Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 7. decembra 2022 - 5.45 h.



Washington - Prezidentke Zuzane Čaputovej udelili včera vo Washingtone Cenu za demokraciu Madeleine Albrightovej.



Tirana - Slovensko podporuje integráciu západného Balkánu a poskytne tomuto regiónu podporu v oblasti potrebných reforiem. Povedal to slovenský premiér Eduard Heger v Tirane, kde sa zúčastnil samitu EÚ – západný Balkán. Lídri Európskej únie sa dohodli aj na energetickom podpornom balíku pre západný Balkán vo forme grantov v hodnote 1 miliardy eur.
Na snímke slovenský premiér Eduard Heger na summite EÚ – západný Balkán 6. decembra 2022 v Tirane. Ide o prvý summit predstaviteľov Únie a západného Balkánu v tomto regióne.
Foto: TASR - Erik Rédli



Bratislava - Veto hnutia OĽANO k novele Ústavy SR súvisiacej s predčasnými voľbami z dielne Sme rodina platí na hlasovanie, nie na rokovanie. Ak by OĽANO chcelo toto veto stiahnuť, tak až po tom, ako uvidia výsledky hlasovania o vyslovení nedôvere vláde.



Bratislava – Sadzba dane z pridanej hodnoty sa dočasne na tri mesiace zníži na 10 percent, a to nielen na lanovky či vleky, ale aj na reštauračné a stravovacie služby. Včera to schválila Národná rada SR.



Bratislava - Daňový bonus sa zvýši na 140 eur mesačne, a to na prechodné obdobie dvoch rokov a na vyživované deti do 18 rokov. Samosprávam sa to bude kompenzovať zo zdrojov z dane z príjmov právnických osôb. Včera to odobrili poslanci Národnej rady.

Poslanci NR SR schválili vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o dani z príjmov počas 78. schôdze NR SR 6. decembra 2022 v Bratislave. Na snímke hlasovacia tabuľa.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava – Vláda posunula do parlamentu návrh zákona, ktorým majú rafinérie, ale aj firmy podnikajúce v odvetviach ropy, zemného plynu a uhlia, odviesť do štátneho rozpočtu 70 percent zisku presahujúceho 120 percent priemerného zisku za posledné štyri roky. Proti navrhovanému zákonu vystúpil generálny riaditeľ Slovnaftu Oszkár Világi.

Na snímke zľava výkonný riaditeľ SLOVNAFT, a.s. Marek Senkovič a generálny riaditeľ a predseda predstavenstva SLOVNAFT, a.s. Oszkár Világi počas stretnutia vedenia spoločnosti Slovnaft s médiami v Bratislave 6. decembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava – Rafinéria Slovnaft postupne nahradí časť ruskej ropy dodávkami z iných krajín cez ropovod Adria. Firme to umožní aj po 5. februári budúceho roka pokračovať v exporte do Rakúska, Česka či Poľska napriek zákazu vývozu ropných produktov vyrábaných z ruskej ropy.



Bratislava - Nadužívanie paragrafu 363 Trestného poriadku či nedostatočná komunikácia s verejnosťou. Aj tieto veci včera vyčítali generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi niektorí poslanci Národnej rady počas diskusie k správe o činnosti Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky.



Bratislava – Krajskí prokurátori v spoločnom vyhlásení uviedli, že považujú za absolútne nevhodné, aby sa politici verejne vyjadrovali dehonestujúcim a urážlivým spôsobom na adresu generálneho prokurátora Maroša Žilinku, z dôvodu nesúhlasu s jeho konaním a rozhodovaním.



Bratislava - Vybudovanie pracoviska pre hraničnú kontrolu v Čiernej nad Tisou, obstaranie dronov na prehľadávanie a vyhľadávanie osôb v teréne či zvýšenie ubytovacích kapacít na útvaroch policajného zaistenia pre cudzincov v Sečovciach sú niektoré z úloh, o ktorých bude dnes rokovať vláda.



Bratislava – Slovenské elektrárne prerušili spúšťanie 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce po tom, čo objavili drobnú netesnosť reaktora. Po pretesnení bloku budú testy a spúšťanie reaktora pokračovať na budúci týždeň.



Bratislava - Stabilizačný príspevok sa netýka takmer 70 percent poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Zväz ambulantných poskytovateľov preto žiada vládu, aby prestala vytvárať nerovnováhu medzi zdravotníkmi a bezodkladne sa začala zaoberať kritickou situáciou v ambulantnom sektore.

Moskva - Moskva v súčasnosti nevidí nijaké vyhliadky na mierové rokovania s Ukrajinou o ukončení vojenskej ofenzívy. Povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.



Budapešť - Nedostatok pohonných látok na maďarských čerpacích staniciach je čoraz vážnejší. Na čerpacích staniciach sa tvoria dlhé rady, niektoré z nich už nemajú čo predávať.



Ankara – Fínsko musí verejne deklarovať, že ruší zbrojné embargo voči Turecku, aby získalo súhlas Ankary s jeho členstvom v NATO.

Varšava – Poľsko prijme systém protivzdušnej obrany Patriot, ktorý mu v októbri ponúklo Nemecko.



New York - Realitná spoločnosť bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa bola uznaná vinnou z daňových podvodov.



Veszprém - Hádzanári Tatrana Prešov prehrali aj vo svojom piatom zápase základnej A-skupiny Európskej ligy. Na palubovke maďarského tímu Fejér-B.Á.L Veszprém podľahli 28:30.