Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 27. januára 2023 - 5.45 h.

Bratislava - Poslanci Národnej rady včera ukončili diskusiu k uzneseniu o skrátení volebného obdobia. Určí sa ním termín predčasných parlamentných volieb. Návrh uznesenia hovorí o 30. septembri, na čom sa dohodli strany bývalej koalície. Hlasovať o uznesení budú budúci utorok.

Bratislava - Pre dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera je irelevantné, v ktorom termíne budú predčasné voľby, teda či by boli napríklad v júni alebo v septembri. Hovorí, že rozhodnutie je plne v kompetencii poslancov Národnej rady. Povedal to včera večer v diskusnej relácii TV Joj.

Bratislava - Riešenie energetickej krízy a pomoc občanom, domácnostiam, firmám i samosprávam by malo byť jednou z priorít vlády. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová po včerajšom stretnutí s dočasne povereným ministrom hospodárstva Karlom Hirmanom.

Bratislava - Opozičná SaS víta rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej podať na Ústavný súd návrh na začatie konania o súlade paragrafu 363 Trestného poriadku s Ústavou a medzinárodnými dohovormi. Naopak, opozičný Smer-SD to kritizuje a vidí v návrhu pomoc dočasne poverenej vláde.

Štokholm - Minister vnútra Roman Mikulec sa včera zúčastnil na rokovaniach Rady pre spravodlivosť avnútorné veci vo švédskom Štokholme, ktorých predmetom bola nelegálna migrácia.

Bratislava - Ministerstvo spravodlivosti finalizuje návrh novely Trestného zákona. Plánuje ho čoskoro predložiť na vládu. V najbližších týždňoch a mesiacoch chce tiež zmodernizovať Trestný poriadok.

Bratislava - Medzinárodné spoločenstvo dokáže byť silné, ak koná jednotne. Ukázali to aj udalosti posledného roku. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová po včerajšom stretnutí so zástupcami 90 krajín a medzinárodných organizácií, ktoré pôsobia alebo sú akreditované na Slovensku.

Viedeň - Rakúsko predĺžilo kontroly na hraniciach so Slovenskom do 5. februára. Oznámilo to včera rakúske ministerstvo vnútra.

Bratislava - O post generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla sa uchádzajú štyria kandidáti. Všetci splnili potrebné náležitosti podľa oznámenia o procese verejného vypočutia.

Praha - V druhom kole českých prezidentských volieb mohli už včera hlasovať voliči v zahraničí. Ako prví dostali možnosť voliť Česi žijúci v Južnej Amerike, keď sa otvorili volebné miestnosti v Argentíne, Brazílii a Čile. Ďalší mohli hlasovať voliči na Kube či východnom pobreží USA.

Praha - Obaja českí prezidentskí kandidáti sa v poslednej televíznej debate pred voľbami zhodli na tom, že sa už konfrontovali dostatočne a budú sa baviť pokojne. Andrej Babiš vyhlásil, že ak by sa stal prezidentom, navrhol by Petra Pavla za náčelníka generálneho štábu. Pavel v úvode pripomenul dezinformáciu o svojej smrti, ktorá sa šírila v reťazových e-mailoch a na jeho falošnej webovej stránke.

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera požiadal spojencov o ďalšie zbrane, ktoré Kyjev potrebuje na zastavenie ruskej agresie.

Brusel — Poslanci Európskeho parlamentu by mali robiť kroky k odstráneniu antisemitizmu v Európe a prijať definíciu antisemitizmu od Medzinárodnej aliancie pre pripomínanie si holokaustu. Uviedol to včera izraelský prezident Jicchak Herzog.

Jeruzalem - Izraelská armáda vykonala ráno vzdušné útoky na pásmo Gazy v reakcii na raketový útok z Gazy voči Izraelu. Napätie v oblasti eskalovalo po tom, ako izraelská armáda včera podľa palestínskych úradov zabila pri zásahu na Západnom brehu Jordánu deväť Palestínčanov.
- Palestínska samospráva včera oznámila, že pozastavuje koordináciu s Izraelom v bezpečnostných otázkach. Toto rozhodnutie padlo po včerajšej razii izraelských bezpečnostných zložiek v utečeneckom tábore Džanín.

Bratislava - Na celom Slovensku sa môže ráno tvoriť hmla s dohľadnosťou 50 až 200 metrov. Počítať treba aj s poľadovicou. Meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahy prvého stupňa.

Londýn - Britská vláda kritizuje snahu o povolenie účasti ruských športovcov na budúcoročných olympijských hrách v Paríži. Medzinárodný olympijský výbor v stredu uviedol, že pokračuje v práci na návrhu, ktorý by umožnil ruským a bieloruským športovcom súťažiť pod neutrálnou vlajkou.