Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 6. februára 2023 - 5.45 h.





Bratislava - Predseda hnutia OĽANO Igor Matovič má mať dokumenty, ktoré usvedčujú šéfa SaS Richarda Sulíka z korupcie. V diskusnej relácii RTVS to povedal predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš s tým, že Matovič si to potrebuje skompletizovať a potom s tým oboznámi verejnosť.



Bratislava - Poslanec Národnej rady SR Juraj Krúpa považuje septembrový termín predčasných parlamentných volieb za kompromis, s ktorým nie sú všetci spokojní. Bol za to, aby sa voľby konali v júni. Septembrový termín je podľa nezaradenej poslankyne NR SR Denisy Sakovej z mimoparlamentného Hlasu-SD nevýhodný pre ľudí a krajinu. Vyplýva to z ich vyjadrení v diskusnej relácii TA3.



Bratislava - Exminister vnútra a člen predsedníctva Smeru-SD Robert Kaliňák nevylúčil návrat do politiky. Volajú ho tam podľa neho "nezákonné obvinenia". Poslanec Národnej rady SR a podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga je ochotný rokovať o spolupráci s expremiérom Mikulášom Dzurindom, ak to pomôže poraziť Smer-SD. Vyplýva to z ich vyjadrení v diskusnej relácii TV Markíza.
Na snímke bývalý minister vnútra SR, poslanec NR SR Robert Kaliňák (Smer-SD) v rozhovore s médiami po rokovaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť v Bratislave 9. augusta 2018. Jediným bodom rokovania bolo objasnenie medializovaných informácií o únose občana VSR.
Foto: TASR Marko Erd



Viedeň – Rakúsko nepredĺži kontroly na hraniciach so Slovenskom, ktoré sa tak dnešným dňom skončia. Oznámilo to rakúske ministerstvo vnútra. Rezort diplomacie pripomína, že k rovnakému kroku ako Rakúsko pristúpilo nedávno aj Česko, ktoré kontroly na hraniciach so Slovenskom zastavilo v sobotu o polnoci.



Bratislava - Ambulancie nemôžu vyberať poplatky za poskytovanie zdravotnej starostlivosti, alebo tým podmieňovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Upozornil na to prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko. Asociácia nie je podľa neho proti poplatkom, no musia byť štátom definované, regulované a mať rovnaké pravidlá pre všetkých.



Bratislava - Na Slovensku je vysoký výskyt rizikových faktorov, akými sú fajčenie, alkohol, nevhodné stravovanie či nízka miera fyzickej aktivity. Pretrváva tiež nízka účasť na preventívnych prehliadkach a na skríningu. Pre TASR to uviedlo Ministerstvo zdravotníctva SR.



Kyjev - Kyjev nepoužije nové zbrane dlhého doletu dodané Západom na útoky na ciele na území Ruska. Vyhlásil to ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov.



Kyjev - Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov bude tento týždeň pravdepodobne odvolaný zo svojej funkcie. Vo funkcii ho nahradí náčelník Hlavnej spravodajskej správy Ministerstva obrany Kyrylo Budanov. Včera o tom informoval poslanec ukrajinského parlamentu a predseda frakcie vládnej strany Sluha národa Davyd Arachamija.



Kyjev – Pred výročím invázie Ruska na Ukrajinu sa objavuje čoraz viac správ a náznakov, že by Moskva mohla v tomto termíne uskutočniť "symbolický útok". Uviedol to včera ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.



Tel Aviv - Šéf Kremľa Vladimir Putin na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu údajne sľúbil vtedajšiemu izraelskému premiérovi Naftalimu Bennettovi, že nedá zabiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.



Brusel – Včera nadobudol účinnosť zákaz dovozu ruských ropných produktov, ako sú nafta či benzín, do krajín Európskej únie. Opatrenie má za cieľ ešte väčšmi obmedziť príjmy Ruska z predaja energií, a tým aj jeho schopnosť financovať vojnu proti Ukrajine.



Ankara – Najmenej 31 ľudí prišlo o život dnes v noci pri zemetrasení s magnitúdou 7,8, ktoré nastalo na juhovýchode Turecka neďaleko hranice so Sýriou. Úrady v oboch krajinách hlásili početné zrútené budovy a obávajú sa, že obetí bude ešte viac.



Benátky - V Benátkach sa cez víkend začal každoročný karneval. Slávnosti potrvajú až do 21. februára.



Groningen - Slovenskí tenisti ani na štvrtý pokus nepostúpili na finálový turnaj Davisovho pohára. V kvalifikačnom dueli prehrali s Holandskom 0:4.



Larnaka - Slovenskí karatisti vybojovali na ME juniorov a kadetov v cyperskej Larnake celkovo desať medailí, z nich dve najcennejšieho lesku. O zlaté medaily pre slovenskú výpravu sa postarali Alexandra Zeumerová a Lukáš Bohunický.