Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 1. júna 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová včera privítala na Slovensku francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.
Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a francúzsky prezident Emannuel Macron si podávajú ruky po spoločnej tlačovej konferencii v Prezidentskom paláci v Bratislave v stredu 31. mája 2023.
Foto: TASR/Martin Baumann

- Francúzsky prezident sa včera zúčastnil aj na konferencii Globsec 2023 Bratislava Forum. Uviedol, že Rusko sa opäť snaží otriasť jednotou a bezpečnosťou Európy. Zároveň vyzval na rozšírenie Európskej únie o ďalšie krajiny. Podľa Macrona by EÚ mala prísť s inovatívnymi formátmi členstva, aby mohla vyhovieť integračným ambíciám krajín z Balkánu či východnej Európy.

- Slovensko bude pri riešení diverzifikácie dodávok jadrového paliva pre elektrárne spolupracovať s Francúzskom.



Bratislava - Premiér Ľudovít Ódor sa včera stretol s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Diskutovali o proeurópskom smerovaní Slovenska, spoločných hodnotách, slobode a právnom štáte.
Na snímke zľava predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová a predseda vlády SR Ľudovít Ódor počas ich stretnutia v rámci bezpečnostnej konferencie Globsec Bratislava Forum 2023 v Bratislave 31. mája 2023.
Foto: TASR - Jakub Kotian

- Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová včera predstavila novú iniciatívu pre krajiny západného Balkánu s cieľom pomôcť im na ceste k členstvu v Európskej únii.

- O možnosti zapojenia sa do povojnovej obnovy Ukrajiny či energetike hovorili včera predseda vlády SR Ľudovít Ódor s českým premiérom Petrom Fialom.


Na snímke predseda vlády SR Ľudovít Ódor (vpravo) a český predseda vlády Petr Fiala počas ich stretnutia na Úrade vlády SR 31. mája 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Vláda odborníkov chce zajtra predstaviť zástupcom politických strán plán B v súvislosti s výstavbou nemocníc na bratislavských Rázsochách a v Martine.

- Riešenie vysokých cien potravín chce vládny kabinet predstaviť v programovom vyhlásení, ktoré pripravuje. Uviedol to včera predseda vlády SR Ľudovít Ódor.



Bratislava - Slovensko má z eurofondov v rámci obdobia 2014 až 2020 ešte dočerpať asi 4,3 miliardy eur. Časť z nich však možno prepadne.



Bratislava - Ministerstvo obrany Slovenskej republiky potvrdilo ponuku Nemecka na spoluprácu v oblasti ochrany vzdušného priestoru Slovenska.

- Nemecká armáda vykonáva v súčasnosti výcvik 44 slovenských vojakov na obsluhu systémov protivzdušnej obrany Mantis.



Bratislava – Dnes vstupuje do platnosti reforma súdnej mapy. Okrem iného prinesie vznik mestských súdov v Bratislave a Košiciach i troch správnych súdov.



Bratislava - Skupina slovenských štátnych úradníkov a mimovládok mala v štruktúrach EÚ a NATO informovať o tom, že slovenská opozícia je hybridnou hrozbou a pokiaľ vyhrá parlamentné voľby, Slovensko môže opustiť NATO. Mali preto žiadať od týchto štruktúr intervenciu. Tvrdí to opozičný Smer-SD.

- Úrad vlády odmieta útoky na štátnych zamestnancov v predvolebnom boji. Ohradil sa voči konšpiráciám, ktoré šíri Smer-SD a nezaradený poslanec Národnej rady Tomáš Taraba.



Bratislava - Minister zdravotníctva Michal Palkovič sa chce venovať možnosti chemickej interrupcie na Slovensku. Považuje ju za menej rizikovú metódu.



Bratislava - Urgentný príjem v nemocnici v Malackách bude naďalej fungovať aj naďalej. Podarilo sa zabezpečiť dostatočný počet lekárov, ktorí budú na urgente slúžiť.



Bratislava - Združenie miest a obcí Slovenska odmieta avizovanú konsolidáciu detských ambulantných pohotovostí. Poukazuje pritom na to, že v súvislosti optimalizáciou siete nemocníc sa má rušiť aj päť pôrodníc.

- Asociácia nemocníc Slovenska nesúhlasí s avizovanou zmenou organizácie detských ambulantných pohotovostí. Upozorňuje na to, že lekári na detských oddeleniach v nemocniciach nemôžu počas služby nahrádzať detské ambulantné pohotovosti.



Košice – Ústavný súd SR zrušil oslobodzujúci rozsudok pre desať policajtov v kauze šikanovania rómskych chlapcov, ku ktorému podľa obžaloby došlo v marci 2009 na policajnej stanici v Košiciach.



Bratislava - Mesto Bratislava včera čelilo masívnemu kybernetickému DDoS útoku. Oznámil to primátor hlavného mesta Matúš Vallo.



Kyjev - Útok, ktorému bola v noci na dnes vystavená ukrajinská metropola Kyjev, si vyžiadal tri obete na životoch.



Washington - Americký prezident Joe Biden privítal hlasovanie Snemovne reprezentantov o zvýšení limitu federálneho dlhu ako "rozhodujúci krok", ktorý zabráni platobnej neschopnosti USA.

Praha - V Prahe vznikne v nasledujúcich mesiacoch kontaktné centrum pomoci pre preživších vojny a sexuálneho násilia páchaného na Ukrajine.



San Juan – Slovenskí futbalisti nepostúpili do štvrťfinále na MS do 20 rokov v Argentíne. Vo včerajšom osemfinále nestačili na Kolumbiu 1:5
Kolumbijský futbalista Yaser Asprilla (tretí sprava) sa teší z gólu na 2:0 počas osemfinálového zápasu Kolumbia - Slovensko na MS hráčov do 20 rokov v argentínskom meste San Juan 31. mája 2023.
Foto: TASR/AP