Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 11. januára 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Do aktívnych záloh by po novom mohol byť zaradený aj občan, ktorý neabsolvoval dobrovoľnú vojenskú prípravu. Vyplýva to z novely zákona o brannej povinnosti, o ktorej bude dnes rokovať dočasne poverená vláda.



Bratislava - Novela rokovacieho poriadku týkajúca sa parlamentnej stráže nadobudla účinnosť, stráž tak po novom bude môcť vyviesť poslanca z rokovacej sály Národnej rady v prípade narúšania poriadku.



Bratislava - Každý občan bude platiť za teplo také ceny, aké vláda schválila ešte minulý rok, ubezpečil na sociálnej sieti dočasne poverený premiér Eduard Heger. Občania, ktorí dostali vyššie zálohové faktúry za teplo, by mali podľa neho v najbližších dňoch dostať nižšie opravné faktúry.



Bratislava - Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov, Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR a Asociácii priemyselných zväzov, ako aj v Združení miest a obcí Slovenska stále nepoznajú vládne riešenie energetickej krízy pre veľké subjekty. Žiadajú preto rokovanie s relevantnými ministerstvami.

- Vláda bude kompenzácie firmám za energie poskytovať aj v roku 2023. Uviedla to v reakcii Ľubica Janíková, hovorkyňa dočasne povereného predsedu vlády SR Eduarda Hegera.
Na snímke zľava prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Tomáš Malatinský, prezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Miroslav Kiraľvarga, prezident Asociácia priemyselných zväzov a dopravy (APZD) Alexej Beljajev a predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger počas tlačovej konferencie na tému - Priemysel v ohrození - vláda stále nemá riešenia energetickej krízy pre veľké podniky v Bratislave v utorok 10. januára 2023.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Inštitút pre výskum sociálno ekonomických rizík doručil na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky podanie na možné porušenia zákonov pri stanovení cien energií na rok 2023.



Bratislava - Predstavitelia Smeru-SD vyzvali ľudí na účasť na referende, ktoré bude v sobotu 21. januára.



Bratislava - Mimoparlamentný Hlas-SD kritizuje vládu za zlý manažment zdravotnej starostlivosti počas pandémie ochorenia COVID-19.



Bratislava - Slovensko sleduje vývoj epidemiologickej situácie vo výskyte ochorenia COVID-19 v zahraničí. Hoci nemá priame spojenie s Čínou, v súčasnosti sa posilňuje monitoring odpadových vôd v okolí významných medzinárodných letísk na Slovensku.



Bratislava - Desiatky ambulancií začali od nového roka vyberať pri vyšetrení poplatky na kompenzáciu prevádzkových nákladov. Prezident Asociácie súkromných lekárov Slovenskej republiky Marián Šóth upozorňuje, že ak štát nezvýši platby pre ambulantných poskytovateľov, pridajú sa k nim aj ďalšie ambulancie.

- Rezort zdravotníctva pre TASR potvrdil, že stretnutie k riešeniu situácie v ambulantnom sektore je naplánované na tento týždeň.



Kyjev - Na východoukrajinské mesto Charkov v noci na dnes zaútočili ruské jednotky. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, čo Charkov navštívila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková.



Berlín - Predstavitelia Spojených štátov a ich spojencov sa na budúci týždeň stretnú na americkej vojenskej základni Ramstein v Nemecku, kde sa uskutoční ďalšie kolo rokovaní o vojenskej podpore Ukrajiny brániacej sa pred ruskými inváznymi silami.



Brusel - Viac ako 20-ročné partnerstvo medzi NATO a EÚ je potrebné posilniť a prehĺbiť, pretože bezpečnosť Európy je ohrozená. Uviedla to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po podpísaní tretieho vyhlásenia o rozšírení spolupráce medzi týmito dvoma inštitúciami.



Moskva - Rusko bude pokračovať vo vyvíjaní svojej jadrovej triády - balistických rakiet, ponoriek a strategických bombardérov - pretože tieto zbrane mu zaisťujú suverenitu. Vyhlásil to ruský minister obrany Sergej Šojgu.



Londýn — Krajiny sveta by mali zvážiť vydanie odporúčania pre cestujúcich v diaľkovej leteckej doprave, aby vzhľadom na rýchle šírenie nového subvariantu omikronu v USA začali nosiť rúška. Uviedla to včera Svetová zdravotnícka organizácia.



Paríž - Francúzska premiérka Élisabeth Bornová predstavila návrh dôchodkovej reformy, ktorým sa zákonný vek odchodu do dôchodku zvyšuje zo 62 na 64 rokov.
Francúzska premiérka Élisabeth Bornová.
Foto: TASR/AP



Flachau - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová dosiahla prvé víťazstvo v tejto sezóne. Vo včerajšom nočnom slalome Svetového pohára vo Flachau triumfovala s náskokom 43 stotín pred Američankou Mikaelou Shiffrinovou.
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa teší v cieli z víťazstva po 2. kole nočného slalomu Svetového pohára žien v rakúskom Flachau v utorok 10. januára 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann



Haradh - Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil vo včerajšej 9. etape Rely Dakar 12. miesto.