Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 4. decembra 2023 - 5.45 h

Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová verí, že advent, ktorý sa začal včera, dokáže v ľuďoch prebudiť pochopenie, súcit a solidaritu.

Bratislava - Premiér Robert Fico (Smer-SD) potvrdil zámer novelizovať trestné kódexy. Nevyjadril sa zatiaľ, či zostane fungovať Špecializovaný trestný súd. Vyhlásil, že urobí všetky potrebné kroky, aby špeciálny prokurátor Daniel Lipšic odišiel z Úradu špeciálnej prokuratúry. Skonštatoval to v diskusnej relácii RTVS.

Bratislava - V koalícii je zhoda na konci Úradu špeciálnej prokuratúry. Podpredseda parlamentu a líder SNS Andrej Danko to potvrdil vo včerajšej diskusnej relácii TV Markíza. "Najpravdepodobnejšie bude, že sa špeciálna prokuratúra pričlení ku generálnej," načrtol Danko. Predseda opozičného KDH Milan Majerský zrušenie špeciálnej prokuratúry odmieta.

Bratislava - Ak sa predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini rozhodne kandidovať za prezidenta SR, strana Smer-SD ho podporí. Premiér a predseda Smeru Robert Fico to uviedol v diskusnej relácii RTVS. Predseda vlády zároveň potvrdil, že dnes bude telefonovať s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom. Počuť chce, ako by Slovensko mohlo pomôcť, nie však vojensky.

Bratislava - V budúcom roku by sa mal vyplatiť 13. dôchodok v plnej výške a zároveň zachovať rodičovský dôchodok v rovnakej podobe, ako doteraz. Nebude sa meniť ani systém poukazovania 2 % z daní. Dohodla sa na tom koalícia, potvrdili premiér Robert Fico (Smer-SD) aj minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Bratislava - Vláda by mala schváliť návrh štátneho rozpočtu v stredu 6. decembra. Deficit ŠR v roku 2024 bude nižší ako v roku 2023, zachované budú však sociálne štandardy. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

Bratislava - V koalícii zatiaľ nie je zhoda na poslancovi parlamentu Tiborovi Gašparovi (Smer-SD) ako kandidátovi na riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Uviedol to predseda parlamentu a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini v diskusnej relácii RTVS.

- Predseda parlamentu a koaličného Hlasu-SD Peter Pellegrini oznámi definitívne rozhodnutie o svojej kandidatúre za prezidenta po Novom roku.

Bratislava - Spôsob a rozsah kompenzácie cien energií na budúci rok bude verejnosti predstavený po tom, ako ju vláda v najbližších dňoch schváli. Ceny energií však budúci rok neporastú, avizoval včera v diskusnej relácii TA3 štátny tajomník ministerstva hospodárstva Kamil Šaško (Hlas-SD).

Bratislava - Ministerstvo obrany SR zvažuje dočasné umiestnenie stíhacích lietadiel F-16 na letisku Kuchyňa. Dôvodom je pokračujúca rekonštrukcia letiska Sliač.

Varšava - Poľsko ešte v piatok predĺžilo dočasné kontroly na hranici so Slovenskom do 2. januára 2024.

Bratislava - Novým predsedom mimoparlamentnej strany Demokrati sa stal Jaroslav Naď.

Florida - Vo veku 43 rokov zomrela 22. novembra na Floride v USA slovenská speváčka Barbara Haščáková.

Dubaj - Francúzsky prezident Emmanuel Macron varoval, že izraelský cieľ zlikvidovať palestínsku militantnú organizáciu Hamas sa môže skončiť desaťročnou vojnou.

Tel Aviv – Izraelskí vojaci odhalili od začiatku operácie v Pásme Gazy viac ako 800 šácht vedúcich do siete tunelov vybudovaných hnutím Hamas. Väčšinu z nich, približne 500, už zničili.

Kyjev - Ukrajina a Poľsko otvorili dnes nadránom dodatočný hraničný priechod pre prázdne kamióny. Uviedli to ukrajinské úrady v čase protestov poľských vodičov kamiónov na niektorých poľsko-ukrajinských hraničných priechodoch.

Tremblant - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová skončila piata v obrovskom slalome Svetového pohára v kanadskom Tremblante. Po úvodnej jazde bola na čele, no v druhej stratila zo svojho náskoku takmer dve sekundy a v cieli mala mnako 0,67 s. Preteky vyhrala Talianka Federica Brignoneová.

Whistler - Slovenské bobistky Viktória Čerňanská a Lucia Mokrášová triumfovali na podujatí Severoamerického pohára v kanadskom Whistleri. V súťaži dvojbobov zvíťazili s výrazným náskokom 1,57 sekundy pred domácim duom Eden Wilsonová, Leanna Garciová.