Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 8. februára 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Dotácie na obedy pre všetky deti v poslednom ročníku materských škôl a na základných školách sa od mája tohto roka obnovia. Zmenu prináša novela zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorú schválila Národná rada. Obnovenie dotácie ocenila väčšina strán, s týmto krokom nesúhlasí SaS.



Štrbské Pleso – Český prezident Miloš Zeman verí, že s jeho nástupcom budú pokračovať veľmi dobré vzťahy so Slovenskom. Uviedol to počas rozlúčkovej návštevy Slovenska, ktorá sa v týchto dňoch koná vo Vysokých Tatrách.

- Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová verí, že spoločne s novozvoleným prezidentom Českej republiky Petrom Pavlom budú v regióne silným hlasom rozumu či rešpektu k európskym hodnotám.

- Podľa českého prezidenta Miloša Zemana by sa Vyšehradská štvorka mala rozšíriť o Slovinsko. Zemanov nástupca Petr Pavel aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sú debate o rozšírení formátu otvorení.
Na snímke zľava český prezident Miloš Zeman a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa usmievajú počas tlačovej konferencie v rámci rozlúčkovej návštevy českého prezidenta Miloša Zemana na Slovensku v Grand Hoteli Kempinski na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách v utorok 7. februára 2023.
Foto: TASR – František Iván



Bratislava - Navrhovaná novela Trestného zákona by mala priniesť viac spravodlivosti a lepšie využívanie moderných európskych nástrojov trestného práva. Dôraz kladie okrem iného na ukladanie alternatívnych trestov, odlíšenie dílerov od užívateľov drog či na harmonizáciu trestných sadzieb. Z novely tiež vyplýva, že následkom šoférovania pod vplyvom alkoholu by mohol byť aj trest v podobe krátkodobého pobytu vo väzení. Informoval o tom dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas.



Bratislava - Pri schvaľovaní strategických dokumentov v oblasti poštových služieb bude štát podporovať zavádzanie nových technológií, digitalizáciu, optimalizáciu produktového portfólia a transformáciu verejnej poštovej siete. Vyplýva to z návrhu poštovej politiky do roku 2028, ktorým sa dnes bude zaoberať vláda.



Bratislava – Slovenská ekonomika sa v tomto roku neprepadne do recesie. Hrubý domáci produkt by sa mal zvýšiť o 1,3 percenta, celoročná inflácia by, naopak, mohla klesnúť na 9,8 percenta. Uviedol to štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek.



Bratislava - Univerzitná nemocnica Bratislava zaznamenala v poslednom období vyšší počet výpovedí. Ide najmä o vedúcich pracovníkov, skúsených doktorov a skúsené sestry. Uviedol to riaditeľ nemocnice Alexander Mayer v reakcii na otázku, či UNB eviduje výpovede v súvislosti so spúšťaním novej bratislavskej Nemocnice Bory.



Košice - Odborári Dopravného podniku mesta Košice vyhlásili ostrý štrajk.



Brusel - Európska ľudová strana vybrala slovenského europoslanca Vladimíra Bilčíka (Spolu) za tieňového spravodajcu pre európsky zákon o slobode médií.



Ankara - Z ruín zničených budov na juhovýchode Turecka sa po ničivom zemetrasení podarilo zachrániť už viac ako 8.000 ľudí. Nešťastie si doposiaľ vyžiadalo už 7 000 obetí.



Berlín - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyzvala na otvorenie všetkých hraničných priechodov medzi Tureckom a Sýriou. Cieľom je dosiahnuť, aby sa po ničivom zemetrasení dostala humanitárna pomoc rýchlo aj do Sýrie. Jediný otvorený hraničný priechod medzi oboma krajinami je totiž v dôsledku prírodnej katastrofy vážne poškodený.



Kyjev - Ukrajinský parlament predĺžil platnosť trvania stanného práva v krajine, ako aj mobilizáciu do armády o ďalších 90 dní.



Moskva - Dodávky zbraní zo Západu na Ukrajinu zaťahujú krajiny NATO do konfliktu a môžu viesť k "nepredvídateľnému" vystupňovaniu napätia. Uviedol to ruský minister obrany Sergej Šojgu.



Kyjev - Nemecko, Dánsko a Holandsko ohlásili spoločný plán dodania minimálne 100 tankov staršieho typu Leopard 1 na Ukrajinu.



Budapešť - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán včera znova vyzval na okamžité prímerie na Ukrajine a na mierové rozhovory, ale i na zmysluplnú politickú diskusiu o bruselských sankciách, ktoré podľa jeho mienky ničia európsku ekonomiku.

Nairobi - Novým globálnym epicentrom násilného islamistického extrémizmu sa stala subsaharská Afrika. Ľudia sa k nemu pridávajú skôr z ekonomických ako náboženských dôvodov, upozornil Rozvojový program OSN.



Brusel - Osem krajín Európskej únie vrátane Slovenska vyzýva euroblok na intenzívnejší boj proti nelegálnej migrácii.