Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 30. novembra 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová predniesla včera v Národnej rade SR svoju správu o stave republiky. Upozornila v nej aj na hrozbu, že politická kríza prerastie do vážnej krízy demokracie. V takom prípade bude podľa nej lepšie umožniť občanom nanovo si vybrať svojich volených zástupcov. Prípadné rozpočtové provizórium označila za prehru všetkých. Slovensko, ako tvrdí, zažíva najrizikovejšie časy z hľadiska bezpečnosti v novodobej histórii a dlhodobo je terčom hybridnej vojny.
Prezidentka Zuzana Čaputová bude s ešte väčšou pozornosťou strážiť kvalitu a zákonnosť legislatívneho procesu. Vyhlásila to v pléne Národnej rady (NR) SR, kde v utorok predniesla správu o stave republiky. Skrátené legislatívne konania boli podľa nej nadužívané. Politikov požiadala, aby dbali na dodržiavanie vlastných procesných pravidiel. Upozornila, že k budovaniu dôvery neprispieva ani prebiehajúca polemika o spôsobe používania paragrafu 363.Súčasná situácia si podľa Čaputovej vyžaduje odborne pripravenú legislatívu. Pripomína, že legislatívny proces má zákonom presne určené pravidlá, ktoré sledujú dôležité ciele, napríklad čo najvyššiu kvalitu prijímaných noriem. "V legislatívnom procese sme však svedkami, že vláda predkladá zákony na skrátené legislatívne konanie aj vtedy, keď na to neexistujú dôvody a keď môžu mať zásadný dosah na verejné financie a hospodárenie samospráv," skonštatovala hlava štátu. Zároveň poukázala, že vládne návrhy zákonov sú často zásadným spôsobom menené tesne pred ich schválením či vo forme prílepkov k nesúvisiacim predpisom. Prezidentka SR Zuzana Čaputová vystupuje so správou o stave Slovenskej republiky pred poslancami Národnej rady (NR) SR v Bratislave v utorok 29. novembra 2022.
Foto: TASR Jaroslav Novák



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR by mali dnes rokovať o zvýšení koeficientov v súvislosti s platmi lekárov. Do programu schôdze pribudol vládny návrh na zvýšenie platov lekárov. Ide o reakciu na požiadavky Lekárskeho odborového združenia. Vláda zároveň navrhla zmenu prerokovať v zrýchlenom režime.



Bratislava - Podpredseda Lekárskeho odborového združenia Miroslav Mendel sa včera vyjadril, že výpovede lekárov nadobudnú platnosť, ak sa ich požiadavky nezrealizujú do konca novembra.



Bratislava – Generálna prokuratúra SR zrušila obvinenie šéfa Smeru-SD Roberta Fica a ďalšej trojice osôb z kauzy Súmrak. Dôvodom sú zistené porušenia ustanovení Trestného poriadku.
Na archívnej snímke poslanec NRSR Robert Fico (SMER-SD).
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Bývalého poslaneckého asistenta a zamestnanca banky Filipa R. oslobodil Okresný súd Bratislava V. spod obžaloby. Ten čelil obžalobe pre zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.



Bratislava - Finančná správa SR potvrdila pokutu tri milióny eur pre súkromnú zdravotnú poisťovňu Dôvera. Dôvodom má byť nesprávny postup pri účtovaní o poistnom kmeni. Dôvera hovorí o stupňujúcej sa šikane zo strany štátu a plánuje podať voči rozhodnutiu súdnu žalobu.



Bratislava - Európska komisia v pondelok listom oznámila ministerstvu hospodárstva, že nemá výhrady voči memorandu medzi Ministerstvom hospodárstva SR, Ministerstvom financií SR a Slovenskými elektrárňami. Schválenie memoranda umožňuje dodávky silovej elektriny v ročnom objeme približne šesť terawatthodín za aktuálne platnú cenu.



Bratislava - Ukrajina si od Slovenska prevzala 30 bojových vozidiel pechoty (BVP-1).

Bratislava – Vláda SR na dnešnom rokovaní bude odsúhlasovať návrh rámcovej zmluvy medzi ministerstvom dopravy a úspešným uchádzačom v tendri na prevádzkovateľa osobnej vlakovej dopravy na trati Bratislava - Dunajská Streda - Komárno.



Oslo - Rusko navždy stratilo Európu ako svojho najväčšieho odberateľa energií, uviedol šéf Medzinárodnej energetickej agentúry Fatih Birol. Európska únia od 5. decembra zakáže dovoz ruskej ropy a ropných produktov.



Rím - Talianska vláda plánuje zoštátnenie jednej z najväčších domácich rafinérií, ktorá patrí ruskému ropnému koncernu Lukoil.



Moskva - Rusko a Spojené štáty nevedú dialóg o Ukrajine, vyhlásil námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. Zdôvodnil to "odlišnými prístupmi".



Washington - Spojené štáty poskytnú 53 miliónov dolárov na podporu elektrizačnej prenosovej sústavy na Ukrajine. Prostriedky budú použité na urýchlené zabezpečenie "kľúčového vybavenia" pre ukrajinskú energetickú sieť pred nadchádzajúcou zimou.



Moskva - V štyroch ukrajinských oblastiach anektovaných Ruskom budú zriadené federálne súdy a tie budú "čo najskôr" zahrnuté do ruského justičného systému. Včera to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.
Ruský prezident Vladimir Putin hovorí na 10. celoruskom zjazde sudcov v Moskve 29. novembra 2022.
Foto: TASR - AP



Washington - Jadrový arzenál Číny sa do roku 2035 pravdepodobne viac než strojnásobí. Vo výročnej správe o čínskej armáde to uviedlo americké ministerstvo obrany. Podľa Washingtonu predstavuje Čína pre USA najzávažnejšiu výzvu.



San Francisco - Americká spoločnosť Twitter oznámila, že zrušila obmedzenia, ktoré zabraňovali šíreniu dezinformácií týkajúcich sa ochorenia COVID-19.



New York - Merriam-Webster, najstarší americký vydavateľ slovníkov, zvolil "gaslighting" za slovo roka 2022. "Gaslighting" je čin alebo praktika hrubého zavádzania niekoho, najmä v záujme vlastného prospechu.



Göppingen - Hádzanári Tatrana Prešov prehrali aj vo štvrtom zápase základnej A-skupiny Európskej ligy. Nemeckému tímu Frisch Auf Göppingen podľahli 24:34.



Bratislava - Slovenskí stolní tenisti vyhrali aj vo svojom druhom zápase skupiny A5 kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy družstiev. V Bratislave zdolali Česko 3:2.