bratislava – Znížená daň z pridanej hodnoty na úrovni 8 % na benzín a naftu sa dočasne na jeden rok nezavedie. Poslanci Národnej rady SR neschválili návrh zákona o DPH, ktorý na rokovanie predložila SaS. Takisto sa nezavedie ani daň z plynovodu a nebudú sa rušiť ani koncesionárske poplatky.



Bratislava - Voliť poštou zo zahraničia by mohli Slováci už aj prezidenta. Predpokladá to návrh novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorý s pripomienkou schválila vláda. Včera takisto schválila aj reguláciu zisku zdravotných poisťovní.



Bratislava – Česká polícia začala od polnoci vykonávať kontroly po celej dĺžke štátnej hranice so Slovenskom. Dočasné zavedenie kontrol sa bude týkať aj medzištátnej vlakovej dopravy. Aj Rakúsko zaviedlo od polnoci kontroly na hraniciach so Slovenskou republikou.
Na snímke príslušník českej polície počas policajnej kontroly kamióna so slovenskou štátnou poznávacou značkou na hraniciach medzi Českou republikou a Slovenskou republikou v českom meste Hodonín vo štvrtok 29. septembra 2022. Česko aj Rakúsko zaviedli dočasné zavedenie kontrol na hraniciach so Slovenskom od polnoci zo stredy na štvrtok. Dôvodom je zvýšená nelegálna migrácia.
Foto: TASR - Lukáš Griňaj



Bratislava – Premiér Eduard Heger a minister vnútra Roman Mikulec volajú po dôslednej ochrane vonkajšej schengenskej hranice členskými štátmi EÚ. Zároveň avizovali pomoc Maďarsku na hranici so Srbskom.



Bratislava - Ministerstvo obrany získalo z dvoch grantov USA 205,8 milióna dolárov. Dvesto miliónov možno použiť na nákup techniky pre Ozbrojené sily.



Bratislava – Samosudca banskobystrického pracoviska Špecializovaného trestného súdu odmietol obžalobu podanú na bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra P.



Bratislava - Hrubý domáci produkt Slovenska by mal v tomto roku vzrásť o 1,8 %, no v roku 2023 sa krajina pravdepodobne prepadne do recesie a HDP poklesne o jedno percento. Uviedol to guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír. NBS očakáva v budúcom roku aj výrazný rast inflácie na úroveň 18 %, v rizikovom scenári až na 22 %.



Praha – Desaťtisíce ľudí protestovali včera v Prahe proti vláde českého premiéra Petra Fialu. Podľa organizátorov žiadali demisiu koaličného kabinetu a obrat politického smerovania krajiny. Demonštrácie boli aj v ďalších českých mestách.



Brusel – Európska komisia predložila návrh ďalšieho súboru sankcií voči Rusku. Okrem iného zahŕňa právny základ pre cenový strop na dovoz ropy, ako aj ďalšie dovozné obmedzenia v hodnote sedem miliárd eur.



Záporožie - Proruskí lídri Záporožskej, Luhanskej a Chersonskej oblasti požiadali prezidenta Vladimira Putina o pripojenie týchto oblasti k Rusku. Kyjev považuje referendá za fingované a za porušenie medzinárodného práva. Západné krajiny výsledky referend neuznajú, ani očakávané pripojenie okupovaných ukrajinských oblasti k Rusku.



Moskva - Poslanci dolnej a hornej komory ruského parlamentu budú o anexii štyroch okupovaných oblastí na východe a juhu Ukrajiny rozhodovať budúci pondelok a utorok.



Washington - Spojené štáty oznámili nový balík pomoci pre Ukrajinu vo forme zbraní a zásob v hodnote 1,1 miliardy dolárov.



Štokholm - Bezpečnostná rada OSN bude zajtra rokovať o úniku plynu z plynovodov Nord Stream v Baltskom mori. Existuje podozrenie, že išlo o sabotáž. Ruská Federálna bezpečnostná služba začala vyšetrovať tieto úniky plynu ako "medzinárodný teroristický čin".



Rím - Talianska vláda definitívne schválila rozsiahlu justičnú reformu, ktorá bola podmienkou pre čerpanie prostriedkov z tzv. ozdravného fondu Európskej únie.



Osijek - Slovenská trapistka Zuzana Rehák-Štefečeková získala bronz na majstrovstvách sveta v brokových zbraniach v chorvátskom Osijeku.