Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 12. apríla 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová nevidí dôvod na vyvodenie politickej zodpovednosti voči dočasne poverenému ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi. V súvislosti so zisteniami Národného bezpečnostného úradu o údajnej chýbajúcej previerke Mikulca poznamenala, že sa nestotožňuje s daným hodnotením úradu.
Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.
Foto: TASR Jaroslav Novák



Bratislava - Úradnícka vláda by mohla pomôcť upokojiť situáciu na Slovensku. Myslí si to líder mimoparlamentného hnutia Hlas-SD Peter Pellegrini.



Bratislava - Strana Sloboda a Solidarita žiada mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo. Témou má byť rozdelenie finančných prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti pre nemocnice i stav napĺňania hlavných míľnikov projektu nemocnice Rázsochy.



Bratislava – Štát musí mať pod kontrolou strategické energetické podniky a nemal by byť odkázaný na vôľu zahraničných vlastníkov. Včera to povedal predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Predstava predsedu mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho o energetickej bezpečnosti Slovenska bola závislosť na ruskom plyne a rope. O problémy Slovenska sa začal zaujímať neskoro. Uviedol to dočasne poverený premiér Eduard Heger v reakcii na včerajšiu tlačovú konferenciu strany Hlas-SD.



Bratislava - Predseda Národnej rady SR Boris Kollár má čas vyhlásiť septembrové predčasné parlamentné voľby najneskôr 12. júna. Podľa zákona o podmienkach výkonu volebného práva musí predseda parlamentu vyhlásiť termín volieb 110 dní predo dňom ich konania.



Praha - Členovia Rady hlavného mesta Prahy schválili včera štyri milióny českých korún (približne 170.000 eur) ako finančný dar Banskej Štiavnici. Darovaciu zmluvu ešte musí schváliť mestské zastupiteľstvo.
Na snímke z dronu poškodené budovy v centre po požiari v Banskej Štiavnici, 21. marca 2023.
Foto: TASR - Michal Svítok



Rio de Janeiro – Slovenská húfnica Zuzana 2, ktorú vyrába štátna akciová spoločnosť Konštrukta Defence, má šancu uspieť v zákazke pre brazílsku armádu. Na najväčší medzinárodný veľtrh obrany a bezpečnosti v Latinskej Amerike LAAD 2023 v Riu de Janeiro prišiel slovenský projekt podporiť aj poverený minister obrany Jaroslav Naď. Brazília by mohla kúpiť 36 kusov húfnic.



Bratislava - Vláda na dnešnom zasadnutí prerokuje návrh rámcovej zmluvy o cezhraničnej spolupráci medzi Rakúskom a Slovenskom v oblasti záchrannej zdravotnej služby. Na základe tejto dohody by mohli slovenské a rakúske záchranky v prípade potreby súčinne poskytovať pomoc na území Bratislavského i Trnavského kraja a tiež v rakúskych spolkových krajinách Dolné Rakúsko, Burgenland i Viedeň.



Bratislava - Obvinený Adam P. zostáva stíhaný vo väzbe. Podozrivý je z vraždy študenta Daniela Tupého. Včera o tom rozhodol senát Krajského súdu v Bratislave. Väzobný verdikt je právoplatný.



Praha - Česká armáda sa chystá precvičiť, ako by v prípade ohrozenia štátu alebo vojnovej krízy prebiehali odvody civilného obyvateľstva. Cvičenie by malo prebehnúť 18. mája.



Viedeň – Rakúsko chce predĺžiť kontroly na hraniciach s Maďarskom a Slovinskom o ďalších šesť mesiacov. Aktuálne vykonávané kontroly by sa inak prestali vykonávať 11. mája.



Káhira – Časť uniknutých spravodajských dokumentov Spojených štátov naznačuje, že Egypt plánoval Rusku tajne dodať rakety a muníciu. Včera o tom informovali noviny The Washington Post.

- Washington - Spojené štáty majú pochybnosti o tom, či plánovaná protiofenzíva ukrajinských síl prinesie výrazné zisky v boji proti ruským inváznym jednotkám. Podľa údajných uniknutých dokumentov amerického rezortu obrany sa ukrajinskej armáde nemusí na jar podariť dosiahnuť veľké úspechy, čo sa týka opätovného dobytia území ukrajinských území okupovaných Ruskom.



Moskva - Maďarsko včera podpísalo nové dohody o dodávkach ruských energií. To je ďalší dôkaz pokračujúcich diplomatických a obchodných vzťahov krajiny s Moskvou, ktoré vzhľadom na ruskú agresívnu vojnu proti Ukrajine prekvapujú európskych lídrov.



Kyjev - Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva vo svojej najnovšej bilancii uviedol, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo zabitých zhruba 8500 civilistov.



Ženeva - Svetová zdravotnícka organizácia oznámila prvé úmrtie človeka na vírus vtáčej chrípky H3N8. Jej prvou známou obeťou je 56-ročná žena v Číne.