Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 30. marca 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Nemôžeme dovoliť, aby sa demokracia stala obeťou súčasných kríz, musíme ju brániť a posilňovať. Demokracia je totiž ich riešením. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na druhom virtuálnom Samite pre demokraciu, ktorý hostí americký prezident Joe Biden. Ten v príhovore v Bielom dome oficiálne oznámil novú sumu 690 miliónov dolárov na podporu demokracie po celom svete.
Americký prezident Joe Biden rozpráva počas virtuálneho zasadnutia druhého Summitu za demokraciu vo Washingtone 29. marca 2023. Vľavo hore na monitore prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - AP



Bratislava - Igor Matovič opätovne predložil do parlamentu návrh na zavedenie 500-eurovej odmeny za účasť v tohtoročných voľbách. Totožný návrh včera parlament neposunul do druhého čítania. Dodal, že nejde o avizovaný "plán B", ktorý chce oznámiť dnes.

- Predseda parlamentu Boris Kollár zaradí na rokovanie ďalšej riadnej schôdze v máji opätovný návrh Igora Matoviča na odmenu 500 eur za účasť v septembrových parlamentných voľbách. Tvrdí, že ide o inú formu odmeny ako zľavu z poplatkov štátu, ktorú už vo februári poslanci odmietli.



Bratislava - Národný bezpečnostný úrad nezlyhal, keď v roku 2009 udelil bezpečnostnú previerku najvyššieho stupňa advokátovi Adamovi P., v súčasnosti obvinenému z vraždy Daniela Tupého. Informoval o tom predseda parlamentného osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu Martin Beluský, podľa ktorého ak niekto zlyhal, tak to boli buď spravodajské služby alebo Policajný zbor.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR včera odvolali Kristiána Čekovského z funkcie predsedu Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.



Bratislava - Opozičná SaS kritizuje konanie Ministerstva životného prostredia SR vo veci zákazu spaľovacích motorov. Ide podľa nej o porušenie ústavného zákona. Ministerstvo v reakcii uviedlo, že hlásať v tejto situáciu odpor voči elektromobilite je zo strany SaS popretím vlastnej politiky, ktorú robila vo vláde SR. Týmito výrokmi zneisťuje investorov a renomé stabilnej hospodárskej politiky SR.



Bratislava - Líder opozičného Smeru-SD Robert Fico stojí za Robertom Kaliňákom. Označuje ho za obeť zneužívania trestného práva a manipulácií trestných vecí. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd obžalobu na Roberta K. a Jozefa B. st. zo zločinu podplácania.



Bratislava - Spoločnosť Slovnaft považuje novelu zákona, ktorou poslanci Národnej rady schválili vyrubenie 70 percentného solidárneho príspevku za rok 2023, za neprijateľnú, nespravodlivú, diskriminačnú a poškodzujúcu záujmy Slovenska. Spoločnosť požiadala prezidentku Zuzanu Čaputovú o vetovanie tejto novely.



Bratislava - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa v podpísala zmluvu s novou bratislavskou Nemocnicou Bory.



Bratislava - Podľa tzv. jarnej prognózy Národnej banky Slovenska by slovenská ekonomika mala tento aj budúci rok rásť, inflácia by mala klesať.



Praha - Odborári žiadajú českú vládu, aby s nimi diskutovala o podobe dôchodkovej reformy, viedla "skutočný sociálny dialóg" a bránila záujmy českých občanov aj v európskych štruktúrach. Ak kabinet Petra Fialu ich požiadavky nesplní, vyzývajú ju na odstúpenie a sú pripravení na ďalšie protesty. Uviedli to na včerajšom proteste proti zvýšeniu veku odchodu do dôchodku v 68 rokoch.
Na snímke vyučujúci a študenti vysokých škôl na proteste Hodina pravdy proti nízkym platom v humanitných a spoločenskovedných odboroch pred Pražským hradom. V Prahe 28. marca 2023.
Foto: TASR- Barbora Vizváryová



Londýn - Britský minister obrany Ben Wallace povedal, že by "rád" videl, ako Británia napodobňuje Fínsko a Švédsko a vracia sa k brannej povinnosti.



Varšava - Poľský premiér Mateusz Morawiecki apeloval na Brusel, aby obmedzil prílev ukrajinského obilia do Európskej únie, pretože to destabilizuje miestne trhy.



Moskva - Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov vyhlásil, že Moskva pozastavila poskytovanie informácií o svojich jadrových silách Spojeným štátom, čo sa týka aj oznámení o testoch rakiet.



Praha - Obe jadrové elektrárne v Českej republike od roku 2024 plne prejdú z ruského na americké palivo.



Berlín - Nemecko schválilo ďalší balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 12 miliárd eur.



Paríž - Miliardár Elon Musk a skupina expertov v otvorenom liste vyzvali na pozastavenie vývoja výkonných systémov umelej inteligencie, aby mohla byť preverená ich bezpečnosť.