Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 6. septembra 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Premiér Ľudovít Ódor dnes na vláde predstaví opatrenia reagujúce na migračnú situáciu na Slovensku. Prezidentka SR Zuzana Čaputová včera avizovala, že tieto návrhy majú jej plnú podporu.

- V jednej z hál súkromnej spoločnosti vo Veľkom Krtíši je aj naďalej vyše 700 nelegálnych migrantov. Po niekoľkých dňoch sa však situácia na mieste zhoršuje a nie sú v nej vhodné podmienky pre ľudí.

- Obec Veľká Čalomija vo Veľkokrtíšskom okrese umiestňuje nelegálnych utečencov na ihrisku, ktoré sa nachádza pri hlavnej ceste. TASR to povedal starosta Roman Pásztor s tým, že ich chceli umiestniť mimo obce a zároveň tak, aby nemuseli ostať v lese.

– Uzavretie hraníc by v súčasnosti v súvislosti s príchodom nelegálnych migrantov na Slovensko nebolo funkčným riešením. Vyplynulo to po včerajšom stretnutí zástupcov ministerstva vnútra s predstaviteľmi obcí a miest v okolí Veľkého Krtíša.

- Maďarsko je členom schengenského priestoru a prevádzači prepustení z väzby sa môžu voľne pohybovať v rámci schengenského priestoru. Vyhlásil to včera minister zodpovedný za územný rozvoj a využitie únijných zdrojov Tibor Navracsics.

- Ak sa prezidentka SR Zuzana Čaputová obráti na prezidentku Maďarska Katalin Novákovú v otázke nelegálnej migrácie, tak maďarská hlava štátu ju rada osobne ubezpečí, že "Maďarsko určite nebude problémom Slovenska z hľadiska nelegálnej migrácie". Uviedla to kancelária maďarskej prezidentky.

Na snímke nelegálni migranti.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Bratislava - Vláda by mala zrušiť mimoriadnu situáciu v súvislosti s pandémiou, na pomoc by mala vyslať armádu a mala by obmedzovať nelegálnych migrantov na slobode. Zároveň by mala odvolať policajného prezidenta Štefana Hamrana. Uviedol to predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini po stretnutí s premiérom Ľudovítom Ódorom.



Bratislava - Dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre deti je neskrátením ordinačných hodín ambulantných pohotovostí ohrozená. Uviedla to Slovenská lekárska komora. Vyzýva preto poslancov Národnej rady SR, aby schválili zmeny vo fungovaní ambulantných pohotovostí.



Bratislava - Slovenská agentúra životného prostredia dnes spustí ďalšiu výzvu na obnovu rodinných domov. Z plánu obnovy je na ňu vyčlenených 190 miliónov eur. O finančný príspevok môže požiadať 10.000 záujemcov, ktorí môžu žiadosti podávať od 9. októbra.
Na snímke v popredí minister životného prostredia SR Milan Chrenko, vľavo generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia Matej Kerestúr a uprostred vicepremiérka pre Plán obnovy a odolnosti SR a využívanie eurofondov Lívia Vašáková počas brífingu na Ministerstve životného prostredia SR k odštarovaniu novej výzvy Obnov dom 5. septembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR Pavel Neubauer



Bratislava - Slovenskí hasiči, ktorí desať dní pomáhali pri hasení požiarov v Grécku, sa včera vrátili na Slovensko.



Nairobi – Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby Afrike pomohlo stať sa "superveľmocou obnoviteľnej energie".



Washington - Spojené štáty varovali Severnú Kóreu pred dôsledkami možných dodávok zbraní Rusku na boj proti Ukrajine.



Brusel - Nadácia otvorenej spoločnosti oznámila, že vytvára novú pobočku so sídlom v Bruseli zameranú na podporu rómskych komunít v Európe. Jej rozpočet bude do roku 2030 100 miliónov eur.



Kyjev - Ukrajinský parlament v utorok vyslovil súhlas s odvolaním Olexija Reznikova z funkcie ministra obrany.



Varšava - Poľsko plánuje v roku 2024 vynaložiť na obranu viac ako štyri percentá svojho hrubého domáceho produktu v reakcii na prebiehajúcu ruskú inváziu na Ukrajinu.



Moskva - Vývoz ruského plynu do Európskej únie plynovodmi môže tento rok klesnúť na 21 miliárd kubických metrov. To je takmer o dve tretiny menej než v minulom roku. Uviedla to vo svojej najnovšej prognóze ruská štátna banka VEB.



Bukurešť - Rumunský prezident Klaus Iohannis vyjadril znepokojenie v súvislosti s tým, že k novým, útokom na Ukrajinu došlo len 800 metrov od hranice Rumunska s Ukrajinou.



Benátky – Benátky na jar budúceho roka spustia skúšobnú prevádzku systému predaja vstupeniek. Turisti za jednodňový vstup do historického talianskeho mesta zaplatia päť eur.

Liberec - Slovenská reprezentantka v rádiovom orientačnom behu Barbora Šimečková získala titul majsterky sveta v českých Jizerských horách. Darilo sa aj juniorkám Nine Jurčíkovej a Kataríne Cuninkovej, ktoré triumfovali v súťaži družstiev.