Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 2. decembra 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová včera podpísala novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá prináša zvýšenie platov lekárov v nemocniciach.

Bratislava - Prezidentku SR Zuzanu Čaputovú prijme vo Vatikáne pápež František. Na návštevu Svätej stolice odcestuje 10. decembra.

Bratislava - Opozičná SaS podá do Národnej rady SR návrh na vyslovenie nedôvery vláde, vyzbierala podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze. Predseda Národnej rady SR Boris Kollár predpokladá, že mimoriadna schôdza bude zrejme vo štvrtok 8. decembra.

Bratislava - Líder SaS Richard Sulík chce povaliť tretiu demokratickú protikorupčnú vládu za posledných 12 rokov. Vyhlásil to premiér Eduard Heger po tom, ako SaS podala do Národnej rady SR návrh na vyslovenie nedôvery vláde.

Bratislava - Poslanec Národnej rady SR Martin Klus v najbližších dňoch požiada o ukončenie členstva v strane SaS. Oznámil to na sociálnej sieti po tom, ako SaS iniciovala návrh na vyslovenie nedôvery vláde.
Na snímke uprostred minister vnútra SR Roman Mikulec, vpravo premiér SR Eduard Heger a vľavo podpredseda vlády SR a minister financií SR Igor Matovič (všetci OĽANO) pred hlasovním o odvolaní ministra vnútra z funkcie, ktoré neschválili 1. decembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava - Minister vnútra Roman Mikulec ostáva vo funkcii. Poslanci Národnej rady SR ho včera neodvolali.

Bratislava - Referenda týkajúceho sa predčasných volieb, ktoré sa uskutoční v januári, by sa určite zúčastnilo 37,1 percenta ľudí. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre reláciu TV Joj Na hrane.

Bratislava - Vláda včera schválila 258 miliónov eur na oddlženie nemocníc.

Bratislava – Domácnostiam by sa v budúcom roku mala cena plynu zvýšiť o 15 %, cena elektriny sa nezmení. O 15 % by sa mala zvýšiť aj cena tepla. Informoval o tom premiér Eduard Heger.

Bratislava - Samosudca banskobystrického pracoviska Špecializovaného trestného súdu odmietol obžalobu podanú prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry na advokáta Mareka P. Dôvodom sú závažné procesné chyby. Rozhodnutie nie je právoplatné.

Bratislava - Vyšetrovateľka špecializovaného tímu Gorila obvinila finančníka Jaroslava H. a ďalších štyroch ľudí zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Jaroslav H. je obvinený aj z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Obvinení sú aj bývalá šéfka Fondu národného majetku Anna B. a exminister hospodárstva Jirko M. Všetci figurovali v kauze Gorila.

Rabat - V Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva bude mať Slovensko zapísaný už deviaty prvok. Spolu s ďalšími siedmimi krajinami uspelo so spoločnou nomináciou "Tradície spojené s chovom koní plemena lipican".

Bratislava – Finančná správa SR vybrala na daniach v porovnaní s minulým rokom o dve miliardy eur viac. Rekordný bude v tomto roku aj výsledok vymáhania daňových nedoplatkov, ktoré by malo priniesť okolo 300 miliónov eur.

Washington - Americký prezident Joe Biden a jeho francúzsky partner Emmanuel Macron sa v spoločnom vyhlásení zo včerajšieho stretnutia v Bielom dome zaviazali, že budú pokračovať v podpore Ukrajiny brániacej sa ruskej vojenskej agresii a postarajú sa o to, aby Rusko pykalo za svoje vojnové zločiny.

Washington - Francúzsky prezident Emmanuel Macron plánuje v najbližších dňoch hovoriť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Dúfa, že je "stále možné" rokovať o skončení vojny na Ukrajine. Americký prezident Joe Biden je pripravený rokovať s Putinom, ak sa ten bude usilovať skončiť s vojnou na Ukrajine.

Londýn - Rusko plánovalo obsadiť Ukrajinu do desiatich dní od začiatku invázie z 24. februára a ukrajinské územie chcelo následne anektovať do augusta tohto roku. Vyplýva to zo zaistených ruských dokumentov, ktoré zrejme podpísal šéf Kremľa Vladimir Putin, a ich detaily zverejnil britský bezpečnostný inštitút RUSI.