Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 9. februára 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Európska komisia schválila Slovensku druhú žiadosť o platbu z plánu obnovy. Informoval o tom dočasne poverený premiér Eduard Heger. Slovensko môže vďaka tomu získať 815 miliónov eur z EÚ.



Kežmarok - Spolupráca s dočasne poverenou vládou je podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej veľmi intenzívna. Uviedla to s tým, že za viac ako mesiac jej predložila už viac ako 80 materiálov.

Bratislava - Dočasne poverený premiér Eduard Heger dnes odcestuje do Bruselu, kde sa zúčastní na mimoriadnom zasadnutí Európskej rady. Dnes a zajtra sa v Bruseli koná mimoriadny summit EÚ.



Košice - Ústavný súd prijal v celom rozsahu na ďalšie konanie návrh prezidentky Zuzany Čaputovej na posúdenie ústavnosti sporného paragrafu 363 Trestného poriadku. Zároveň ho spojil s konaním, v ktorom paragraf napadla koncom roka 2021 aj skupina poslancov.



Bratislava - Životné minimum sa bude valorizovať podľa nízkopríjmovej inflácie. Priblížil po rokovaní vlády dočasne poverený minister práce Milan Krajniak v súvislosti s novelou zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorú včera schválil parlament.



Bratislava - NATO oceňuje zvyšovanie obranných výdavkov SR s cieľom naplniť záväzok vynakladať dve percentá HDP na obranu. Negatívne hodnotí termín ukončenia budovania ťažkej mechanizovanej brigády. Včera tieto skutočnosti vzala na vedomie vláda.



Bratislava - Dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer by sa mal ospravedlniť za výroky o možných územných nárokoch Maďarska na Slovensku. Vyzvali ho na to líder OĽANO Igor Matovič a poslanec György Gyimesi. Káčer v utorkovej relácii TV Markíza pripustil, že pokiaľ by sa Rusku podarilo zabrať Ukrajinu, čelili by sme hrozbe nároku na naše územie od Maďarska.


- Maďarské ministerstvo zahraničných vecí si včera predvolalo veľvyslanca SR v Budapešti pre vyjadrenia dočasne povereného ministra zahraničných vecí SR Rastislava Káčera o možných územných nárokoch Maďarska na Slovensku.
Dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer.
Foto: TASR - Michal Svítok



Bratislava - Problém s nedostatkom sestier sa nepodarilo odvrátiť. Sestry zo systému naďalej odchádzajú. Upozornila na to Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek.



Bratislava - V Bratislave potvrdili dva prípady osýpok u malých detí. Obe deti boli hospitalizované. Ďalšie šírenie ochorenia sa zatiaľ nepotvrdilo.



Bratislava – Európsky súd pre ľudské práva skonštatoval porušenie práv v prípade údajného policajného násilia voči rómskym chlapcom. Šestici sťažovateľov priznal po 20.000 eur z titulu nemajetkovej ujmy. Udalosti sa odohrali v roku 2009 na policajnej stanici v Košiciach.



Istanbul - Počet obetí zemetrasenia, ktoré v pondelok zasiahlo Turecko a Sýriu, prekročil včera 15 000.

Záchranári a obyvatelia prehľadávajú trosky zrútených budov v meste Harem neďaleko tureckých hraníc, provincia Idlib, Sýria, v stredu 8. februára 2023.
Foto: TASR/AP


Londýn – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera navštívil Spojené kráľovstvo, kde žiadal vládu aj parlament o dodanie stíhačiek pre Ukrajinu. Vo večerných hodinách sa v Paríži stretol s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Dnes pricestuje do Bruselu kde sa stretne s lídrami členských krajín EÚ. Na mimoriadnom summite EÚ chce požiadať lídrov o viac zbraní a tiež o podporu čo najrýchlejšieho vstupu Ukrajiny do EÚ.



Brusel - Rakúsky kancelár Karl Nehammer uviedol, že je pripravený zablokovať spoločné vyhlásenie lídrov Európskej únie v závere nadchádzajúceho summitu, ak sa nedosiahne konkrétna dohoda o riešení nelegálnej migrácie. Od Európskej komisie požaduje dve miliardy eur na výstavbu hraničného plota medzi Bulharskom a Tureckom.



Budapešť - Veľký ruský vplyv na Maďarsko predstavuje hrozbu pre Európsku úniu. Z maďarských tajných služieb unikajú Rusom informácie. Vyhlásila to v Bruseli francúzska poslankyňa Európskeho parlamentu Gwendoline Delbosová-Corfieldová. Maďarská vláda odmietla tieto tvrdenia.



Michalovce - Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali s Nemeckom 2:3 po predĺžení a samostatných nájazdoch v prípravnom zápase v Michalovciach.
Na snímke vľavo brankár Slovenska Samuel Hlavaj a vpravo center Nemecka Danjo Leonhardt počas prípravného zápasu Slovensko - Nemecko v Michalovciach 8. februára 2023.
Foto: TASR - Roman Hanc



Veroli – Basketbalisti Patriotov Levice zvíťazili vo svojom záverečnom zápase v J-skupine Európskeho pohára FIBA nad ukrajinským Budiveľnikom Kyjev 82:72.