Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 7. septembra 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Nelegálna migrácia nepredstavuje pre Slovensko bezprostrednú hrozbu. Situácia je pod kontrolou. Po rokovaní vlády to povedal premiér Ľudovít Ódor s tým, že nezaznamenali žiadne vážne incidenty. Mimoriadna situácia vyhlásená v súvislosti s ochorením COVID-19, ktorá obmedzuje niektoré úkony polície, by sa podľa neho mohla zrušiť na budúci týždeň.

- Do spoločných hliadok s políciou môže byť denne nasadených do 500 profesionálnych vojakov. Návrh schválila vláda s platnosťou do konca roka.

- Vláda odobrila novelu zákona o pobyte cudzincov, z ktorej vyplýva, že polícia by už nemala vydávať potvrdenie o zotrvaní na území Slovenska každému cudzincovi. Z povinnosti by sa mala stať iba možnosť. Dostávať by ho nemali najmä tí, ktorí cez Slovenskú republiku iba migrujú do iného štátu.

Na snímke zľava dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský, dočasne poverený minister zdravotníctva SR Michal Palkovič, dočasne poverený minister životného prostredia SR Milan Chrenko, dočasne poverený minister financií SR Michal Horváth, dočasne poverený predseda vlády odborníkov Ľudovít Ódor, dočasne poverená vicepremiérka pre Plán obnovy a odolnosti SR a využívanie eurofondov Lívia Vašáková, dočasne poverená ministerka kultúry Silvia Hroncová, dočasne poverený minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš a dočasny poverený minister investícií SR Peter Balík počas 14. rokovania Vlády SR v Bratislave v stredu 6. septembra 2023.
Foto: TASR Jakub Kotian


Bratislava - Slovensko je pripravené prijať opatrenia, ak EÚ nepríde s riešením dovozu ukrajinského obilia. Uviedol to premiér Ľudovít Ódor.

- Minister dopravy Pavol Lančarič predstavil zástupcom Európskej komisie svoj plán na prepravu obilia z Ukrajiny najmä do afrických štátov. Spočíva v jeho odkúpení na hraniciach Európskej únie a Ukrajiny sprostredkovateľskou organizáciou a jeho následnej preprave loďou do Afriky.



Bratislava - Ministerstvo obrany SR ukončilo hodnotenie ponúk systémov protivzdušnej obrany. V prvej etape odporúča obstarať jeden mobilný systém stredného dosahu od Izraela a prenosné komplety protivzdušnej obrany veľmi krátkeho dosahu od Poľska. Náklady na oba typy systémov sú 193,98 milióna eur.



Bratislava - Slovensko by malo v rokoch 2024 až 2027 poskytnúť Európskej únii maximálne 19,8 milióna eur na úrokové subvencie pôžičiek pre Ukrajinu. Vláda schválila dohodu o tomto príspevku medzi Európskou komisiou a Slovenskou republikou.



Bukurešť - Slovensko musí využiť príležitosti na zlepšenie diaľničnej, železničnej a ďalšej infraštruktúry. Uviedla to slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po skončení rokovaní samitu Iniciatívy troch morí v Bukurešti.
Na snímke sprava maďarská prezidentka Katalin Nováková, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a litovský prezident Gitanas Nauséda počas summitu Iniciatívy troch morí, v 6. septembra 2023 v Bukurešti.
Foto: TASR - Kancelária prezidenta SR



Bratislava - Niekoľko stoviek ľudí prišlo včera protestovať pred Divadlo P. O. Hviezdoslava v Bratislave, aby vyjadrili nesúhlas s reklamnou kampaňou a vizuálom divadla pre aktuálnu sezónu. Občiansky protest zvolala Matica slovenská, podľa ktorej kampaň hrubo dehonestuje Hviezdoslava ako jedného z najvýznamnejších slovenských básnikov.
Na snímke účastníci počas protestu proti aktuálnej reklamnej kampani bratislavského Divadla Pavla Országha Hviezdoslava (DPOH) na novú divadelnú sezónu 6. septembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Košice - Jana Laššáková sa vzdala funkcie sudkyne Ústavného súdu SR. Funkcia jej zanikne 30. septembra.



Bratislava - Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska hlási akútny nedostatok kvalifikovaných zamestnancov, ktorých podľa odborníkov chýba naprieč ubytovacími a stravovacími zariadeniami viac ako 20.000.



Budapešť - Maďarská vláda predĺžila "núdzový stav spôsobený masovou imigráciou" do 7. marca budúceho roka.



Kyjev – Ukrajinský parlament vyslovil včera súhlas s vymenovaním Rustema Umerova za nového ministra obrany. Umerov prisľúbil, že Ukrajina získa späť všetko územie, ktoré má v súčasnosti pod vojenskou kontrolou Rusko.



Kyjev - Pokrok Ukrajiny v jej prebiehajúcej protiofenzíve je "veľmi povzbudivý", vyhlásil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na včerajšom stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

- Spojené štáty poskytnú Ukrajine tankovú muníciu obsahujúcu ochudobnený urán. Pôjde o súčasť balíka vojenskej pomoci v hodnote 175 miliónov dolárov, oznámil Pentagón.



Brusel - Európska komisia podpísala s Tureckom zmluvu, na základe ktorej poskytne ďalších 781 miliónov eur na podporu najzraniteľnejších skupín migrantov žijúcich na tureckom území.



Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyjadril presvedčenie, že na budúcoročných olympijských hrách v Paríži sa nesmie objaviť vlajka Ruska ako štátu, ktorý pácha vojnové zločiny na Ukrajine. Napriek prebiehajúcej ruskej invázii na Ukrajine Medzinárodný olympijský výbor odporučil, aby ruskí i bieloruskí športovci mohli súťažiť na medzinárodných súťažiach. Avšak len za predpokladu, že splnia stanovené podmienky vrátane súťaženia pod neutrálnou vlajkou.



New York - Slovenská tenistka Renáta Jamrichová postúpila do štvrťfinále juniorskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open a spolu s Američankou Kaitlin Quevedovou aj do štvrťfinále juniorskej štvorhry.