Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 16. marca 2023 - 5.45 h.



Bratislava - O odovzdaní stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu rozhodne vláda po dokončení medzinárodných rokovaní, potvrdil to včera dočasne poverený premiér Eduard Heger. Deklaroval, že spôsob poskytnutia techniky bude v súlade s ústavou.

- O okolnostiach poskytnutia stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu bude dnes rokovať aj Zahraničný výbor Národnej rady SR.



Bratislava - Poplatky za prepis auta na nového majiteľa sa budú od polovice tohto roka počítať po novom. Vyplýva to z novely zákona o správnych poplatkoch, ktorú schválili poslanci Národnej rady.



Bratislava - Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď potvrdil zámer zvýšiť výrobu munície na Slovensku.



Bratislava – Od januára do novembra 2022 dosiahla sekundárna nelegálna migrácia na území SR o 602 percent vyššiu úroveň ako v rovnakom období roku 2021.



Košice - Časti zákona o azyle týkajúce sa posudzovania udelenia azylu a poskytnutia doplnkovej ochrany sú v rozpore s Ústavou SR. Rozhodol o tom včera Ústavný súd SR.



Bratislava - Situáciou na Slovenskom pozemkovom fonde sa musia zaoberať orgány činné v trestnom konaní. Uviedol to včera podpredseda opozičnej strany Smer-SD Richard Takáč s tým, že na GP podal trestné oznámenie.
Na snímke poslanec Národnej rady SR Richard Takáč (Smer-SD).
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava– Slovensko by sa malo v diskusiách či v hlasovaní o zákaze predaja nových automobilov so spaľovacím motorom po roku 2035 pridať k Nemecku, Taliansku či Česku a úplný zákaz odmietnuť. Včera o tom informovala opozičná strana SaS, ktorej sa na rokovaní zahraničného výboru Národnej rady SR podarilo presadiť pozmeňujúci návrh. Rezort životného prostredia považuje toto rozhodnutie poslancov za neuvážené, ale rešpektuje ho.



Bratislava - Inštruktora, ktorý postrelil študentku na Akadémii Policajného zboru v Bratislave, by mali v krátkom čase obviniť. Včera to avizoval prezident Policajného zboru Štefan Hamran.



Bogota - Údajného priekupníka s drogami zo Slovenska Michala P. zadržala kolumbijská polícia uplynulú nedeľu v meste Cartagena. Má ísť o jedného z najhľadanejších ľudí na starom kontinente.



Moskva – Rusko oznámilo, že sa chystá ukončiť dohody o zamedzení dvojitého zdanenia s tzv. "nepriateľskými" krajinami.



Kyjev - Na neobývanú oblasť pri meste Časiv Jar na východe Ukrajiny bola včera z ruských pozícii vypálená munícia s bielym fosforom.



Soul - Južná Kórea plánuje vybudovať najväčšie centrum na výrobu počítačových čipov na svete.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin vyzval prokurátorov, aby zasiahli proti snahe destabilizovať politickú situáciu v Rusku.



Moskva - Ministerstvo obrany v Moskve spustí 1. apríla nový nábor do ruskej armády, pričom chce získať 400.000 nových vojakov.



Viedeň - Polícia vo Viedni varovala pred bližšie nešpecifikovanou hrozbou teroristických útokov na náboženské objekty v rakúskej metropole.



Varšava – Poľské orgány odhalili ruskú špionážnu sieť pripravujúcu sabotážne operácie, ktoré by mohli zasiahnuť železničné trate dôležité pre prepravu zbraní a munície na Ukrajinu.



Rím - Ruská žoldnierska Vagnerova skupina vypísala odmenu 15 miliónov dolárov za talianskeho ministra obrany Guida Crosetta. Minister tento týždeň obvinil Vagnerovu skupinu z podporovania nelegálnej migrácie z Afriky do Talianska.



Washington - Spojené štáty ešte pred zrútením dronu MQ-9 Reaper do Čierneho mora na diaľku vymazali jeho citlivý softvér.

- Ruský minister obrany Sergej Šojgu v telefonáte s ministrom obrany USA Lloydom Austinom vyhlásil, že príčinou utorkového incidentu s dronom bola zvýšená výzvedná činnosť Spojených štátov proti záujmom Ruska.



Tel Aviv - Izrael signalizoval šéfovi diplomacie Európskej únie Josepovi Borrellovi, že po jeho kritických poznámkach o izraelskej politike na západnom brehu Jordánu nie je v krajine vítaný.



Bukurešť - Slovenská zápasníčka Zsuzsanna Molnárová postúpila na majstrovstvách Európy do 23 rokov v Bukurešti do finále hmotnostnej kategórie do 68 kg a dnes bude bojovať o zlatú medailu.