Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 2. júna 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala 18 nových sudcov. Zároveň v Prezidentskom paláci odovzdala poverovacie listiny štyrom novým veľvyslancom.
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) vymenovala sudcov všeobecných súdov v Bratislave 1. júna 2023. Na snímke vľavo si menovací dekrét prevzala Ingrida Hudecová - Správny súd Bratislava.
Foto: TASR - Martin Baumann


- Potrebný vek na vstup do Policajného zboru sa zníži na 18 rokov. Novú legislatívu včera podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

- Prezidentka Zuzana Čaputová vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie novelu školského zákona, ktorá by mala od 1. septembra zaviesť na školách tretiu hodinu telesnej výchovy.



Bratislava - Francúzsky prezident Emmanuel Macron si včera uctil osobnosť slovenských dejín Milana Rastislava Štefánika položením venca k jeho pamätníku v obci Ivanka pri Dunaji.
Na snímke prezident Francúzskej republiky Emmanuel Macron (vpravo) počas pietneho aktu pri pamätníku Milana Rastislava Štefánika v obci Ivanka pri Dunaji, okres Senec vo štvrtok 1. júna 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Minister obrany Martin Sklenár prijal na pôde rezortu obrany vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimíra Šuchu. Diskutovali o záujme rezortu obrany podporiť možnosti zvyšovania výrobných kapacít slovenského obranného priemyslu aj zo zdrojov Európskej únie.



Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu v Bruseli v zrýchlenom právnom konaní odobrili nové nariadenie o podpore výroby munície. Cieľom je urýchliť dodávky munície a rakiet na Ukrajinu a pomôcť členským štátom obnoviť vyprázdnené vojenské sklady.



Oslo - Pre Slovensko ani pre Ukrajinu neexistujú lepšie bezpečnostné záruky než členstvo v Severoatlantickej aliancii. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Wlachovský to povedal na neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO v Osle.



Bratislava - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jozef Bíreš uviedol včera do funkcie dvoch najvyšších predstaviteľov Slovenského pozemkového fondu.



Bratislava - Lekári sú od včera povinní vystaviť potvrdenie o práceneschopnosti v elektronickej podobe. Papierové potvrdenie budú môcť vystaviť len v hraničných prípadoch. Pripomína to Ministerstvo zdravotníctva.



Bratislava – Štátny rozpočet dosiahol ku koncu mája tohto roka schodok vo výške 3,32 miliardy eur, čo je oproti aprílu nárast o 1,125 miliardy eur.



Bratislava - Slovensko sa druhýkrát v tomto roku vrátilo na medzinárodný kapitálový trh s novou emisiou desaťročných dlhopisov. Tentoraz v hodnote dve miliardy eur a s výnosom do splatnosti na úrovni 3,722 %.

Bratislava – Agentúra Moody´s vo svojej najnovšej správe potvrdila rating Slovenska na úrovni A2 s negatívnym výhľadom.



Bulboaca – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj upozornil európskych lídrov na summite Európskeho politického spoločenstva v Moldavsku, že akékoľvek pochybnosti pri prijímaní Ukrajiny do NATO povzbudzujú Rusko na napadnutie ďalších krajín.

— Je dôležité vyslať signál, že v tejto ťažkej dobe nemôže byť nikto neutrálny, povedal slovenský premiér Ľudovít Ódor na summite lídrov európskych krajín v Moldavsku.



Oslo — Členské krajiny NATO súhlasia s tým, že Ukrajina sa v budúcnosti stane členom Aliancie a Moskva jej v tom nemôže zabrániť, povedal generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

- Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken označil Slovensko za kľúčového spojenca v NATO a partnera pri presadzovaní demokracie, v oblasti bezpečnosti a podpory pre Ukrajinu.



Ženeva - Dolná komora švajčiarskeho parlamentu zahlasovala proti návrhu zákona, ktorý by výslovne povolil transfer zbraní švajčiarskej výroby na Ukrajinu.



Brusel - Európsky parlament vyjadril vážne obavy v súvislosti s vývojom v Maďarsku vzhľadom na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.



Brusel - Európsky parlament žiada koordinovanú stratégiu s cieľom brániť sa proti zásahom zo zahraničia pred budúcoročnými voľbami do tejto inštitúcie.



Madrid - V Španielsku vstúpil včera do platnosti zákon o sexuálnom a reprodukčnom zdraví, ktorý zahŕňa aj právo žien vziať si v práci platené voľno v čase, keď majú bolestivú menštruáciu.



Paríž - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala už do 3. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. V druhom kole zdolala Španielku Alionu Bolsovovú 6:3, 6:4.

- Slovenský tenista Alex Molčan neuspel v 2. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Prehral s nasadenou dvadsaťdvojkou Nemcom Alexandrom Zverevom 4:6, 2:6, 1:6.
Na snímke slovenský tenista Alex Molčan v zápase 2. kola dvojhry mužov proti Nemcovi Alexandrovi Zverevovi na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži vo štvrtok 1. júna 2023.
Foto: TASR - AP