Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 31. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 31. marca 2023 - 5.45 h.



Bratislava – Slovenské elektrárne budú dodávať lacnejšiu elektrinu pre domácnosti až do roku 2027. Vláda sa dohodla s elektrárňami na predĺžení memoranda o ďalšie tri roky.
Na snímke zľava dočasne poverený minister hospodárstva SR Karel Hirman, predsedníčka Úradu jadrového dozoru (ÚJD) Marta Žiaková a generálny riaditeľ Slovenských elektrární (SE) Branislav Strýček počas tlačovej konferencie pri príležitosti zvýšenia výkonu 3. bloku elektrárne Mochovce na 55 percent v Mochovciach vo štvrtok 30. marca 2023.
Foto: TASR - Henrich Mišovič



Bardejov - Samosprávy považujem za kľúčový prvok fungovania nášho štátu. Krízy boli toho úplne jasným dôkazom. Po včerajšom stretnutí so starostami okresu Bardejov to povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Na snímke sprava prezidentka Zuzana Čaputová, druhý viceprimátor Bardejova Peter Petruš a farár Rímskokatolíckej farnosti sv. Egídia Marek Kreheľ pred Bazilikou sv. Egídia na Radničnom námestí 30. marca 2023 v Bardejove.
Foto: TASR - Maroš Černý



Bratislava - Samosprávy majú dostať celý tohtoročný podiel na dani z príjmov právnických osôb už do konca apríla. Obce by tak mali získať 171 miliónov eur a vyššie územné celky 73,3 milióna eur.



Bratislava - Šéf parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa avizuje zvolanie mimoriadneho zasadnutia k údajnej neoprávnenej manipulácii šéfa rezortu vnútra Romana Mikulca s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia. Uviedol to včera v TV Joj.



Bratislava - Zastropovanie cien potravín je neférové. Opozičná strana Sloboda a Solidarita preto podáva podnet na Protimonopolný úrad.

- Zníženie dane z pridanej hodnoty na potraviny by ich ceny neznížilo. Je to plošné riešenie, vláda pôjde cestou adresnej pomoci. Uviedol to dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger.



Bratislava - Hnutie OĽANO vstúpi po septembrových parlamentných voľbách len do takej vládnej koalície, ktorá sa zaviaže vyplatiť odmenu 500 eur každému, kto sa zúčastnil na týchto voľbách. Oznámil to Igor Matovič ako avizovaný plán B. Ak by sa tento prísľub nedalo naplniť a prišlo by rozhodnutie, že ide o protiústavný návrh, Matovič avizuje plán C.

- Príspevok 500 eur by mali dostať všetci ľudia pod hranicou chudoby, a to okamžite. Žiada to mimoparlamentný Hlas-SD, ktorého poslanci predložia takýto návrh do Národnej rady SR, aby sa o ňom rokovalo na májovej schôdzi.



Bratislava - Ministerstvo obrany plánuje na leteckej základni Sliač vybudovať nové stojisko medzi rolovacími dráhami. Predpokladané náklady sú 6,5 milióna eur. Projekt má byť spolufinancovaný zo zdrojov NATO.



Bratislava – Slovenský pracovný trh absorboval počas prvého roka trvania ruskej agresie na Ukrajine takmer 24.000 odídencov. K 18. februáru pracovalo 65,3 % z nich.



Bratislava – Včera otvorili novú bratislavskú Nemocnicu Bory. Prvé pracoviská uvedie do prevádzky v pondelok.
Na snímke budova Nemocnice Bor.y
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Nedožery-Brezany – V katastri obce Nedožery-Brezany v okrese Prievidza napadol včera medveď človeka. Za posledný týždeň ide už o druhé napadnutie človeka medveďom.



Washington - Americké ministerstvo financií oznámilo, že uvalilo sankcie na občana SR Ašota Mrktyčeva za pokus o sprostredkovanie predaja zbraní zo Severnej Kórey do Ruska.



Ankara - Poslanci tureckého parlamentu schválili žiadosť Fínska o vstup do Severoatlantickej aliancie.



Washington - Veľká porota v New Yorku zahlasovala za obvinenie voči bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi v súvislosti s finančnou odmenou za mlčanie, ktorú vyplatil pornoherečke Stormy Danielsovej pred voľbami v roku 2016. Trump sa tak stal prvým úradujúcim či bývalým prezidentom USA, ktorý čelí obvineniu z trestného činu.



Moskva - Moskva oznámila, že ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov bude v apríli predsedať zasadnutiu Bezpečnostnej rady OSN. Rusko vtedy prevezme rotujúce predsedníctvo v tomto medzinárodnom orgáne.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba považuje predsedníctvo Ruska v Bezpečnostnej rade OSN za zlý vtip.



Varšava – Poľsko sa nikdy nezmieri so zákazom predaja áut so spaľovacími motormi, ktorý má v celej EÚ platiť od roku 2035. Uviedol to poľský premiér Mateusz Morawiecki.



Moskva - Rusko bude aj naďalej Spojené štáty vopred informovať o svojich raketových testoch. Bude to robiť aj napriek tomu, že pozastavilo účasť na Novej dohode START obmedzujúcej počet jadrových zbraní.



Budapešť - Rusko zaradilo Maďarsko na zoznam takzvaných "nepriateľských krajín". Maďarsko bolo do zoznamu zaradené z dôvodu, že podpísalo všetky balíky bruselských sankcií a musí ich dodržiavať.



Trebišov - Hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce obhájili triumf v Slovenskom pohári.