Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 31. mája 2023 - 5.45 h.



Bratislava – Témy, ktoré sa riešia v Európskej únii, majú priamy vplyv aj na život Slovákov, preto im treba venovať primeranú pozornosť. Pri stretnutí s predsedníčkou Európskeho parlamentu Robertou Metsolovou to zdôraznil predseda vlády SR Ľudovít Ódor.



Bratislava – Predseda vlády Ľudovít Ódor sa dnes stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a aj s českým premiérom Petrom Fialom.



Bratislava - Predseda Národnej rady SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár si vie predstaviť podporu vláde odborníkov, prečítať si chce však najskôr jej finálny program. Uviedol to po stretnutí s premiérom Ľudovítom Ódorom.

- Rámec programového vyhlásenia vlády Ľudovíta Ódora spĺňa predpoklady, ktoré očakával expremiér a líder mimoparlamentnej strany Demokrati Eduard Heger.
Na snímke predseda strany Demokrati Eduard Heger počas brífingu po stretnutí s predsedom vlády SR Ľudovítom Ódorom na Úrade vlády 30. mája 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


- Strana SaS zahlasuje za vyslovenie dôvery vláde odborníkov. Nezahlasovať za vyslovenie dôvery je podľa lídra strany Richarda Sulíka politicky hlúpe.



Bratislava - Ambulantné pohotovosti pre deti aj dospelých majú po novom fungovať už len do 20.00 hodiny. Sieť detských pohotovostí sa má tiež zredukovať. Navrhuje to rezort zdravotníctva, odôvodňuje to nedostatkom a preťaženosťou primárnych pediatrov.



Bratislava - Kohézna politika Európskej únie musí zostať pevným pilierom aj v nasledujúcom období, pričom eurofondy sa majú čo najviac priblížiť potrebám obyvateľov EÚ. Slovensko tak bude môcť z nových eurofondov využiť takmer 13 miliárd eur. Uviedol to minister investícií Peter Balík.



Bratislava – Vládny kabinet sa bude na dnešnom rokovaní zaoberať aktualizáciou akčného plánu transformácie uhoľného regiónu horná Nitra aj smernicami EÚ, ktoré Slovensko nestihlo prevziať do svojej legislatívy.



Brusel - Európska komisia uzavrela dohodu s piatimi členskými štátmi EÚ susediacimi s Ukrajinou (Bulharsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Slovensko), že do 5. júna nebudú dovážať štyri druhy agrokomodít (pšenica, kukurica, repkové a slnečnicové semená), ktoré deformujú situáciu na ich domácom trhu a škodia lokálnym poľnohospodárom. Uvedených päť krajín má zatiaľ z Bruselu prísľub, že bude predĺžený termín na zákaz dovozu dohodnutých komodít, a to buď do októbra, alebo do konca tohto roku.



Moskva — Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že včerajší útok dronov na Moskvu bol odvetou Kyjeva za nedávny útok ruských síl na sídlo hlavnej správy ukrajinskej vojenskej rozviedky. Ukrajina zodpovednosť za útok na Moskvu popiera.

— Spojené štáty nepodporujú útoky na území Ruskej federácie a sústreďujú sa na pomoc Ukrajine pri opätovnom dobytí jej medzinárodne uznaného územia.



Brusel – Európska únia pred tohtoročnou očakávanou sezónou lesných požiarov rozšírila svoju flotilu na 24 hasiacich lietadiel a štyri vrtuľníky v rámci mechanizmu RescEU.



Kyjev - Ukrajina chce ešte tento rok zvýšiť hĺbku kanála Bystre v delte Dunaja s cieľom rozšíriť alternatívne trasy na export obilnín.



Rím - Severoatlantická aliancia oznámila, že po násilnostiach na severe Kosova, pri ktorých bolo zranených 30 vojakov mierových síl pod vedením NATO, vysiela do Kosova ďalších 700 vojakov, aby pomohli potlačiť násilné protesty.



Budapešť - V inštitúciách Európskej únie pribúdajú názory, či by Maďarsku nemalo byť zabránené, aby v druhom polroku 2024 prevzalo rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ. O tejto téme včera informoval Týždenník Politico.

Praha - České odbory postúpili do ďalšej fázy odporu proti vládnemu balíku úsporných opatrení a zriadili celoštátny štrajkový výbor.



Soul - Severná Kórea v noci na dnes vypustila smerom na juh "vesmírnu nosnú raketu", oznámila juhokórejská armáda. Tamojšie úrady v tejto súvislosti vyzvali obyvateľov Soulu, aby sa pripravili na prípadnú evakuáciu.
Severná Kórea oznámila, že v stredu 31. mája 2023 skutočne vypustila do vesmíru vojenský prieskumný satelit, ktorý sa však v dôsledku technickej poruchy zrútil do mora.
Foto: TASR - AP



Paríž - Slovenský tenista Alex Molčan postúpil do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. V úvodnom kole zdolal domáceho Francúza Huga Gastona 6:1, 7:6, 6:4.
Slovenský tenista Alex Molčan odvracia úder v zápase proti Francúzovi Hugovi Gastonovi v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros 30. mája 2023 v Paríži.
Foto: TASR/AP