Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 5. septembra 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová bude na tému migrácie diskutovať s maďarskou hlavou štátu Katalin Novákovou. "Množstvo migrantov, ktoré máme na Slovensku, bolo predtým v Maďarsku. Faktom je, že sa k nám dostávajú bez akýchkoľvek problémov," skonštatovala.

- Polícia pri preverovaní nelegálnych migrantov zachytila aj dvoch teroristov. Informoval o tom prezident Policajného zboru Štefan Hamran s tým, že ich z dôvodu mimoriadnej situácie nemožno vyhostiť. V súvislosti s migrantami sa doteraz nezaznamenala trestná činnosť.

- Treba hľadať európske riešenia nelegálnej migrácie. Slovenská vláda však urobí všetko pre to, aby ľudia ani veľmi necítili tento problém, aby tok migrantov bol stiahnutý mimo územia miest a obcí, aby boli nasadené ďalšie kapacity a aby bola poskytnutá migrantom pomoc humánnym spôsobom. V Komárne to včera vyhlásil predseda vlády SR Ľudovít Ódor.

- Mimoriadne schôdze Národnej rady SR, ktoré sa majú zaoberať témou nelegálnej migrácie, stabilizáciou v pediatrii a zmenami v Trestnom zákone, budú vo štvrtok. Potvrdil to včera predseda NR SR Boris Kollár.

Bratislava - Poslanci Národnej rady SR pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Demokrati chcú iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze k téme zahraničnopolitického ukotvenia a smerovania Slovenska.



Bratislava - V rozpočte pre školstvo na tento rok chýba stále približne 170 miliónov eur. Ide o financie na pokrytie rastu cien energií, nedostatku miest špeciálnych pedagógov a asistentov učiteľa i dofinancovanie prijatých legislatívnych zmien. Poukazuje na to podpredseda parlamentného výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Jozef Habánik (Smer-SD).



Bratislava - Štátny rozpočet dosiahol ku koncu augusta tohto roka schodok vo výške 3,729 miliardy eur. Medziročne sa tak zhoršil o 2,212 miliardy eur alebo 145,8 %.



Bratislava - Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve SR v 2. štvrťroku 2023 dosiahla 1419 eur pri medziročnom raste o 9,9 %.



Bratislava - Najvyšší súd SR rozhodol o dovolaní českého expremiéra Andreja Babiša v kauze jeho evidencie vo zväzkoch komunistickej Štátnej bezpečnosti.
Na snímke Andrej Babiš.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Brusel - Výbor pre kontrolu rozpočtu Európskeho parlamentu včera po výmene názorov so slovenskou kandidátkou na pozíciu do Európskeho dvora audítorov Katarínou Kaszasovou vydal kladné stanovisko v jej prospech.



Soči - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po rokovaniach s ruským partnerom Vladimirom Putinom v čiernomorskom letovisku Soči uviedol, že Ankara je proti alternatívnym návrhom k minuloročnej dohode o vývoze obilia z Ukrajiny, od ktorej Moskva v júli odstúpila.

- Putin podľa agentúry Reuters avizoval, že Rusko je pripravené uvažovať o obnovení čiernomorskej dohody o obilí, ale len za podmienky zrušenia obmedzení na vývoz ruských poľnohospodárskych produktov. Rusko o pár týždňov začne tiež s bezplatnými dodávkami obilia do šiestich afrických krajín.
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas stretnutia v čiernomorskom letovisku Soči 4. septembra 2023.
Foto: TASR/AP



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že protiofenzíva ukrajinskej armády zameraná na dobytie Ruskom okupovaných území na Ukrajine je neúspešná. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj cez víkend zdôraznil, že protiofenzíva jeho armády napreduje.



Pchjongjang - Severokórejský vodca Kim Čong-un sa v septembri plánuje stretnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v súvislosti s dohodnutím dodávok ďalších zbraní pre ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine. Informoval o tom denník The New York Times.
Na kombosnímke sú zľava ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un.
Foto: TASR/AP



Moskva — Pravdepodobne na odvrátenie útokov dronov rozmiestnila ruská armáda v okolí Moskvy kovové veže a špeciálne rampy, na ktorých sú umiestnené samohybné protilietadlové systémy typu Pancir S-1.



Tokio - Vyše 100 japonských rybárov a miestnych obyvateľov z okolia poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima podá tento týždeň žalobu, aby sa zastavilo vypúšťanie odpadovej vody z elektrárne do Tichého oceánu.



New York - Slovenská tenistka Renáta Jamrichová postúpila do 3. kola juniorskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. V druhom kole zvíťazila nad Japonkou Nanakou Satovou 6:1, 6:1.