Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 4. septembra 2023 - 5.45 h.



Bratislava – To, čo sa v súčasnosti deje v južných okresoch Slovenska, je zásadný obrat vládnej politiky a štátu voči nelegálnej migrácii. Uviedol to včera predseda strany Smer-SD Robert Fico. K téme chce zvolať mimoriadne rokovanie Národnej rady SR.

- Viaceré strany vyzvali počas víkendu predsedu vlády SR Ľudovíta Ódora a prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana, aby situáciu neodkladne riešili a informovali verejnosť o reálnom stave i prijatých konkrétnych opatreniach na zamedzenie nelegálnej migrácie.

- Ministerstvo vnútra SR v piatok informovalo, že v okrese Veľký Krtíš vyhlásil okresný úrad mimoriadnu situáciu pre nárast neregulárnej migrácie. Mimoriadny krízový štáb, reagujúci na problém s pobytom migrantov v meste, zvolali minulý týždeň aj v Nových Zámkoch.

- Policajný zbor má nasadené všetky sily a prostriedky na zabezpečenie poriadku a bezpečnosti v súvislosti s nelegálnou migráciou. Vo Veľkom Krtíši ani na ostatnom území Slovenska neboli zaevidované žiadne narušenia verejného poriadku zo strany migrantov. Vo svojich stanoviskách o tom ubezpečuje Policajný zbor i Ministerstvo vnútra SR.

- Podpredseda hnutia Sme rodina Peter Pčolinský na sociálnej sieti upozorňuje, že zvýšený nárast migrantov prichádzajúcich cez južnú hranicu je spôsobený nečinnosťou maďarskej polície.

- Líder Republiky Milan Uhrík podáva na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie voči policajného prezidentovi Štefanovi Hamranovi za neplnenie úloh pri ochrane bezpečnosti obyvateľov a štátu.



Bratislava – Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes privíta v Prezidentskom paláci izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga. Počas jeho oficiálnej návštevy si hlavy oboch štátov pripomenú 30. výročie diplomatických vzťahov a preberú možnosti rozvoja bilaterálnej spolupráce medzi Slovenskom a Izraelom.



Bratislava - Najdôveryhodnejším politickým lídrom je predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini, dôveruje mu 40 percent opýtaných, nedôveruje 59 percent. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza. Na druhom mieste sa v rebríčku dôveryhodnosti lídrov umiestnil Robert Fico, predsedovi strany Smer-SD dôveruje 37 percent a nedôveruje 62 percent oslovených v prieskume. Treťou najdôveryhodnejšou v prieskume sa stala prezidentka SR Zuzana Čaputová, dôveru jej vyslovilo 36 percent, nedôveru 63 percent respondentov.
Na snímke vpravo predseda strany HLAS-SD Peter Pellegrini pózuje po tom, čo spoločne s mladými zo strany HLAS-SD pokrstil svoju knihu Peter Pellegrini: Slovensko vlastnou cestou, 7. júla 2023 v Trenčíne.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa



Bratislava - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku by mal dnes pokračovať súdny proces s guvernérom Národnej banky Slovenska a exministrom financií Petrom Kažimírom. Obžalobe čelí pre trestný čin podplácania. Trvá na svojej nevine.



Bratislava - O hlasovací preukaz na voľbu mimo trvalého bydliska sa dá e-mailom alebo listom požiadať už len do 8. septembra. Osobne sa bude dať vybaviť preukaz najneskôr deň pred parlamentnými voľbami, teda 29. septembra. Upozorňuje na to Ministerstvo vnútra SR.



Bratislava - Agendu seniorov by malo mať na starosti samostatné ministerstvo, prípadne by sa jej mal špeciálne venovať podpredseda vlády. Ako podnet pre budúcu vládu to navrhuje Jednota dôchodcov Slovenska.
Na snímke predseda Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) Michal Kotian.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal ministra obrany Olexija Reznikova. Ministerstvu by mal šéfovať Rustem Umerov, uviedol Zelenskyj. Umerov je ukrajinský politik a podnikateľ, investor a filantrop krymskotatárskeho pôvodu. Reznikov by sa mal stať veľvyslancom v Spojenom kráľovstve. Podľa dostupných informácií sú príčinou výmeny na poste ministra obrany opakujúce sa škandály v tomto rezorte vrátane korupčných.



Kyjev - Prezidenti Ukrajiny a Francúzska - Volodymyr Zelenskyj a Emmanuel Macron - spolu včera telefonicky diskutovali o fungovaní námorného koridoru, ktorý Kyjev vytvoril na bezpečnú plavbu lodí po tom, ako Moskva odstúpila od prelomovej dohody o preprave obilia z Ukrajiny. Telefonát sa uskutočnil v predvečer schôdzky ruského prezidenta Vladimira Putina s tureckým lídrom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorý chce dohodu o obilí oživiť. Obaja lídri by sa mali stretnúť dnes v Soči.



Paríž - Francúzsko plánuje čoskoro zakázať predaj elektronických cigariet na jedno použitie.



Valencia – Slovenská triatlonistka Zuzana Michaličková obsadila siedme miesto na podujatí svetového pohára v triatlone.