Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. januára (TASR) – Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 10. januára 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Dočasne poverený premiér Eduard Heger začína u poslancov zbierať podpisy na podporu jeho vlády. V tomto týždni sa pokúsi zozbierať potrebných 76 podpisov a následne ich predložiť prezidentke Zuzane Čaputovej. Predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár by súhlasil s novou väčšinou 76 poslancov len v prípade dohody na predčasných voľbách. Naopak Heger chce oddeliť diskusiu o novej 76-ke a debatu o predčasných voľbách.
Na snímke vľavo premiér SR v demisii Eduard Heger (OĽANO) a vpravo predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) počas brífingu s novinármi.
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava - Opozičná strana SaS tvrdí, že na rokovania o novej väčšine 76 poslancov ju nikto neoslovil.



Žiar nad Hronom – Spoločnosť Slovalco v Žiari nad Hronom, ktorá celosvetovo patrí medzi najekologickejšie hlinikárne, definitívne odstavuje aj posledných 10 pecí na výrobu primárneho hliníka. Toto rozhodnutie včera odsúhlasili akcionári spoločnosti.



Bratislava - Ministerstvo vnútra SR kúpilo vrtuľník Leonardo AW 189 spolu s vybavením a výcvikom pre pilotov za vyše 13 miliónov eur. Zákazku zrealizovalo priamym rokovacím konaním.



Bratislava - Policajný prezident Štefan Hamran by chcel personálne posilniť Policajný zbor. Počty policajtov by sa mohli podľa neho zvýšiť o stovky príslušníkov, až do takmer dvoch tisíc.



Bratislava - Slovensko vyslalo na maďarsko-srbskú hranicu ďalších 38 policajtov. Zostať by mali do konca februára.
Na snímke druhý sprava minister vnútra SR Roman Mikulec a vpravo prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran počas vyprevádzania skupiny príslušníkov Policajného zboru na maďarsko-srbskú hranicu 9. januára 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Bratislava - Ministerstvo hospodárstva SR vyzýva všetkých dodávateľov tepla pre bytové a rodinné domy, aby upravili zálohové platby spôsobom, ktorý zohľadní dostupnú podporu štátu pre domácnosti.



Košice - Františka Matika, odsúdeného v kauze týkajúcej sa tunelovania nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest, v závere uplynulého roka podmienečne prepustili na slobodu.



Bratislava - Generálna prokuratúra Slovenskej republiky preverí, či v súvislosti s manažmentom pandémie ochorenia COVID-19 nedošlo ku konaniu alebo opomenutiu konania, ktoré by zakladalo trestnú zodpovednosť. Preveruje významné skutočnosti vyplývajúce zo štúdie Nadúmrtnosť na COVID-19 v kontexte rozhodnutí zdravotnej politiky (roky 2020 – 2022).



Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry zastavil trestné stíhanie z korupcie obvineného primátora Malaciek Juraja Ř.

Bratislava - Mimoparlamentné KDH je pripravené vytvoriť zázemie pre konzervatívne a demokraticky zmýšľajúce osobnosti. Tvrdí to jeho predseda Milan Majerský. OĽANO je otvorené rokovaniam o prípadnom spájaní. O spájaní rokuje aj predseda mimoparlamentnej strany Spolu Miroslav Kollár.



Bratislava – Od 1. marca plánuje Slovenská pošta zvýšenie cien niektorých produktov. Zároveň vyzýva na opatrnosť pred falošnými e-mailmi, prostredníctvom ktorých páchatelia žiadajú platby od ľudí.



Praha – Mestský súd v Prahe oslobodil českého expremiéra a predsedu hnutia ANO Andreja Babiša v dotačnej kauze Farmy Čapí hnízdo. Súd oslobodil aj druhú obžalovanú, bývalú podpredsedníčku predstavenstva holdingu Agrofert Janu Nagyovú.



Moskva - Dodávanie západných zbraní na Ukrajinu len sťaží Ukrajincom život, vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin požiadal dolnú komoru parlamentu, Štátnu dumu, aby ukončila pristúpenie k dohovoru Rady Európy o boji proti korupcii, ktorý Rusko podpísalo v roku 1999.



Praha - V prvom kole prezidentských volieb v Českej republike, ktoré sa budú konať tento piatok a v sobotu, má najväčšiu šancu zvíťaziť generál vo výslužbe Petr Pavel s 29,5 percenta hlasov pred expremiérom Andrejom Babišom (ANO) s 26,5 percenta.



Paríž - Ozónová vrstva by sa v priebehu nasledujúcich 40 rokov mohla úplne obnoviť. Tento proces by však mohli zvrátiť kontroverzné plány zamerané na spomalenie globálneho otepľovania. Vedci vypočítali, že ak by sa do atmosféry každoročne vstreklo 8 až 16 miliónov ton síry, teplotu Zeme by to znížilo o jeden stupeň Celzia. Takéto opatrenie by však negatívne ovplyvnilo obnovu ozónovej vrstvy.



Newquay - Historicky prvý vesmírny let, ktorý odštartovali včera z územia Británie sa skončil neúspechom. Z cornwallského kozmodrómu odštartoval upravený Boeing 747 aerolínii Virgin Atlantic s orbitálnou nosnou raketou LauncherOne.