Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 26. mája 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vetovala novelu Správneho súdneho poriadku. Má vážne pochybnosti aj o súlade niektorých ustanovení novely s Ústavou SR.

- Poplatky za znečistenie ovzdušia majú platiť len významní znečisťovatelia. Poplatok vzrastie z doterajších 34 eur na 500 eur za rok. Vyplýva to zo zákona o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia, ktorý podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.



Bratislava - Rozpočet by sa mal pripraviť tak, aby bol najlepší pre ďalšiu vládu a nasledujúci štvorročný cyklus. Narýchlo pripravený rozpočet je mrhaním kapacitami štátu. Počas včerajšej Hodiny otázok v Národnej rade SR to uviedol premiér Ľudovít Ódor.

- Príprave rozpočtu na budúci rok by pomohlo, keby nová vláda odborníkov dostala dôveru parlamentu. Pre TASR to uviedol nový minister financií Michal Horváth.



Varšava - Situácia v našom regióne si vyžaduje čoraz intenzívnejšiu spoluprácu medzi Slovenskom a Poľskom, a to aj v bezpečnostnej oblasti. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Miroslav Wlachovský po stretnutí so svojím poľským kolegom Zbigniewom Rauom vo Varšave.



Bratislava - Rodičia detí od troch do šiestich rokov, ktoré neprijali v spádových materských školách z kapacitných dôvodov, majú nárok na predĺžené poberanie rodičovského príspevku. Uviedlo to Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.



Prievidza - Región hornej Nitry získa z Fondu na spravodlivú transformáciu viac ako 225 miliónov eur na nové pracovné miesta, odborné vzdelávanie, zelené riešenia a likvidáciu envirozáťaží. Oznámil to včera minister investícií a regionálneho rozvoja Peter Balík.



Bratislava - Expremiér a nezaradený poslanec Národnej rady SR Eduard Heger vyzval súčasného predsedu vlády Ľudovíta Ódora, aby dokončil dohodu so samosprávami týkajúcu sa schémy pomoci a dal im 108 miliónov eur, ktoré im on sľúbil a aby im odpustil covidové pôžičky.



Žilina - Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline došlo včera k neočakávanému výpadku celej dátovej sieťovej infraštruktúry. Nemocnica preto vyzvala pacientov, aby jej návštevu zvážili.



Budapešť - Maďarská Pohotovostná polícia Národnej kancelárie vyšetrovania rozbila medzinárodnú sieť prevádzačov, v ktorej pôsobili občania Poľska, Rumunska aj Slovenska.



Kyjev - Takmer na celom území Ukrajiny bol v noci na dnes vyhlásený letecký poplach. Podľa predbežných správ ruské strategické bombardéry údajne na Ukrajinu vypálili riadené strely.



Moskva - Ministri obrany Ruska a Bieloruska podpísali včera dokument o rozmiestnení ruských taktických jadrových zbraní na území Bieloruska.

– Rusko už začalo s presunom taktických jadrových zbraní do Bieloruska.

- Spojené štáty dôrazne odsúdili dohodu medzi Minskom a Moskvou o presune ruských taktických jadrových zbraní do Bieloruska.



Helsinki - Fínsko poskytne Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 109 miliónov eur.



Peking - Čína obvinila Spojené štáty a ich spojencov z vedenia dezinformačnej kampane. Táto reakcia Pekingu sa objavila po tom, ako Washington, jeho západní partneri a spoločnosť Microsoft vo svojich vyhláseniach uviedli, že štátom sponzorovaní čínski hackeri prenikli do sietí kritickej infraštruktúry USA.



Brusel - Európska únia počas stretnutia s osobitným čínskym vyslancom vyjadrila očakávania, že Peking vyvinie tlak na Rusko, aby zastavilo krviprelievanie na Ukrajine a stiahlo odtiaľ svoje vojská.



San Francisco - Start-up Neuralink amerického podnikateľa Elona Muska oznámil, že získal súhlas amerických regulačných orgánov na testovanie svojich mozgových implantátov na ľuďoch. Je to prvý krok pre jej technológiu, ktorá má umožniť priame prepojenie mozgu s výpočtovou technikou.



Tampere - Slovenský hokej nemá istú priamu účasť na olympijskom turnaji 2026 v Miláne/Cortine. Rozhodol o tom včerajší výsledok štvrťfinále MS v Rige. Po nedeľnom finále šampionátu vyjde nový rebríček IIHF, v ktorom bude Slovensko figurovať na 9. priečke. Na ZOH sa predstaví prvých 8 tímov, reprezentácia organizujúcej krajiny a 3 úspešné mužstvá z kvalifikácie.