Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 4. mája 2023 - 5.45 h.

Bratislava - V parlamente ani v politických kruhoch nie je v tejto fáze volebného obdobia dostatok vôle na to, aby sa prijímali zásadné konsolidačné opatrenia. Po rokovaní vlády to povedal štátny tajomník Ministerstva financií SR Marcel Klimek.



Bratislava - Dodávatelia zemného plynu a užívatelia distribučnej siete nebudú povinní vždy k začiatku novembra uskladniť v zásobníkoch na území Slovenska množstvo plynu, ktoré zodpovedá ich trhovému podielu z 25 % priemernej ročnej spotreby na danom území. Národná rada SR neschválila vládny návrh novely zákona o energetike.



Bratislava - Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger je "pripravený konať", pokiaľ kontroly v súvislosti s pridelením dotácií pre firmu rodiny dočasne povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana prinesú informácie o porušení zákona. Heger tak reagoval na obvinenie strany Smer-SD, podľa ktorej spoločnosť Reko Recycling dostala v apríli od Ministerstva životného prostredia SR nenávratný príspevok vo výške približne 1,4 milióna eur.



Bratislava - Ministerstvo vnútra SR zaregistrovalo nový subjekt Modrí - Európske Slovensko. Jedným zo zakladateľov strany je bývalý premiér SR Mikuláš Dzurinda.

Bratislava - Zdravotné poisťovne už takmer vyčerpali povolené výdavky na lieky na výnimku. Upozorňujú, že náklady na lieky medziročne stúpajú, preto považujú za potrebné zvýšiť rozpočet pre zdravotníctvo.



Bratislava - Slovensko sa v celosvetovom rebríčku slobody tlače umiestnilo na 17. mieste. Od minulého roka si polepšilo o desať priečok.

Bratislava - Rieky Nitra, Štiavnica, Hron, Hornád a Hnilec sú dlhodobo kontaminované. Dôvodom je banícka činnosť z minulosti či priemyselná činnosť.



Varšava - Poľsko zrušilo zákaz dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny. Reagovalo tak na krok Európskej komisie, ktorá zakázala dovoz niekoľkých poľnohospodárskych plodín z Ukrajiny s cieľom vyriešiť ich nadmerné dodávky do piatich európskych krajín – Bulharska, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska. Opatrenia dopĺňa finančná podpora vo výške 100 miliónov eur pre poľnohospodárov z týchto štátov, Slovensko získa 5,24 milióna eur.



Brusel - Európska komisia prijala zákon na podporu výroby munície.



MoskvaRusko včera oznámilo, že zostrelilo dve ukrajinské bezpilotné lietadlá, ktoré mierili na Kremeľ. Zároveň obvinilo Kyjev z pokusu o atentát na ruského prezidenta Vladimira Putina. Volodymyr Zelenskyj odmietol, že by bola Ukrajina za týmto údajným pokusom o atentát na Putina, počas ktorého nedošlo k žiadnym obetiam.

- Ruský exprezident Dmitrij Medvedev vyzval včera na "fyzickú likvidáciu" ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.



Helsinki - Lídri Fínska, Švédska, Nórska, Dánska a Islandu prisľúbili na včerajšom summite v Helsinkách, na ktorom sa zúčastnil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, pokračovanie pomoci Ukrajine v boji proti ruskej agresii, ako aj podporu snahám Kyjeva o vstup do NATO a EÚ. Zelenskyj neskoro večer odletel z Fínska do Holandska kde dnes navštívi aj sídlo Medzinárodného trestného súdu v Haagu.



Budapešť - Poslanci maďarského parlamentu schválili balík zákonov reformy súdnictva, na ktorých sa maďarská vláda dohodla s Európskou komisiou s cieľom získania prostriedkov z kohézneho fondu Európskej únie a z fondu obnovy.



Berlín - Ukrajina je "veľmi sklamaná" z toho, že nemecká polícia včera informovala o plánovanej návšteve ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Berlíne, nakoľko podľa Kyjeva ide o "nezodpovedný" prístup, ktorý môže z bezpečnostných obáv ohroziť to, či sa cesta vôbec zrealizuje.

Belehrad - Deväť ľudí vrátane ôsmich detí zahynulo a ďalších sedem utrpelo zranenia pri streľbe na základnej škole v centre Belehradu. Vláda vyhlásila v Srbsku trojdňový štátny smútok od 5. do 7. mája.



San Antonio - Slovenská triatlonistka Kristína Lapinová obsadila vo včerajších pretekoch v kros duatlone na MS v španielskom San Antoniu 4. Miesto. Mário Košút skončil v kategórii elite mužov na 20. mieste a Pavol Brejčák na 23. priečke.