Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 5. decembra 2022 - 5.45 h.



Bratislava - V náročnej dobe potrebujeme vecné, racionálne a pokojné riadenie štátu. Ak by došlo v parlamente k vysloveniu nedôvery vláde, prezidentka Zuzana Čaputová by bola povinná ju odvolať a poveriť nejakú vládu vedením krajiny. V diskusnej relácii RTVS zdôraznila, že po úradníckej vláde neprahne.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vystupuje so správou o stave Slovenskej republiky pred poslancami Národnej rady (NR) SR v Bratislave v utorok 29. novembra 2022.
Foto: TASR Jaroslav Novák

Bratislava - Ak je tu odborná polemika o využívaní paragrafu 363 Trestného poriadku či právomoci generálneho prokurátora, mal by dať na ňu odpoveď Ústavný súd SR. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová v diskusnej relácii RTVS. Vedie preto odborné debaty o prípadných podaniach na ÚS.



Bratislava - Ide o najabsurdnejšie odôvodnenie odvolávania vlády, komentoval predložený návrh na vyslovenie nedôvery vláde koaličný poslanec György Gyimesi. Poslanec Marián Viskupič z SaS, ktorá odvolávanie iniciovala, na dôvodoch trvá. Poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD) avizoval podporu odvolaniu, liberálov sa však pýta na plán B. Uviedli to včera v diskusnej relácii TA3. Gyimesi komentuje odvolávanie ako pokus o dúhovú revolúciu v réžii SaS, Hlasu-SD a Prezidentského paláca.



Bratislava - Zabezpečovanie a poskytovanie ochrany a pomoci ohrozenému svedkovi a chránenému svedkovi sa má zefektívniť, skvalitniť a prispôsobiť požiadavkám vyplývajúcim z analýz bezpečnostného prostredia. Zaistiť to má nový zákon o ochrane svedka, ktorý pripravuje Ministerstvo vnútra SR.



Bratislava - Možnosť voliť poštou zo zahraničia v parlamentných voľbách a v referende sa zjednoduší. Hlasovacie lístky si bude môcť volič vytlačiť sám. Zoznam ľudí hlasujúcich zo zahraničia bude evidovať Ministerstvo vnútra SR.



Bratislava - Štátna akciová spoločnosť Automobilové opravovne Ministerstva vnútra SR je pripravená od januára 2023 spustiť výrobu tabuliek s evidenčným číslom. Za tabuľky má rezort platiť takmer o štvrtinu menej ako dnes u externého dodávateľa. Od nového roku sa menia aj samotné evidenčné čísla, ktoré už nebudú obsahovať skratky okresov, ale budú celoslovenské. Upraviť sa má aj ich grafika.



Moskva - Rusko nebude exportovať ropu, ktorá podlieha cenovému stropu, na ktorom sa dohodli skupina G7 a Austrália, aj keby malo znížiť produkciu.

Ilustračná fotka.
Foto: TASR/AP


Paríž - Západ by mal zvážiť, ako riešiť žiadosť Ruska o bezpečnostné záruky, ak by ruský prezident Vladimir Putin súhlasil s rokovaniami o ukončení vojny na Ukrajine. Uviedol to francúzsky prezident Emmanuel Macron. Predstavitelia Ukrajiny, Fínska a pobaltských štátov kritizovali francúzskeho prezidenta za tieto vyjadrenia.



Istanbul - Švédsko v noci na sobotu vydalo do Turecka člena zakázanej Strany kurdských pracujúcich, ktorý bol predtým v Turecku odsúdený za členstvo v tejto strane. Ankara žiada takéto opatrenia výmenou za súhlas s členstvom Švédska v NATO.



Teherán - V Iráne rozpustili mravnostnú políciu, ktorá mala dosiaľ na starosti najmä dodržiavanie predpisov týkajúcich sa obliekania žien.

Brusel - Európska únia v reakcii na zmeny konkurenčného prostredia spôsobeného americkým zákonom na zníženie inflácie prispôsobí pravidlá štátnej pomoci, uviedla šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.



Londýn - Stovky príslušníkov britskej armády a ďalších úradov sa pripravujú na možné nasadenie v prípade štrajkov vo verejnom sektore, ktorým Británia môže počas zimy čeliť. Do dvojdňového štrajku by tento mesiac mali vstúpiť zdravotné sestry a pracovníci zdravotných záchranných služieb.



Innsbruck - Dominanciou rakúskych sánkarov sa skončili včera preteky Svetového pohára v Innsbrucku. Domáci pretekári obsadili prvé štyri miesta. Z trojice Slovákov bol najlepší Jozef Ninis na 11. mieste.

Kontiolahti - Slovenská biatlonista Paulína Bátovská Fialková obsadila vo včerajších stíhacích pretekoch na 10 km v rámci 1. kola Svetového pohára 30 miesto a pripísala si 11 bodov do celkového hodnotenia.



Michalovce - Hádzanárky Iuventy Michalovce zvíťazili v prvom zápase 3. kola Európskeho pohára EHF na domácej palubovke nad švédskym tímom Lugi HF 33:25.