Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 17. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 17. marca 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Je veľký problém, že poslanci Národnej rady neposunuli do druhého čítania novelu zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Skonštatoval to dočasne poverený premiér Eduard Heger s tým, že zmeny sú naviazané na plán obnovy. Hegera sklamalo aj neschválenie reformy krajinného plánovania. Zásadne je tak podľa neho ohrozená tretia žiadosť o platbu v sume 815 miliónov.

- Neprešiel kľúčový zákon na boj proti konkurznej mafii. Vyhlásila to poslankyňa Národnej rady SR Mária Kolíková (SaS) v reakcii na to, že parlament neposunul do druhého čítania vládnu novelu zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Jej odmietnutie ohrozuje čerpanie 900 miliónov eur z plánu obnovy.



Bratislava – Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali v marci, vyhrala by strana Smer-SSD so ziskom 17,6 percenta hlasov. Nasleduje Hlas-SD so 16,1 percenta a Progresívne Slovensko s 15,1 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre TV Joj. Strana SaS by skončila štvrtá so ziskom 8,1 percenta hlasov. Nasledujú Sme rodina a Republika, zhodne so 6,8 percenta hlasov, KDH so 6,7 percenta a OĽANO s piatimi percentami hlasov.



Bratislava - Dočasne poverená vláda by mala pokračovať v prijímaní legislatívy, ktorá bude viesť k zlepšovaniu mediálneho prostredia a zvlášť k zvýšeniu ochrany novinárov. Vyzvali ju na to v schválenom uznesení členovia Výboru Národnej rady pre kultúru a médiá.



Bratislava - V školských bufetoch sa po novom nemôžu predávať presladené nápoje, vyprážané jedlá, hamburgery či nápoje s kofeínom. Nahradiť ich majú zdravšie potraviny a nápoje. Vyplýva to z vyhlášky ministerstva zdravotníctva o podrobnostiach a požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež, ktorá včera vstúpila do platnosti.



Bratislava - Poslanec Národnej rady SR a člen predsedníctva mimoparlamentného Hlasu-SD Róbert Puci podal podnet na Najvyšší kontrolný úrad na vykonanie kontroly v Slovenskom pozemkovom fonde pre podozrenie z porušenia povinností pri správe majetku štátu.
Na snímke poslanec NR SR Róbert Puci.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR sa včera venovali aj novele školského zákona. Poslanci z klubu OĽANO chcú docieliť, aby boli pre základné školy povinne stanovené tri vyučovacie hodiny telesnej výchovy a pre stredné školy dve hodiny.

Bratislava - Polícia obvinila pedagóga Vladimira Š., ktorý mal postreliť študentku Akadémie Policajného zboru v Bratislave. Stíhaný je na slobode.



Varšava - Poľsko v najbližších dňoch pošle Ukrajine štyri bojové lietadlá MiG-29, ktoré doteraz slúžili vzdušnej obrane Poľska.

Washington - Rozhodnutie Poľska stať sa prvou krajinou, ktorá pošle Ukrajine stíhačky MiG-29, nemení rozhodnutie Spojených štátov neposlať svoje stíhacie lietadlá Kyjevu, oznámil včera Biely dom.



Washington - Spojené štáty nevyhľadávajú konflikt s Ruskom a nechcú vyhrotenie vzájomných vzťahov, vyhlásil včera hovorca amerického ministerstva obrany Pat Ryder.



Washington - Americké ministerstvo zahraničných vecí schválilo potenciálny predaj najnovšej verzie rakiet AGM-114R2 Hellfire a súvisiaceho vybavenia Poľsku za odhadovanú cenu 150 miliónov dolárov, oznámil Pentagón.



Paríž - Francúzska polícia zasahovala včera večer slzotvorným plynom a vodným delom voči tisíckam demonštrantom, ktorí sa na námestí v centre Paríža zišli na spontánnom proteste proti dôchodkovej reforme presadzovanej prezidentom Emmanuelom Macronom. Francúzska premiérka Elisabeth Borneová včera oznámila, že jej vláda presadí - pomocou článku ústavy, ktorý to umožňuje - reformu dôchodkového systému aj bez hlasovania v Národnom zhromaždení.



Bukurešť - Slovenská zápasníčka Zsuzsanna Molnárová získala na majstrovstvách Európy do 23 rokov v Bukurešti striebornú medailu v hmotnostnej kategórii do 68 kg.



Bratislava - Futbalisti Slovana Bratislava nepostúpili do štvrťfinále Európskej konferenčnej ligy. V osemfinálovej odvete podľahli na Tehelnom poli FC Bazilej po rozstrele z 11 m 1:4, zápas sa po riadnom hracom čase a po predĺžení skončil nerozhodne 2:2.
Futbalisti Bazileja oslavujú po víťazstve v odvetnom osemfinálovom zápase Európskej konferenčnej ligy ŠK Slovan Bratislava - FC Bazilej v Bratislave vo štvrtok 16. marca 2023.
Foto: TASR - Martin Bauman