Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 4. marca 2024 - 5.45 h.

Bratislava - Požiadať o hlasovací preukaz pre prvé kolo prezidentských volieb sa dá elektronicky už len dnes.

Antalya - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár sa v dňoch 1. – 2. marca zúčastnil na treťom ročníku diplomatického fóra v tureckej Antalyi. V rámci fóra sa stretol so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom. Blanár apeloval na čo najskoršie obnovenie mierových rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou a ukončenie bojov. Zdôraznil mu tiež, že to, čo sa stalo na Ukrajine, sa nikdy nemalo stať.

Bratislava - Stretnutie ministra zahraničných vecí SR a Ruskej federácie nás neposunulo bližšie k mieru na Ukrajine, na ktorú Rusko nelegálne a neoprávnene vtrhlo, uviedla včera na sociálnej sieti prezidentka SR Zuzana Čaputová.

- Premiér Robert Fico obhajuje stretnutie šéfa slovenskej diplomacie Juraja Blanára s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v Turecku. Hovorí o vyváženej a suverénnej slovenskej zahraničnej politike. Pripomína totiž aj nedávne stretnutie ministra obrany Roberta Kaliňáka s jeho americkým rezortným kolegom, ministrom obrany USA Lloydom Austinom v Pentagóne.

- Stretnutie šéfa slovenskej diplomacie Juraja Blanára s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom považuje opozičné hnutie Progresívne Slovensko za zvrat dlhodobého zahraničnopolitického smerovania Slovenska a krok proti politike EÚ. Stretnutie kritizujú aj KDH, SAS a líder hnutia Slovensko Igor Matovič.

Bratislava - Premiér Robert Fico avizuje, že zo Slovenska sa stiahne taliansky systém protivzdušnej obrany.

Bratislava - V súvislosti s januárovou dopravnou nehodou podpredsedu parlamentu Andreja Danka kontrola ukázala, že došlo k pochybeniam, ktoré zatiaľ nie je možné špecifikovať. Policajti, ktorí riešili túto dopravnú nehodu boli potrestaní "výčitkou". Potvrdil to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok v diskusnej relácii TV Markíza. Ide podľa neho o najnižší možný trest a nezapisuje sa do žiadneho registra. Neznamená to však podľa neho, že Danko potrestaný nebude.

Bratislava - Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali vo februári, vyhrala by ich strana Smer-SD so ziskom 21,1 percenta hlasov. Druhé v poradí by skončilo Progresívne Slovensko s 18,9 percenta hlasov, po ňom nasleduje Hlas-SD, ktorý by získal 17,2 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza.

Bratislava - Slovensko si po prvých dvoch mesiacoch roka predajom štátnych dlhopisov požičalo už približne 60 % z celoročného plánu.

Varšava - Poľsko včera oficiálne ukončilo dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskou republikou.

Bratislava - Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini odcestoval včera popoludní na pracovnú cestu do hlavného mesta Cypru Nikózie. Okrem stretnutí s najvyššími predstaviteľmi republiky navštívi aj zástupcov slovenských krajanov. Stretne sa aj so slovenskými vojakmi pôsobiacimi v mierovej misii OSN.

Jeruzalem - Palestínske radikálne hnutie Hamas sa odmietlo zaoberať požiadavkami Izraela, ktorými podmienil účasť svojej delegácie na rokovaniach o novej dohode o prímerí konaných v egyptskej metropole Káhira.

Moskva - Súdy v niektorých regiónoch Ruska označili meno politika Alexeja Navaľného za extrémistický symbol. Na základe tejto klasifikácie už nad opozičnými aktivistami vyniesli aj tresty odňatia slobody.

Paríž - Globálne emisie oxidu uhličitého súvisiace s energetikou dosiahli minulý rok rekordnú výšku.

Bern - Švajčiari vo včerajšom referende drvivou väčšinou hlasov podporili návrh na zavedenie 13. dôchodku pre seniorov.

Düsseldorf - Hádzanárky Slovenska prehrali vo včerajšom dueli kvalifikácie ME 2024 na palubovke Nemecka 18:32.

Holmenkollen - Francúzski biatlonisti vyhrali preteky miešaných štafiet 7. kola Svetového pohára v nórskom Holmenkollene. Slovenský tím v zložení Mária a Zuzana Remeňové, Damián Cesnek a Tomáš Sklenárik stiahli z trate na treťom úseku a klasifikovali na 17. mieste.